Valf olarak da bilinen supaplar motorun yanma odasına gönderilen hava ve yakıtın girişinden sorumlu parçalara deniyor. Pistonların silindir içindeki aşağı ve yukarı yönlü hareketine bağlı olarak açılıp kapanan bu parçalar aynı zamanda egzoz gazının tahliyesini de sağlıyor.
Valf sayısı arttıkça motorun içerisine alabileceği hava ve tahliye edebileceği egzoz gazı artıyor ancak bunu düşük hızlarda doldurması da bir o kadar zorlaşıyor. O sebepel 8v motorlar düşük devirlerde atak, 16v motorlar yüksek hızlarda daha iyidir.
16 valve yazan 14 silindirli arabanın her türlü üzerinde iki tane egzoz iki tane emme subabı olduğu anlamına gelmektedir.
Motor kaputunu açtığınızda kendini gösterir zaten kaput içi boştur ve manifold çıkışı kısa ve küçüktür. 16 valf lerde motor kaputu içi dolu olur. manifold çıkışları uzun.
Valfler, akışkanın gideceği yönü belirleyen, istenildiğinde yönünü değiştiren, akışkanın basıncını ve debisini kontrol eden devre elemanıdır. Valflerin Görevleri • Akışkanın yolunu açıp-kapatır. Akışkanın gideceği yönü değiştirir. Akışkanı depoya gönderir.
İlgili 33 soru bulundu
Dizel ve benzinli araçlar da EGR valfi oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüm otomobiller de yer alan içten yanmalı motor içerisinde valf olmadan motor tasarımı yapımı olmamaktadır. Üreticiler bu nedenle her araç içerisinde düşük emisyon değerlerinde büyük katkısı olan EGR valfi konumlandırması yapmaktadırlar.
Valf, akışkanları kontrol etmeye yarayan vana ve subap gibi tesisat elemanlarına verilen genel isimdir. Valf kelimesinin sözlükteki karşılığı ise vanadır.
16v in 8v e göre verimli olduğu ancak kağıt üstünde maksimum devirlerdeki beygir ve tork için geçerlidir. 8v in tork dağılımı daha düzgün ve eşittir çogu zaman ve kullanımı bu nedenle daha kolaydır. Örneğin, aynı hacimli 16v motor eşdeğeri 8v liden daha fazla torkve güç üretir ama 5500de üretir.
Kaç valf olduğu ruhsatta yazar.
Eğer silindir başına bir emme ve iki egsoz subabı varsa ve yine 4 silindirli bir motor varsa bu 12 subaplı bir motordur. 16 subaplı 4 silindirli motorlarda ise silindir başına 2 emme ve 2 de egsoz subabı vardır.
Ynt: 1.6 ies kaç valf
8V dört silindirli bir motorda 8 supap bulunduğunu yani her silindire iki supap düştüğünü (1 emme, 1 egzoz supabı) gösterir.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Yanlış hatırlamıyorsam 16v olanlarda sağ ön kapı çıtasının ucunda yazar 16v diye , sol kapı çıtasındada RXT , RTE , 1.9D falan gibi yazar.
Valfler; 1) Akış Kontrol Valfleri 2) Basınç Kontrol Valfleri 3) Yön Kontrol Valfleri olmak üzere üç çeşittir.
Ayrıca 1.6 litre 16 valf dCi Energy motor seçeneği eklenmiştir. F1 mühendisleriyle birlikte tasarlanan bu yeni motor, 130 beygir gücü ve 320 nm tork üretmektedir.
V6 motor; 6 silindirli V tipi motorlara denir. V dizilimli 6 silindirli motorlar 1900'lü yılların başlarında üretilmeye başlandı. Ancak seri olarak üretilmeye başlanması 1950 yılında gerçekleşti. V6 motorlar 3'er silindirli 2 adet motor şeklinde tasarlanmıştır.
1.5 Dci Motor Özellikleri
1.5 Dci motor birçok marka model araçta kullanılan 4 silindirli 8 valfli turbo beslemeli bir motordur. Euro 3 standartlarında güç seviyeleri 65 PS ; 80 PS ; 100 PS .
Üreticiye göre, aracın 12,3 l hacmindeki dört turbolu V16 motoru yüksek oktanlı benzinde 6.900 d/dak'da 5.007 beygir gücü (3.734 kW) ve 6.600 rpm'de 4.771 Nm tork üretebilmektedir.
Bu motor V şeklinde ve 16 silindire sahip bir motor.
16 VALF = Üstten Çift Eksantrikli (DOHC = Double Over Head Camshaft), her silindir başına 2 Emme ve 2 Eksoz Valfi olan "yeni" sistem. 8 VALF = Üstten Tek Eksantrikli (SOHC = Single Over Head Camshaft), her silindir başına 1 Emme ve 1 Eksoz Valfi olan "eski" sistem.
4 sübap olması motorun hava emiş ve egzos çıkış işlemleri sırasında daha az güç kaybetmesini sağlar. Bunu boş şırıngaya hava çekmeye benzetebiliriz. Şırınganın girişi ne kadar dar olursa çekerken oluşan vakum daha fazla olur ve çekmeye karşı daha fazla direnç gösterir.
Yanma işlemi düzgün gerçekleşmediğinde veya yanma odasında aşırı basınç meydana geldiğinde valfler zarar görür. Örneğin, yanma odasındaki yüksek sıcaklık veya aşırı zengin veya fakir bir yakıt-hava karışımı, valf yüzeylerinde erozyona veya valf yanmasına neden olabilir.
Eğer valfin bobinine bobin valfe takılmadan enerji verilirse, bobin içe doğru şişme yapar ve yanar. Bu nedenle mutlaka valfe enerji verilmeden bobini valfin üzerinde yerleştirip, enerjilendirilmelidir. Bu sayede valfiniz daha uzun ömürlü çalışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri