Türk Borçlar Kanunun 583. maddesi uyarınca geçerli bir kefalet akdinden söz edebilmek için öncelikle kefalet sözleşmesi yazılı olmalı, kefil kendi el yazısıyla, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini kefalet belgesine yazmış ve belge kefil tarafından imzalanmış olmalıdır.
Kefalet Türü Yönünden İnceleme
Hükümde belirtilen şartları kefalet türü yönünden incelemek gerekirse; taraflar arasında müteselsil kefalet hususunda anlaşma varsa kefaletin müteselsil olduğuna ilişkin ibare mutlaka kefilin el yazısı ile belirtilmelidir. Aksi halde kefalet, adi kefalet olarak kabul edilecektir.
Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen her- hangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.”
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Ancak günümüzde kefil olmak için sadece imza atmak yeterli değildir. Eğer kefil evli ise, resmi nikahlı olduğu eşinin bu duruma onay vermesi gereklidir. Aynı zamanda kefilden maaş bordrosu da istenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Buna göre, babası ev alan oğluna eşinin (yani oğlunun annesinin), annesi, otomobil alan kızının banka kredisine eşinin (yani kızının babasının) rızası olmadan “kefil” olamaz. Tahmin ettiğiniz gibi, babası veya annesi, eşin rızası olmadan kendi çocuğuna bile kefil olamıyorsa, üçüncü kişilere hiç olamaz.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Kefil, alım satım işlemlerinde borçlu olan kişinin borcunu ödeyeceğine teminattır eğer borçlu kişi borcu ödeyemezse kefil olan kişi de bu borçtan sorumlu olur ve ödeme yapar. Kefil olma durumu kişinin kendi adına kredi çekmesi ya da borçlanmasıyla ile aynı duruma denk gelir.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Kefile Örnek No:13 gönderilememe gerekçesi olarak da, örnek no 13 'ün tahliye emri de içerdiği ve kefilin tahliyeyle yükümlü olmadığıdır. Yasaya göre ödeme emri, icra müdürlüğünce düzenlendiğinden, siz sisteme uyun ve kiracıya örnek no 13, kefile örnek no 7 göndertin.
Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
“Türk Ticaret Kanunu madde 7'ye sonradan eklenen ek cümleye göre, kefilin gecikme faizinden sorumlu olabilmesi için ihtar edilmesi gerekir. İhtar edildikten sonra gecikme faizinden sorumlu olmaya başlar. İhtar tebliğ edilmediği için kefil gecikme, diğer adıyla temerrüt faizinden sorumlu tutulamaz.
Kefil, alım satım işlemlerinde borçlu olan bir kişinin borcunu ödemediği takdirde onun yerine ödeme yapmayı kabul eden kişiye denmektedir. Bir kredi başvurusu sırasında veya alım satım işlemlerinde tanıdık birine kefil olmak, kişinin kendi adına kredi çekmesi ile aynı duruma denk gelmektedir.
Kefil için de borcun muaccel hale gelmesi yapılacak ihbarla gerçekleşir. Bu ihtar ile borçlu dururken kefile haciz yapılabilir. TBK madde 155'e göre ''Zamanaşımı asıl borçluya karşı kesilince kefile karşı da kesilmiş olur. Zamanaşımı kefile karşı kesilince asıl borçluya karşı kesilmiş olmaz.''
Bankalar tarafından yapılan incelemelerde eğer bireylerin kefillik sürecinde bankaya problem yaratmadığı tespit edilirse kendileri için de kredi çekmelerine izin verilir.
Kefalet, ayrı bir sözleşme olarak Kanun'un genel hükümlerine göre de sona erebilir. Kefaletin kendisinden kaynaklanan sona erme sebepleri ise TBK m. 598 ilâ TBK m. 602 arasında düzenlemiştir.
Evet, kefilin borcun faizini de ödemesi gerekebilir. Bu durum açık bir şekilde kefalet sözleşmesinde yer alan sorumlu kabul edilen borç tutarı ile ilişkilidir. Kefil olan kimse borcun ne kadarına kefil ise o kadarlık tutarı borç faizli olsun ya da olmasın ödemek zorundadır.
Borçlunun borçlandığı işlemde kefil de bulunuyorsa kefil de aynı borçlu gibi borçtan sorumludur. Borçlunun borcunu ödememesi durumunda alacaklı kurum ya da kişiler borcu kefilden tahsil edebilir. Kefil de borçlu hükmünde olur. Kefilin mal varlığına haciz konulabilir ve banka puanı düşebilir.
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
Burada kısa ve küçük tavsiyelerde bulunmakta yarar vardır: Öncelikle Kefil, borcu üstlenirken yalnızca kira borcunu üstlenmelidir. Kanunda aksi öngörülmediğinden kira sözleşmelerine genellikle kira borcunun yanında sözleşmeden kaynaklanan hasar ve zarar ile aidat borçları da dahil edilmektedir.
Birden Fazla Kişiye Kefil Olunur Mu? Birden fazla kişiye kefil olunabilir. Ancak kefil olunabilmesi için mutlaka bankaların onay vermesi gerekir. Kefil olunan borç tutarının kefil olan kişinin ödeyebileceği kadar olduğundan emin olunduktan sonra banka tarafından kefillik kabul edilir.
İcra müdürü usulüne uygun icra kefaleti verildiğini ve asıl borçlu hakkında takibin kesinleştiği görür ise alacaklının talebi üzerine icra kefiline icra emri gönderir.
Kişiler kefil olmayı kabul etmiş olsa bile herkes kefil olamamaktadır. Kefil olabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı kefalet şartları vardır. Belirtilen niteliklere sahip olmayan kişiler, banka tarafından kabul edilmez ve kredi başvurusu reddedilir.
Kefile karşı icra takibi yapılmasını için öncelikle kefaletin müteselsil kefalet olması gerekir. Eğer Adi kefalet varsa önce asıl borçluya gidilmesi gerekir. Özellikle banka kredi borçlarında asıl borçlularla birlikte kefile de takip başlatıldığı görülmektedir. Bu haksız bir icra takibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri