Genel anlamda söylenirse kombinin alt bölümüne baktığınızda siyah veya mavi bir başlık olan dönebilen bir vana, gördüğünüz de evet o vana, doldurma musluğu veya doldurma vanası olarak bilinen parçadır. kombi doldurma musluğu saatin ters yönünden açılır.
Tesisat su basıncı yaklaşık olarak 1 barın altına düştüğü zaman tesisata su basılmasını yani kombiye su eklenmesini sağlayan parçadır. Kombilerde su doldurma musluğu kombi altında monteli şekilde bulunur.
Kombiye su basmak için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edeceksiniz. Kombi basıncı, ideal olan 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapatınız.
Eca kombi su doldurma vanası nerede, Kombinin altında sağ tarafta beyaz büyük bir vana bulunur. Bu vanayı açarak eca kombi su basma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
Doldurma Musluğu Arızası Nasıl Anlaşılır
Kombi basıncı yükselir Kombinizdeki bar göstergesi sürekli arttığında yani basınç yükselme durumları olduğunda genelde doldurma musluğu arızası karşımıza çıkar.
İlgili 38 soru bulundu
Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir.
Kombi F-10 uyarısı verip ekranın sağındaki basınç değeri eğer 1.0 barın altındaysa (örneğin; 0.6 bar gibi) bu durumda kombinin sol altına doğru eğilip bakın. Kombinin sol altında kombiye direk monteli durumda “siyah renkte musluk” göreceksiniz. Bu musluk doldurma musluğudur. Dolum vanası olarak da bilinir.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Eca kombi su basma işlemini gerçekleştirmek için, kombinin altında sağ tarafta beyaz büyük bir vana bulunur.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız. Zira kombide 1.5 ya da 2.0 bar gibi yeterli seviyede su bulunmadığında eşanjörün ısınması oldukça tehlikelidir.
Su basıncı 1-1,5 bar arsında olmalıdır. * Cihazın tesisat bağlantılarında aşınmalar olabilir. * Cihazın genleşme tankında sorun olabilir. * Kombinin su doldurma musluğu arızalanmış olabilir.
Kombi suyu çabuk bitiyor ise tesisat ile ilgili bir sızıntı söz konusu var demektir. Eğer parke ve duvarlarınızda 1 metreyi geçmeyecek şekilde pullanma ve dökülmeler var ise artık tesisatınızda bir kaçak olduğunu kabullenmelisiniz.
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Musluk (Ar. masl°k), herhangi bir sıvı ya da gaz akışkanın akışını kontrol eden bir vanadır. Tesisat borularının bitiş noktasında ya da akışkanı muhafaza eden tankın/deponun çıkış noktasında ya da tesisat üzerinde herhangi bir bağlantı elemanı üzerinde bulunabilir.
Su vanası sağ tarafa doğru, yani saat hareket yönüne doğru çevrilerek kapatılır.
Kombi vanaları kombide meydana gelen birçok sorunun giderilmesi için kullanılır. Bu vanalar kombinin kullanım suyu, doğalgaz kontrolü, kalorifer tesisatı için gereklidir. Kombi soğuk su vanası, kırmızı ve mavi vanalar gibi olası sorunları çözüme kavuşturmak için üreticiler tarafından kombi cihazlarında kullanılır.
Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır. Boşaltım esnasında vananın saat yönünün aksine çevriliyor olması oldukça önemlidir; saat yönüne çevirmeyi denediğiniz takdirde vana daha da sıkışacak ve bu sefer sizin için fazla kombi suyu boşaltma işlemi daha yorucu olacaktır.
Kombi Doldurma Musluğu : Kombi de tesisat suyunun azaldığında ya da sıfıra yakın olduğunda tesisata su eklemeye yarayan, kombinin alt kısmında yer alan ve kombiye monteli durumda olan, çoğunlukla plastik uçlu parçadır.
Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz. Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk sebep doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
Su doldurma vanasını kontrol edin
Kombinizin alt tesisatındaki bağlantı boruları arasında yer alan sağdan ikinci boruyu takip edin. Kombinin hemen alt tarafına baktığınızda plastik saplı bir vana görürsünüz. Bu vana kombinizin içine su doldurmaya yarar.
Doldurma musluğu Nitromix kombide sağ alt kısımda mavi plastik bir parçadır. Doldurma musluğunu bulduktan sonra parçayı sol tarafa doğru çeviriniz. Kombinizin içerisinden su sesi gelerek barında bir artış olması gerekmektedir. Basınç seviyesi 1 ile 2 arasına gelene kadar bekleyiniz.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın. Bu işlemler için detaylı bilgiyi ürününüzün kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri