İdarenin bütün üst makamları kraliyet ailesine mensup olan erkeklerin elinde bulunmaktadır. Suudi Arabistan'ın mevcut ve yedinci kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud, üvey kardeşi ve önceki kral
2015 yılında tahta çıkan Kral Selman bin Abdülaziz El Suud, Suudi Arabistan'ın yedinci Kralıdır. Suudi Kralları Kral Fahd'dan itibaren “İki Kutsal Caminin Hizmetkârı” unvanını da taşımaktadırlar. Kral aynı zamanda Başkomutandır.
Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olan Suudi Arabistan, Asya kıtasının batısında yer alan bir krallıktır. Doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile komşu olan ülke; güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeybatıda Ürdün, kuzeydoğuda ise Irak'la sınır komşusudur.
Hanedan ilk Suudi Devleti olarak bilinen Diriye Emirliği'nin (1744-1818) kurucusu Muhammed bin Suud'un torunları ve kardeşlerinden oluşur, ancak ailenin egemen grubunu öncelikle Suudi Arabistan'ın modern kurucusu İbn Suud'un torunları oluşturur.
Abdülazîz'in Cebelişemmer bölgesi ile Hicaz'da birbirini takip eden fetihleri sayesinde Vehhâbî Emirliği, Basra körfezinden Kızıldeniz'e kadar uzanan Haremeyn'i de içine alan bir devlet haline geldi. İngilizler de 20 Mayıs 1927'de imzalanan Cidde Antlaşması ile onun bağımsızlığını tanıdılar.
İlgili 20 soru bulundu
Devlet yapısı
Suudi Arabistan, şeriat yasalarının anayasa olarak kabul edildiği bir krallıktır. Hem yürütme gücünü, hem yasama gücünü elinde tutan kral, Bakanlar Kurulu'nu kendi atar ve kararlarını veto etme hakkına sahiptir. Yönetimle ilgili önemli kararların aşağı yukarı tümü, Suudi ailesi tarafından alınır.
İngiliz Kraliyet ailesinin servetinin 16 katına yani 1,4 trilyon dolarlık bir servete sahip1 ve bu serveti 15 bin hanedan üyesi arasında paylaşan Suud ailesinin yönettiği Suudi Arabistan'da yoksulluk yıllardır boğuşulan bir sorun.
Muhammed bin Selman Âl-i Suud (Arapça: محمد بن سلمان آل سعود, romanize: Muḥammad bin Salmān Āl Su'ūd, d. 31 Ağustos 1985), halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır.
Osmanlı Arabistanı, Arap Yarımadası'nın 1517-1918 yılları arasında Osmanlılar tarafından yönetildiği dönemdir.
Müslümanların Kabesi Mekke ile Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Medine kentini barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslüman hac ve umre için Suudi Arabistan'a gidiyor.
Riyad (Arapça: الرياض, Er-Riyaz; "bahçeler"), Suudi Arabistan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir aynı zamanda Riyad Bölgesi'nin merkezi olup Arap Yarımadası'nın ortasında yer almaktadır ve 6 milyon nüfusa sahiptir.
Sefer 1925 sonunda Cidde'nin Haşimilerden alınmasıyla sonuçlandı. 1926'da elde edilen topraklarla birlikte Suud toprakları için Necd ve Hicaz Krallığı adı kullanılmaya başlanıldı.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 24.büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5.sırada bulunmaktadır.
Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir.
Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan'la diplomatik ilişkilerimiz, 3 Ağustos 1929 tarihinde imzalanan "Muhadenet Muahedesi" (Dostluk Anlaşması) ile tesis edilmiş, Anlaşma, 31 Mayıs 1930 tarih ve 1507 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Emir (Arapça: أمير ʾamīr), Arap ülkeleri, Batı Afrika, Afganistan ve Hindistan altkıtasındaki çeşitli yerlerde kullanılan bir kral, aristokrat veya askerî olarak yüksek bir makam unvanını ifade eder.
Suudiler (Arapça: سعوديون Suʿūdiyyūn), Suudi Arabistanlı bir millet; çoğunlukla Arap Yarımadası'na yerleşmiş olan ve genel bir Suudi kültürünü ve Suudi uyrukluğunu paylaşan Hicazlılar, Necidliler, Doğu ve Güney Arapları ve diğerlerini kapsayan farklı bölgesel Arap etnik gruplardan oluşmaktadır.
Arabistan'da çöl ortasında su bulan iki adam, çıkan suyu içerek test ediyor.
1916 yılında İngilizlerin kışkırtmasıyla Haşimi Arapları Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmış, Mekke Emiri Şerif Hüseyin bağımsızlığını ilan ederek Hicaz'ın büyük bölümünü ele geçirmiştir.
1 Ağustos 2005 tarihinde resmi kral oldu. Kralın 30'dan fazla eşi 60'tan fazla çocuğu vardı. Veliahtı Salman bin Abdülaziz el Suud olmuştur. 89 yaşındaki Kral Abdullah son yıllarda önemli sağlık problemleri yaşamış ve bu nedenle defalarca hastaneye kaldırılmıştı.
Yavuz Sultan Selim döneminde Suriye ve Mısır; Kanuni Sultan Süleyman döneminde de Irak, Arap yarımadası ve Kuzey Afrika Osmanlı topraklarına katıldı.1 Fetihlerin büyük ölçüde tamamlandığı XVII. yüzyılın başlarında, imparatorluktaki 32 eyaletten 13'ü Araplarla meskûndu.
Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) ya da İstanbul Havalimanı'ndan (IST) başlayan direkt uçuşlar Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na (RUH) yaklaşık dört saat sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri