Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
Bu durum ise motordaki baskıyı artırır ve motorun ömrünün kısalmasına neden olur. Aracınızdaki yağ kaçağı, aracınızın mekanizmasını oluşturan parçalarında yıpranmasına, aşınmasına ve çeşitli problemlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu durum, yağ kaçağını önlemekle görevli olan keçelerin eskimesine neden olur.
Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır. Krank keçesinin iyice yıpranması durumunda yağ hızlı bir şekilde boşalır ve masrafı daha da büyütebilir.
Yağ kaçağı varsa tamiri için fiyat alınmalı ve aracın fiyatından düşülmeli. Hayati bir sorundan dolayı kaçak varsa aracı almaktan vazgeçilmeli. Araçlarda egzozdan çıkan dumanın rengi motorun sağlıklı çalışıp çalışmadığına dair ipuçları verir.
İlgili 29 soru bulundu
Yağ eksilten bir araç size yolda bırakabilir. Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler.
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Yağ kaçağı motor veya şanzıman kısmında ise hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Motor ve şanzıman yağ kaçakları aracı hayati tehlikeye maruz bırakmayacak kusurlardır.
Sızıntılar. Karterde meydana gelen aşınma, yağın sızmasına ve karterin yeteri kadar yağ tutamamasına neden olur. Bu da, motorun yağlanma durumunu etkiler ve arızalara neden olabilir.
Karter, motorun alt kısmında bulunan ve motor yağını depolayan bir parçadır. Karterin delinmesi veya hasar görmesi durumunda, motor yağı sızar ve bu da bir dizi olumsuz etkiye neden olabilir. Motor hasarı, yağ kaybı, performans kaybı ve hatta motorun tamamen çalışmaması gibi sonuçlarla karşılaşmak mümkündür.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
İster motor, ister şanzıman yağı olsun, her türlü yağ kaçağı, muayene sırasında sorun yaratabilir. Araçta normalden daha fazla gürültü varsa veya herhangi bir gözle görülür kaçak varsa, araç muayeneden geçemez.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Açıkçası, en büyük ve en belirgin belirti aracın altındaki yağ sızıntısı olacaktır. Araca girmeden önce arabanın önünün altına bakın. Motorunuzun altında küçük bir koyu kahverengi veya siyah sıvı birikintisi görürseniz, bir yağ sızıntısı var demektir.
Aracınızdan gelen motor yağının rengi siyah / kahverengi ise yağ kaçağı supap / sübap / subab kapağında ya da karter contasında olabilir. Aracınızdan gelen motor yağının rengi kırmızı / açık kahve ise yağ kaçağı şanzımanda demektir ve şanzıman conta, keçelerinin kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Genel olarak yağ karteri fiyatı 100 – 1.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Araç neden yağ yakar sorusunun pek çok yanıtı vardır. Ancak araç neden yağ yakar sorusunun temelinde genellikle yağ sızıntısı yatmaktadır. Aracınızda yağ sızıntısı olmasının ise çeşitli nedenleri vardır.
Genel kanıya göre motor yağ kaçağı önleyici ya da sızıntı önleyiciler işe yaramamaktadır. Ancak bu kanıyı oluşturanlar araba ustaları değil araç kullanıcılarıdır. Biraz araştırıldığında görülecektir ki doğru uygulamada yağ kaçağı önleyicilerin işe yaradığı söylenmektedir.
Motorunuzu 10 dk. rölantide çalıştırarak motor yağınızın ısınmasını sağlayınız. Motoru durdurunuz ve iyice çalkaladığınız kutuyu motor yağ kapağından dökünüz. Sonra motoru rölantide 10 dk. çalıştırınız. Tam etkisini 600 ila 800 km sonra gösterir.
Zira direksiyon kutusu ya da direksiyon pompasında meydana gelecek yağ kaçağı olması direksiyonu sertleştirecektir. Ayrıca direksiyonu sağa ve sola çevirdiğinizde iniltili ve gıcırtılı bir ses duyuyorsanız direksiyonunuz yağsız kalmış ve direksiyon pompanız zorlanmaya başlamış demektir.
LPG ile çalışan motorda ortam çalışma sıcaklığı benzinle çalışan motora göre daha fazladır. Bu nedenle LPG'li motor nispeten daha yüksek sıcaklıkta çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak motor yağında buharlaşma LPG'li motorda daha çok olur. LPG'li motorda emme valfleri benzinli motora göre daha az soğur.
Yay lastiği gerer ve yağ kaçırmasını engeller. Bu sayede krank keçesi yağı hapseder. Fakat araçlar kilometre yaptıkça bahsi geçen yaylar, gevşer ve lastiği sıkamaz hale gelir. Bunun sonucunda ise yağ kaçırmaya başlar.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Yağ dökülmesi: Motor bölmesine yağ dökülürse veya sızıntı olursa, motor sıcaklığı arttığında alev alarak yangına sebebiyet verebilir. Bu nedenle, motor bölmesinde yağ kaçağı olmadığından emin olun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri