Açıklama kısmına plaka/şaşe numarası araç bedeli yazılır.
Aracınız hakkında açıklama yazarken başlıkta aracın markası, modeli ve aracınızı en iyi şekilde tanımlayan, öne çıkan özelliğini kısa bir şekilde yazabilirsiniz. Bu tanımlamanın net olması alıcının size güven duyması ve ilanınızı detaylı bir şekilde incelemesi için ilk adımı oluşturacaktır.
Diyelim ki satın aldığınız araç üzerinde bir problem çıktı ancak siz aracın bedelinin az gösterilmesine ses etmediniz. Bu durumu ihbar ettiğinizde satış bedeli tarafınıza ödenir. Satış bedeli az olduğunda da zarar alıcı olarak sizin olur. Verdiğiniz kadar parayı alamamanıza neden olur.
Araç satın alırken nakit, çek ya da havale gibi çeşitli yöntemlerden yararlanarak ödeme yapılabilir. Bunlar arasında en çok tercih edilen yöntemler ise çek ve havaledir. Aracın noterden devri sırasında paranın ödenip ödenmediği sorulacağı için ödemenin önceden yapılması gerekir.
İlgili 35 soru bulundu
İşlemlerin hangi noter tarafından gerçekleştirileceği konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Kendi bulunduğunuz bölgedeki ya da aracı satın alan kişinin bulunduğu yerdeki noterlerden işlem yaptırabilirsiniz. Nöbetçi noterler vasıtasıyla hafta sonları da işlemlerinizi yaptırma şansınız vardır.
İkinci el araç alırken 200.000 km üzerindeki araçlara dikkat ediniz. Dizel araçlar 1.000.000 km ye kadar kullanılsa da teknik ve mekanik problemler 200.000 km'den sonra artacaktır.
Otomobilin sigorta geçmişi hakkında detaylı bilgiye ulaşılması için “DETAY” yazıp bir boşluk bırakılmalı ve plaka bilgisi girildikten sonra mesaj 5664'e yollanmalıdır.
Satışın kasko bedelinden daha düşük bedele yapılamayacağına ilişkin bir kural yok. Noterde satış sözleşmesine gerçek satış bedelinin (200.000 TL) yazılması yeterlidir.
Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
ARAÇ NOTER ÜCRETİ 2023
Geçen sene noter araç satış ücreti 420 TL'ydi. 2023 yılında ise bu ücret 932,65 TL oldu.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Satıcı adına çek düzenlenir ve “ödeyiniz” yazılması gerekir, Satıcı adına blokeli hale gelen çek ile alıcı notere gelir, Noter işlemleri sırasında çek satıcıya teslim edilir. Satıcı noter işlemleri tamamlandıktan sonra bankaya giderek ücreti kendi hesabına aktarabilir.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez.
Gerçek hayatta da 500.000-600.000 km'lik araçları kullanan ve hiçbir sorun yaşamayan örnekler görülebiliyor. Alıcılar, çoğunlukla aracın üretildiği yıl ile km'si arasında da bağlantı kuruyor. Benzinli Araçlarda ve Dizel Araçlarda Km Kaç Olmalıdır? Benzinli araçlar, ideal olarak yılda 10.000-15.000 arası yol yapıyor.
ARABA ALMAK İSTEYENLER BU AYLARA DİKKAT ETMELİ!
İşte, araba almak için uygun tarihler: Ocak ve Şubat Ayları: Bu aylarda kampanyalar yeni şartlarla devam eder, piyasa durgundur. Mart, Nisan ve Mayıs Ayları: Piyasanın en hareketli zamanı olarak bilinir. Fiyatlar yükselir, aracını satmak isteyenler için doğru zamandır.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel araç satışları için de 6 ay ve 6 bin km sınırı olacak. Araç sahipleri, kendi araçlarını da bu şartlara uymadığı sürece satamayacak.
Notere randevusuz gidilmesi mümkün değil. Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak.
Araç Satış İşlemleri Ne Kadar Sürer? Araç satış belgelerin tamamının hazır olduğu durumlarda araç satışı noter işlemleri 20-30 dakika içerisinde tamamlanır. Noterlerin çalışma saatleri 09:00 – 12:30 ve 13:30 – 17:30 saatleri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri