Petek Vanalarından Su Akıtıyor ise petek vanalarının çok eskimiş olabileceği akla gelir. Eğer vanalar yeni çok eski değil diyorsanız vana gevşemiştir. Petek vanasını anahtarla sıkarak su akıntısını kesebilirsiniz. Peteklerden akan su paslı ve kirli su olduğu için leke yapması kaçınılmaz olup çıkması da zor olur.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Petek Vanası Nasıl Kapatılır? Petek vanası kapatmak için vanayı saat yönünde en sonuna kadar çevirin. Bu sayede petek vanası kapatılacaktır.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
Arabanın kalorifer peteğinin su kaçırması şikayeti pek çok sürücünün yaşadığı sorunlardan biridir. Kalorifer peteği su kaçırırsa hem ısınma performansı sağlanamaz hem de ortama kaçan sıvılar, başka parçalara zarar verebilir. Bu nedenle araç kalorifer peteğindeki su kaçağının durdurulması gerekir.
Motor Hararetinin Yükselmesi
Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir. Bu ısı yükselmesinin sebebi radyatör ise aracınız yokuş aşağı doğru hareket etse bile motor soğumayacaktır.
Kombinizin su akıttığını fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken akıntının olduğu noktanın doğru tespit edilmesi olarak öne çıkıyor. Kombi içerisinden su akışı varsa servisi aramanız gerekiyorken; suyun boru kısmından gelmesi halinde de tesisatçıyı çağırmanız gerekiyor.
Kombiye fazla su basıldığında da kombi su akıtabilir. Kombinizin altında bulunan su doldurma vanası arızalanmışsa da kombi su akıtabilir. Eğer su, kombi altındaki borulardan akıyorsa bu durum büyük olasılıkla tesisatla alakalıdır. Bu sorunla ilgili bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Kombinin su akıtması tehlikeli mi? Su akıtan kombiler başlangıçta küçük problem gibi gözükse de önem verilmesi gerekir. Eğer su boruların bulunduğu bölümünden altında geliyorsa mutlaka usta çağırmanız gerekir.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Petek vana ayarları yapıldığı sırada su çıkış vanası yani alttaki vana tam olarak açık kalır. “Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır?” Sorusu sıkça sorulur. Doğalgaz petek vana ayarı üst vanadan yani sıcak su giriş vanasından ayarlanır.
Peteklerin tamamen kapatılması kış ayı için çok uygun bir tedbir sayılmaz. Çünkü belirli aralıklarla kapatıldığında dahi ev çabuk soğuyacağı için mantıklı bir uygulama olmaz. Çünkü ısınma amacıyla doğalgazın tekrar açılmasıyla derecenin fazla tutulması gerekir.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir. Böylelikle tüm petekleri tam performanslı biçimde kullanabilir, tasarruf sağlayabilirsiniz.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombinin basıncı yüksek olduğu için kombi içerisinde farklı arızalar ortaya çıkarır. Kombi basıncı 3 olursa ne olur? Basıç 3'ü geçerse su akıtma işlemi gerçekleşir.
Kombiyi kapatın. Su akan yerin altına bir kap yerleştirin. Sola doğru çevirdiğinizde su akmaya başlayacak ve basınç düşecektir. Kombinizin altında ya da üzerinde su saatine benzeyen manometre de çubuk 1,5-2 arasında geldiğinde aynı vanayı sağa doğru çevirerek kapatın.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Kombi su basıncının 1,5 bar civarında olması amaçlanır. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse peteklere yeteri kadar su gitmez ve ısı düşer. Basınç 1,5 barın çok üstünde olursa, kombi bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve su akıtacaktır. Aslında kombinin bunu yapmasının amacı güvenliğin sağlanmasıdır.
3. Su damlası sembolü: Bu sembol, genellikle su basıncı düşüklüğünü veya su dolumu gerektiğini gösterir. Kombinin su basıncının normal değerin altında olduğunu ifade eder. 4. Gaz tüpü sembolü: Bu sembol, kombinin gaz kaynağı veya gaz basıncıyla ilgili bir sorunu olduğunu gösterir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Isıtma sisteminizin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak ve evinizin ideal bir sıcaklıkta olmasını istiyorsanız radyatörlerinizin havasını almak gerekir. Radyatörlerin içerisindeki hava; radyatörlerinizin daha fazla ısı yayabilmesini engelleyerek sistemde sıkışabilir, bu sebeple havanın çıkarılması gerekir.
İlaçsız çalışan petek temizleme makinesi; suyu tazyikli olarak peteklere göndererek peteklerdeki tortuların sökülmesini sağlar. Hava ve suyun karışımı ile çalışan bu makineler, borulardaki veya peteklerdeki tıkanıklıkları rahatlıkla sökmektedirler. Uyguladığı basınç sayesinde ilaca gerek kalmamaktadır.
Tıkanmış bir kalorifer peteğini açmanın farklı yolları mevcuttur. Aracınızın soğutma sistemine radyatör açıcı kimyasal dökmektir. Sonrasında kalorifer sıcak konuma alınır. Bir süre ara çalışır vaziyette bekletilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri