Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir. Çünkü aküde sülfatlaşma reaksiyonu başlamış demektir.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Boştaki voltaj 13-13.5 arası, marş anında 12 ve üzeri: Çok iyi korkmayın. Aküyü siz boşaltmazsanız o sizi yolda bırakmaz. Boştaki voltaj 12,5-13 arası, marş anında 11-12 arası: iyi durumda korkmayın ancak tam kapasite kullanmayın artık akünüzde rezerv güç bırakın.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Araç çalışırken, alternatör aküyü şarj edebileceği gibi boş bir akünün şarj olma süresi genellikle 15-60 dakika arasında değişmektedir. Zayıflayan ve biten akülerde eğer yapısı takviye yapılmaya uygunsa bir başka aküden takviye yapmak dışında bir yolda akü servisine giderek akü dolumu yaptırmaktır.
12,4 voltun altına inmemesi tavsiye edilir.En iyisi aküyü söküp oto elektrikçiye görür, evde şarj etmeye falan uğraşma. Kısa devre falan olursa tehlikeli olur. 12 V anma voltajıdır.
Genellikle binek araçların hemen hepsi, marş basmak için 12V akü değerine ihtiyaç duyar. 72 Ah ise akünün kapasitesini belirtir. Örneğin aracı çalıştırmadan teyp açtığınızda saatte 6 Ah güce ihtiyaç duyuyorsa 10 saat açık kalırsa 60 Ah güç harcar ve aküyü bitirir. Bu durumda aküyü yeniden şarj etmek gerekir.
Akü ölçüm testi akü pilinin şarj durumunu bir voltmetre yardımıyla ölçmektir. Analog ve dijital voltmetreler yardımıyla bu ölçümler yapılabilir. Tabi ki dijital voltmetrenin okunması daha kolaydır ve daha sağlıklı ölçümler yapmaktadır.
her araçta uyku modunda çekilen akım aynı değildir ama kabaca 20mA ile 40mA arasında olur diyebiliriz.
12;V bir akü için 12x1.2= 14.4V max şarj voltajı, 12x1.1=13,2V sirkülasyon modu anlamına gelir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
5- Akü kutup başlarını ve bağlantı yerlerini temiz tutun.
Zaman içerisinde akü kutup başlarında oluşacak oksitlenme aracınızın çekiş gücünü zayıflatabilir.
Standart okunması gereken değer 2.5V ile 3.0V aralığında olmalıdır. Eğer daha yüksek voltaj değeri okuyorsanız, alternatörünüz aküyü aşırı şarj ediyordur veya akü arızalıdır.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır. Muhtemelen çalıştırmada daha çok akım çekip yerine koymak kısa süre rölanti ile mümkün olmaz.
Benzim pompası elektrikli olan bir otomobil, aküsü dolu ise rölantide çalışırken 7-10 amper arası akım çeker. Marş sırasında akım 100 Amperin üzerindedir.
Akü 15,8V'a ulaştığında da şarj sonlandırılır. AGM tip akülerde akü şarj cihazının voltajı 14,4V'a sabitlenmeli ve şarj esnasında 14,4V değerini geçmemelidir. EFB ve SFB tip akülerde ise akü şarj cihazının voltaj değeri 15,8V'a sabitlenerek şarj esnasında 15,8V'luk değerin geçilmemesi gerekir.
Akünün voltajı aracınızın çalışırken normal şartlar altında 12-12.6 volt arasında olmalıdır. Ancak, aracın çalışırken alternatör tarafından şarj edildiğinde, akü voltajı 13.5-14.5 volt arasında olabilir. Varta Akü voltajını kontrol etmek için en kolay yol, aracın motoru çalışırken voltmetre ile ölçmektir.
sıkıştırılan havanın karşı koyma kuvveti ile marş motoru sıkıştırılan havanın karşı koyma kuvveti ile marş motoru yüke bindirilir. döndürülürken marş motoru 125–175 amper arasında akım çekmelidir. Batarya gerilimi ise voltmetre ile ölçüldüğünde 9,6 voltun üstünde olmalıdır.
Fazla akım aküyü öldürür. Yenisini takarsınız, yine öldürür. Akünün şarj tutmaması da yeterince uzun süre yüksek voltajla çalışmıs ise normal.
Marş Basma Gücü (CCA)
Bu güç birimi esasen aküden elde edilebilecek olan anlık gücü gösterir. Marş basma gücü akünün anlık olarak çekeceği en üst düzeydeki akım değeridir. Akü üzerinde bir etiket bulunur ve buraya marş gücünün değeri yazılı olur.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri