Sarı ampul, ikaz uyarılı: Bu işaret, arıza anlamına geliyor. Ancak arızanın nerede olduğu tam olarak belirtilmiyor. Arka sis, park, fren, plaka lambası ya da iç aydınlatma kısımlarından birinin arızalı olduğunu gösterir.
Motor arıza lambası sarı yanıyor: İkaz ışığı sarı renkliyse, motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir. Fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz. Bir an önce bir servise başvurulmalıdır.
En sık karşılaşılan ikaz lambası rengi sarıdır. Sarı motor arıza lambası uyarısı motorun çalışması üzerine önemli bir sorun olduğunu iletse de sürüşe engel olmadığını belirtmek gerek.
Araçtaki ikaz ışığının yanması, motor bileşenlerinin birlikte çalışamayacağı anlamına gelir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, emme ve egzoz sistemlerinden biri hasar görmüşse motor ikaz ışığı yanmaya başlayacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Motor arıza lambası nasıl söner dediğinizde öncelikle aracı araç arıza tespit cihazına bağlamanız gerekir. Burada araç hafızasına resetleme işlemi yapılır. Tabii arızanın silinmesi bazı durumlara göre değişir. Arıza geçici ise rahatlıkla silinebilir fakat kalıcı bir arıza ise bu işlem pek başarılı olmaz.
Motor arıza lambası sarı yandığı zaman, araç en yakın servise ya da tamirhaneye kadar kullanılabilir. Ancak kırmızı yandığı zaman, kullanılmaması tavsiye edilir.
Araçlarda arıza lambası yanmasının birçok nedeni vardır. Sorun basit bir kablo, sigorta, buji hatası yanı sıra, katalitik konvertör, partikül filtresi veya EGR değişmesine kadar gidebilecek arızalar olabilir.
Genel gösterge işaretleri arasında; ön cam sıvı ikaz ışığı, ön cam buğu ve arka cam buğu ikaz ışıkları, düşük yakıt ikaz ışığı, açık kapı ikaz ışığı, açık kaput ikaz ışığı gibi göstergeler bulunur. Gelişmiş gösterge işaretleri her araçta bulunmamaktadır.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
Bu ışık, yalnızca yağ basıncı artık tehlikeli bir düzeye geldiğinde yanar. Bu da motora zarar verme riskiniz olduğu anlamına gelir. Yağ Işığı açıkken aracı sürmemelisiniz, bu motorunuza daha fazla zarar verebilir. Yolun kenarına çekin ve motoru kapatın.
Genellikle yeni teknoloji otomobillerin araç gösterge panelinde bulunan, ünlem şeklinde olan bu işaret; lastiklerin herhangi birindeki basınç kaybı için olan uyarı ışığıdır. Lastiklerinizin basıncının sürekli olarak kontrol etmenizin önüne geçen bu ikaz lambası, olası bir kazanın da engellenmesini sağlar.
Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir.
Servis uyarı lambası ne zaman yanar? Bu ikazın ana amacı, yağ değişimi zamanının geldiğini ya da aracın servis bakım zamanın geldiğini ifade etmektir. Araç üreticisinin hazırladığı katalogda belirtilen sürelerde yanar ve sizi servise gitmeniz için uyarır. Bu da genellikle ya 10 bin km'de bir ya da 15 bin Km'de birdir.
Otogazlı araçlarda arıza lambası yanmaz yanmaması istenir eğer yanıyorsa çözümünün üretilmesi gerekir. Bu noktada arıza lambası yanan araç sahiplerinin çözümlerini bir an önce bulmaları gerekir.
Egzoz emisyon lambası yanması genellikle başka bir sensörün arızalanmasından ya da egr sistemi dediğimiz 'exhaust gas recirculation' yani egzoz gazı devirdaim valfinde meydana gelen arızalardan kaynaklanabilir. Egr sistemi emisyon değerlerini düşük tutmak için gazın bir kısmının tekrar yakılmasını sağlar.
Yeşil ampul: Bu işaret bir uyarı anlamına gelmektedir. Stop lambası, sinyaller, kıs farlar ya da arızalı anlamına gelmektedir. Eğer bu işaret beliriyorsa, aracınızı kontrol etmenizde yarar var. Sarı ampul, ikaz uyarılı: Bu işaret, arıza anlamına geliyor.
El fren , airbag , akü , yağ , arıza , motor ikaz , emniyet kemeri , esp vs. lambaları yanar. Bunlardan güvenlik ile alakalı olanlar pasif konuma geçerler.Çünkü tehlike durumunda devreye girerler. Diğer lambalar ise araba çalıştıktan sonra söner, sönmez ise bir sorun var demektir.
Hız göstergesi ya da sürat saati, taşıtlarda sürati bildiren gösterge. Aracın birim zamanda katettiği mesafeyi mesafe/zaman formatında sürücüye bildirir.
Egzoz Emisyon Işığı
Motor simgesi şeklindeki egzoz emisyon ışığı, herhangi bir motor arızasında ya da arabanın belirlenen limitlerin üzerinde zehirli egzoz gazı emisyonu yaptığı durumlarda yanıyor. Bu ikaz ışığının sürekli yandığı zaman aracınızı mutlaka bir yetkili servise göstermenizde fayda var.
hava yakıt karışımının hatalı olduğu uyarısını veriyor. demektir.
Aracınızın kızdırma bujisi lambası normal şartlarda yalnızca motor soğukken yanmaktadır; ancak kızdırma bujisi lambası yanıp sönüyor ise bu bir sorun olduğuna işaret etmektedir.
Aracınızın motor arıza ikaz lambası; yakıt, ateşleme, egzoz ya da hava emisyon sistemlerinde oluşan bir hasardan / arızadan kaynaklı yanabilmektedir. Aracınızın gösterge panelinde motor arıza ikaz işaretinin yanması motorda ateşleme, emisyon ya da yakıt ile ilgili bir sorunun habercisi olabilmektedir.
Voltajı azalan akü değilde araç şarj etmiyorsa bir çok değişik arıza vermeye başlar.Airbag,abs,motor gibi arıza ışıklarını yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri