Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Tekerlek balansı, ağırlığın tüm tekerleğin çevresine eşit olarak paylaştırılması için janta ağırlıklar eklenmesidir. Eklenen bu küçük ağırlıklar, tekerlek balansını yani tekerleklerin dengeli dönmesini sağlar. Tekerlek balansı dengesiz olduğunda araba sağa ya da sola çekerken direksiyonunuz da titrer ve sallanır.
jantlarda eğilme yoksa, balans yapılmışsa, hava basınçları fazla değilse , geriye lastik kalıyor. lastik içindeki teller eğilmişse, kırılmışsa zıplama yapar. bunun için illaki çukura düşmekte gerekmez. araba uzun süre yatarsa lastiğin içindeki teller bir müddet sonra kırılır ve kalıcı bir balans bozukluğu oluşur.
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir.
Bunların en başında lastiklerin herhangi birinde sorun olup lastiklerin inmesidir. Lastiklerinizden birinin indiği için yolda kaldıysanız en yakın benzin istasyonuna gidip lastiklerinizi şişirmelisiniz. Arabanın yolda kalmasının nedenlerinden biri de akünün bitmesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Aracınız yolda kalmanın ilk belirtileri sergilemeye başladığında, kendi güvenliğinizi sağlamanız çok önemli. Burada yapılacak hata, ani fren yapmak. Ayağınızı gazdan yavaş yavaş çekip, yolun sağına ilerlemeniz ve araç durduğunda el frenini çekmeniz gerekli. Aracınızı durdurunca dörtlülerinizi yakmayı unutmayın.
Alo 159 Türkiye'nin karayolları yol ağında bulunan Otoyollar, Devletyolları ve İlyollarında seyahat eden sürücülerin seyahat esnasında veya seyahatten önce kullanacağı yol güzergahı ile ilgili tüm soru ve sorunları hakkında bilgi ve yardım alacağı bir hattır.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Sürücünün araç üzerindeki hakimiyeti azalır. Sürüş kalitesi ve konforu düşer. Oto lastikler daha kısa sürede ömrünü tamamlar. Motor zorlanacağı için yakıt tüketim miktarı artar.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Araçların temel mekanizması ise yakıtı yakıp bunun içindeki enerjiyi hareket enerjisine dönüştürmektir. İşte aracı çalıştırarak biz bu mekanizmayı devreye sokuyoruz. Aracın kontağını çevirdiğimizde aşamalı olarak araç çalışmaya başlıyor.
Otomobillerde yön vermeyi sağlayan tekerlekler genelde aracın ön tarafında bulunur. Bu tekerleklerin yönü direksiyon kutusu ve bağlı olduğu ön takım sayesinde olur. Zamanla ön takımda oluşan arızalar, rot ayarını bozar. Rot ayarının bozulması da aracın sağa sola çekmesine sebep olabilir.
Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. tekerde balon oluşumu varsa sekme yapar,hava basınç farklılığı varsa yapar... olmadı lastiklerin yerlerini değiştirin yada stepneyi takın öyle deneyin...
Bunun için oldukca basit bir yöntem bulunuyor. Bunun için düz yolda giderken direksiyonunu bırakın ve aracın sapma yapıp yapmadığını inceleyin. Aracınız düz ilerliyorsa 'sorun yok' anlamına geliyor. Eğer araç sağa veya sola gidiyorsa, rot ayarı bozulmuş demektir.
Binek araçlar için teker sökme, takma, balans ve rot ayarı işlemleri ortalama 200 ile 500 TL dolaylarında seyir etmektedir. SUV, 4x4 gibi araçlarda yapılacak rot balans ayarları için ise yaklaşık olarak 500 ile 800 TL dolaylarındadır.
Araç kullanırken düz bir yolda seyir halindeyken direksiyonun bırakıldığı anda aracın düz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor olması yalnız fren pedalına basıldığı anda araç yoldan çıkacak şekilde sağa veya sola doğru çekme yapıyorsa aracı yolda tutmak için direksiyonu aksi yönde çevirmek istenilmeyecek sorunlar ...
Balans ayarının yapılması işlemlerinde öncelikle dört tekerlekte araçtan sökülmektedir. Araç tekerleklerin söküm sonrasında balans ayarının kontrolleri yapılır. Kontrol için ise araç tekeri takılması sonrasında teker döndürülerek bağlı olduğu balans makinesinin ölçüm yapması sağlanır.
Eğer araçta balans ayarı bozukluğu bulunuyorsa bu durumda araç titremeye ve savrulmaya başlar. Özellikle de yüksek hızla yolda seyredildiği zaman bu titreme daha da belirgin hale gelir. Eğer balans ayarı bozukluğu ön tekerleklerden kaynaklanıyorsa daha çok aracın ön kısmında titreme görülür.
Bozuk balans nasıl anlaşılır? Otomobil kullanırken 100 km/sa hızı geçtikten sonra direksiyonda titreme hissediyorsanız balans ayarı yaptırma vaktiniz gelmiş demektir. Bu hız, 80 km/sa da olabilir 120 km/sa de olabilir. 100 km/sa binek ve ticari otomobiller için ortalama bir değerdir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Bozuk rot ayarını erken fark etmek, lastik aşınması yaşamadan rot ayarlarını düzeltebileceğiniz anlamına gelir. Arabaların rot ayarı genellikle kademeli olarak bozulur, bu nedenle en az yılda bir veya çamurlu veya çukurlarla dolu yollarda seyahat ediyorsanız yılda iki kez kontrol etmeniz önemlidir.
Uzmanlar her 5 bin ila 10 bin km'de bir rot-balans ayarının kontrol edilmesi gerektiğini söylemektedirler. Eğer bir araç özellikle de çukurlu yollardan geçmişse rot-balans ayarının kontrol edilmesinde fayda vardır.
Durma: Her türlü trafik zorunluluğunda (ışık, polis,....) aracı durdurmaya durma denir.
Bilindiği gibi ülkemizde Acil çağrı numaraları olarak; 110 Yangın İhbar, 112 Hızır Acil, 122 Alo AFAD (Afet ve Acil Durum), 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 177 Orman Yangını İhbar ve 158 Sahil Güvenlik İhbar hattı hizmet vermektedir.
Trafik polisi - 113. Polis - 133; Ambulans - 151.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri