Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
Her bir Tetis okyanusunun açılması Ortadoğu'da İnfra- kambriyen (Edikaran-Kambriyen geçiş periyodu) Ordovisiyen, daha sonra Permiyen döneminde kıtasal riftleri meydana getiren gerilme tektoniği- nin eşliğinde olmuştur. Bu rift havzaları, bölgede- ki petrol oluşumu için uygun yerler olarak kabul edilir.
Suudi Arabistan'da petrol ilk olarak 3 Mart 1938'de keşfedildi ve bunu Doğu Bölgesi'nde keşfedilen birkaç başka buluntu izledi.
Günlük 1 milyon varillik kesintinin, Suudi Arabistan'ın nisanda OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde aldığı günlük petrol üretimini Mayıs 2023'ten Aralık 2024'e kadar günlük 500 bin varil azaltma kararına ek olduğu belirtildi.
Toplam 96 milyar varil petrol rezervine sahip Gavar sahası günlük 3,8 milyon varil petrol üretimiyle Suudi Arabistan'ın günlük petrol üretiminin neredeyse üçte birini sağlıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip.
Rafineriler ve tüccarlar, 50 sent artırmasını bekliyordu
Öte yandan ham petrol sevkiyatlarının yaklaşık yüzde 60'ını Asya'ya satan Aramco, uzun vadeli sözleşmeler yapıyor. En büyük alıcılar ise Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan…
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Erdoğan'ın açıklamasına göre günlük toplamda 180 bin varile ulaşılacak. Bu durumda bu oran yaklaşık yüzde 19'a yükselecek. Türkiye'de kullanılan petrolün geri kalanı ithal ediyor. İthalatta en büyük paylar sırasıyla Irak, Rusya ve Kazakistan'a ait.
Edwin Drake'in 1859 yılında Titusville, Pennsylvania yakınlarındaki keşfi ve kuyudan petrolün fışkırması ilk gerçek ve modern petrol kuyusu olarak kabul edilmektedir.
Tablonun ilk görselinde Türkiye'nin sırasını görebilirsiniz. Aşağıdaki tabloya göre dünyanın en pahalı benzini Hong Kong'da tüketiciye sunuluyor. Hong Kong'u İzlanda ve Monako izliyor. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkeler arasında Hollanda ve Norveç'te öne çıkıyor.
Açıklanan verilere göre dünyada en ucuz benzin Venezuela'da(1 litre-0.02dolar) ve en pahalı benzin ise Hong Kong'da(1 litre-2.35 dolar). 30 milyar varil petrol hacmiyle dünyada 11.sırada bulunan Kazakistan(1 litre-0.405 dolar 170 tenge) ise listede yedinci sırada yer aldı.
Dünya genelinde benzinin en pahalı olduğu ülke ise, 2.07 Dolar ile Avrupa Birliği'nin ada ülkesi İzlanda'da satılıyor. Pahalı benzin sıralamasında İzlanda'yı, Norveç, Monaco ve Hong Kong takip ediyor.
Benzinin litre fiyatı diğer bazı ülkelerde Euro cinsinden şöyle: Yunanistan 1,87; Almanya 1,85; Fransa 1,81; Macaristan 1,52; Romanya 1,53 ve Bulgaristan 1,3.
Petrolün keşfedildiği 1938 yılından bu yana petrol gelirleriyle büyüyen ve petrol aranması-çıkarılması, işletilmesi-dağıtılması faaliyetleri etrafında gelişen Suudi Arabistan ekonomisinde, milli gelirin yaklaşık yarısı, ihracatın % 80'den fazlası ve devlet gelirlerinin % 90 kadarı petrol gelirlerinden elde edilmektedir ...
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri