Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Küflenmeden korunmanın en efektif yolu temiz olmaktır. Çünkü, ağzı açık duran küflenmiş bir besindenki küf hava aracılığıyla bir diğer temiz besini kirletebilir (kontamine edebilir). Buzdolabının içini düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin (en az ayda bir kez). Temizleme suyuna 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
İlgili 21 soru bulundu
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
Hava temizleme cihazları, hava kirletici olarak da adlandırılan toz, küf, rutubet, mikrop ve bakterilerin temizlenmesini sağlıyor.
Evde rutubet olması sebepleri arasında evin su yalıtımının iyi yapılmamış olması ilk sırada yer alıyor. Ayrıca banyo gibi ıslak alanlardaki havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna sebep oluyor. Tavan ve duvarların sürekli nemli kalması sebebi ile küf hızla ortaya çıkıyor.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Küflü yüzeyler nemli bir bez ile silinerek bir ön temizlik yapılmalıdır. Daha sonra Küf Temizleyici Astar küflü yüzeylere fırça yada püskürtme yöntemiyle uygulanmalıdır. Uygulama sonrasında yüzey 24-48 saat beklemeye bırakılmalıdır.
Kristal kaya tuzundan üretilen tuz lambası, doğal bir nem ya da rutubet önleyicidir. Doğal kaya tuzu lambası, birçok yazıda belirttiğimiz üzere higroskopik yani güçlü nem çekme özelliğine sahiptir.
Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4).
Küflü yüzeye bir miktar beyaz sirke dökün ve kurumasını bekleyin. Ardından tekrar sirke dökün ve süngerle silin. Sonrasında suyla durulayın. Aynı yüzeye karbonat döküp eski bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Nem emici olarak kaya tuzu kullanın
Bu küf ve mantarları özellikle de akciğer hastalıkları olan kişilerin soluması oldukça zararlıdır. Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin.
Öncelikle 95°C ve üzerinde bir sıcaklıkta makineyi boşta çalıştırın, ardından makineyi tamamen boşaltın. Daha sonra dezenfeksiyon için klor içeren bir temizleyici ile makineyi 95°C ve üzerinde bir sıcaklıkta çalıştırın (bu sırada lütfen odanın kapısını kapayın ve pencerelerini açın) ve tekrar programı tamamlayın.
Duvardaki küfü temizlemek için; bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve su ile bir temizleme solüsyonu hazırlanır. Hazırlanan bu karışım ile duvardaki küflü alan temizlenir.
1- Limon Tuzu Karışımı
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem arıyorsanız limon tuzu iyi bir fikir olabilir. Küçük bir tencereye limon tuzu koyun ve üstünü örtecek kadar su ekleyip ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım hazır hale geldiğinde bu karışımı soğutup lekeli bölgelerin üzerine sürün.
Yapıların dış etkenlerden kaynaklanan su sızıntılarına, rutubet oluşumuna ve nem problemlerine karşı korunmasını sağlar.
Evde bitki veya akvaryum varsa bunlar da evi nemlendirir. Kedi kumu çok iyi bir çözümdür. Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır.
Naftalin, ayrıca nem alıcı olarak da kullanılabilir. Havadaki nemi emerek, küf ve rutubeti önlemeye yardımcı olur. Banyo, mutfak gibi rutubetli yerlerde kullanılır.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri