peçenekler'de önemli kararların alındığı meclise verilen isimdir. kurultay gibi çalışır.
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
“Kengeş Meclisi” de denilen bu çeşit meclisler aslında bir “Danışma Meclisi” hüviyetindedir. Türk toplumlarında bu çeşit kurultay ve kengeş türünde toplantılar için “Toy” deyimi kullanılmaktadır.
Eski Türk Devletlerinde ülkenin iç ve dış meselelerinin görüşüldüğü toy ve kurultay meclislerine kengeş adı verilmiştir. Danışma meclisi yafa kurultayın Oğuz Türkçesindeki karşılığı kengeştir. Bu meclisin görevleri arasında karşılıklı danışma, devlet meselelerini görüşme ve gerekli tedbirleri almaktır.
Tabgaç Devleti'nde böyle bir devlet ve nazırlar meclisi, Hazar Devleti'nde “htiyarlar Meclisi”, Peçeneklerde “Komenton” denilen önemli kararların alındığı meclis ve Tuna Bulgar Devleti'nde “Millet Meclisi” bulunmaktaydı18. 15 Ö. zgi, a.g.m., s. 32. 16 .
İlgili 26 soru bulundu
Kurultay (Moğolca: Хуралдай, Khuraldai; Türkçe: Kurultay) Altay budunlarında politik ve askeri kararların alındığı meclise verilen addır. Eski Türklerde kurultaya daha çok "toy" adı verilmiştir. Günümüzde ise, hem Moğol hem de Türk topluluklarında parlamento veya seçimli toplantı anlamında kullanılmaktadır.
Toy beyi: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılan her düğünün bir “toy beyi” bulunmaktadır. Toy beyi, damadın amcası, dayısı, ağabeyi, akrabası veya damadın babasının çok samimi bir arkadaşı olabilir. Toy beyinin görevi, düğün esnasında verilecek tüm bahşişleri karşılamaktır.
Kenğeş, İslam öncesi Türk devletlerinde toy ya da kurultay denilen toplantılarda iç ve dış konuların tartışılmasına ve toplantılara verilen isimdir. kenğeş كنكش" işlerde danışma, görüşme, düşünme, müşavere".
Toy, devlet işleri konuşulup tartışıldıktan sonra eğlenilen, yenilen ve içilen karnaval türü bir toplanmadır. Başka bir deyişle, devletin hükümdarlarının (genellikle bu kişiler hakanlar olur) düzenlediği, yılın belirli günlerinde, devlet ileri gelenlerine ve halka verilen resmi bir ziyafettir.
Eski Türkler yerleşik hayata geçmeden önce bir arada değil kavimler halinde boylar olarak hayatlarını sürmekte idi. Bu kavim olarak yaşayışa budun ismi verilmektedir. Budun ifadesi kullanıldığında aynı değerlere sahip ya da aynı soydan gelen kişileri ifade etmektedir.
Peçenekler veya Beçenekler, Göktürk Devleti'nin yıkılmasıyla birlikte ana yurtları olan Batı Sibirya'dan ayrılarak geldikleri Volga ve Ural Nehri arasındaki bölgeyi merkez edip oradan da Kuzey Kafkasya, Karadeniz, Doğu Avrupa ve Balkanlar'a akınlar düzenleyen göçebe Türk halkı.
Peçenekler, Göktürk döneminde var olan Oğuz boylarından biridir ve bu dönemde Türk Birliği'ne bağlı olarak yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Kalabalık boylar halinde yaşamaya alışan Peçenekler, Göktürk Devleti yıkıldıktan sonra göç etmek zorunda kalmışlardır.
Peçenekler; Göktürk Devleti döneminde 24 Oğuz boyundan 19. olarak, Göktürklerin sağlamış olduğu Türk birliğine dâhil olmuş olan bir Türk boyudur.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Türkler devlete 'il' (kelime anlamı: barış) derlerdi. Savaşçı diye tanımlanan bir topluluğun devleti barış anlamına gelen bir kelimeyle karşılaması tezat gibi görünse de 'adalet' üzere yaşamayı prensip edindiklerinden, sosyal huzur devletin bekası için en önemli şarttı.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Ayuki eski Türk devletlerinde hükümetin adıdır. Hunlardan itibaren yönetimle ilgili kararlar almak ve alınan kararları uygulamak amacıyla devlet yetkililerinin bulunduğu ayukı (bakanlar kurulu) adı verilen kurul oluşturulmuştur.
Tegin (Eski Türkçe: , Tigin, Pinyin: Tèqín; Çince: 特勤) Eski Türk uluslarında, Hakanın veliahtına verilen unvan.
Eski Türkçe'de “ordu karargâhı” demek olan toy kelimesi “ziyafet, düğün” anlamında kullanılır. Oğuz boylarına ait onkunların av kuşları olması av törenleriyle toyların dinî veya totemik bir kaynaktan geldiğini göstermektedir.
Hükümetin başında Ayguçi denilen vezir bulunmaktadır. Üyelerine ise Buyruk ( Bakan ) denir.
Tanım: Adalet, doğruluk.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir.
Günümüz Türkiye Türkçesinde toy kelimesi anlam bakımından incelendiğinde kısa sürede insan zihninde evlilik merasimine denk gelen düğün canlanmaktadır.
ziyafet vermek, yemekli düğün yapmak.
Türk Dil Kurumu açısından toy kelimesine karşılık olarak, 'Gençliği sebebiyle görgüsüz ve beceriksiz kişi' anlamı gelmektedir. Henüz hayatı öğrenememiş ve farklı konular hakkında nasıl davranacağını bilmeyen bireyler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri