jantlarda eğilme yoksa, balans yapılmışsa, hava basınçları fazla değilse , geriye lastik kalıyor. lastik içindeki teller eğilmişse, kırılmışsa zıplama yapar. bunun için illaki çukura düşmekte gerekmez. araba uzun süre yatarsa lastiğin içindeki teller bir müddet sonra kırılır ve kalıcı bir balans bozukluğu oluşur.
Hızlandıkça yoğunlaşan titreşimler, tekerleklerde var olan hafif dengesizliklerden kaynaklanır. Zamanla ya da eksik denge ağırlıkları nedeniyle tekerlekler dengelerini kaybetmiş olabilir. Arabanızın sallanmasının tekerleklerle ilgili nedenleri arasında, bozuk lastik tabanları veya gevşek bijon somunları da olabilir.
Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. Bir süre düşük basınçta kullanıldıysa lastiğin içindeki teller kopmuş olabilir. tekerde balon oluşumu varsa sekme yapar,hava basınç farklılığı varsa yapar... olmadı lastiklerin yerlerini değiştirin yada stepneyi takın öyle deneyin...
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Bu tip arızalar, amortisör sisteminin içinde bulunan mil ve yağ basıncının bağlı olduğu sibobun aşınması ya da arızalanması gibi durumlarda ortaya çıkar. En ufak tümseklerden dahi geçerken aracınız yaylanıyor ise amortisör sisteminizde arıza olma olasılığı oldukça yüksektir.
İlgili 16 soru bulundu
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
Debriyaj silkelemesi olarak da bilinen bu olay aslında aktarma organlarında arızların olduğunu belirtir.
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır.
Debriyaj silkelemesi - nedir? Kaydırma aşamasında değişen torklar oluştuğunda (örneğin sürtünme değeri dalgalanmalarından dolayı) ve aktarma organlarında titreşime neden olduğunda, buna debriyaj silkelemesi denir. Düzgün şekilde kaymak yerine debriyaj aniden kavrar, sonra bağlantıyı kaybeder.
Lastik Basıncı Orantısızlığı
Araba sağa çekiyorsa hemen lastik basıncını kontrol edin. Bir taraf daha şişik, diğer taraf daha sönükse araç bir tarafa çeker. Doğru basınçla ilgili teknik özellikler, sürücü el kitabında ya da lastik şişirme alanlarında bulunmaktadır.
Yağış ve mıcır nedeniyle kayganlaşmış yolda bir viraja girildiğinde merkezkaç kuvveti nedeniyle aracın arkası savrulmaya başlayacaktır. Böyle bir durumda yapılması gereken şey direksiyonu daima aracın kaydığı istikametin aksi yönde çevirip kontra vermektir. Bu direksiyon hareketiyle aracın kayması durdurulabilir.
Eğer araç 3000 devrin üzerinde için çok fazla durursak çok yakar, motoru da çok zorlar. Yani bir aracı ne kadar zorlarsanız aracın motoru o kadar eskiyecektir. Eğer arabayı sakin bir şekilde kullanılırsa herhangi bir bozulma veya aksamada da bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Cevap: Düz yolda belli bir hızdan sonra araçtaki titreşimler şunların habercisi olabilir: Aracın sürtünme problemleri olabilir. Fren rotoru ayarları sorunlu olabilir. Lastiklerde sıkıntı olabilir.
Direksiyon titremesinin en yaygın nedenlerinden birisi rot ayarlarının bozuk olmasıdır. Rot ayarları bozuk olması durumunda, tekerleklerin birbirine farklı olarak konumlandırılması direksiyonun titremesine neden olur. Özellikle engebeli yollarda sürekli araç kullanmak, zamanla rot ayarının bozulmasına neden olur.
Direksiyon titremesi neden olur sorusunun en temel sebebi olarak, jant şeklinde ifade edebiliriz. Yüksek hızda eğer titreme fark ediyorsanız, ön tekerleklerin ayarı bozulmuş olabilir. Eğer titreme arka kısımlarda ise, balanstan kaynaklı sorunlar oluşmuş olabilir. Araçlarınızın lastiklerinin belirli bir ömrü vardır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur. Öte yandan performansı düşen aracın konforunun azalması da sıklıkla görülür.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Araç 2 Viteste Silkeleme Yapıyor ise genelde silkeleme stabil çalışmayan motor yüzünden olur. enjektör veya ateşleme zamanlamasını bozan bir arızada bu durumu sık görürürüz.
Motorun çalışmasından tekleyip teklemediği anlaşılabilir. Motor sarsıntılı bir şekilde çalışır. Gaz pedalına basınca teklediği anlaşılır. Aynı zamanda araç teklerken çok büyük bir performans kaybı olur.
Amortisörlerin arıza yapması aracın yol tutuşunun zayıflamasına, direksiyonun sertleşmesine, çukur veya engellerden geçerken ses yapmasına veya aracın gereğinden çok fazla yaylanmasına sebep olabilir. Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
Henüz yakın tarihte muayene almış bir araç, amortisör konusunda sorunsuzdur, gibi bir durum söz konusu değildir. Araç sahibi, amortisörün sorunu olduğundan şüpheleniyorsa derhal servise başvurmalıdır. Patlak veya kusurlu bir amortisör muayene sırasında araç sahiplerine, herhangi bir sorun teşkil etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri