Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Malın tamiri için gereken azami sürenin aşılması, durumlarında, tüketici malın ücretsiz olarak bir yenisiyle değiştirilmesini ya da bedelini isteyebilir. Tüketicinin bu isteklerine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçı zincirleme olarak tüketiciye karşı sorumludurlar.
Başka bir anlatımla, arızanın giderilmesi için gerekli olan bir yedek parçanın temin edilememesi gibi sebeplerle tüketicinin 45 günlük süreden daha fazla bekletilmesi mümkün değildir. 45 iş günü dolduktan sonra tüketici diğer (bedel iadesi, bedel indirimi veya ayıpsız misli ile değişim) haklarını kullanabilir.
Malın tamir süresi, otomobil, kamyonet ve traktörün dışında dışında diğer ürünlerde 20 iş gününe düşürüldü. Tüketicinin arıza bildirimini; telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkün olacak.
KVK ® 20 iş günü içinde dönüş olmazsa firmanın yeni cihaz göndereceğini söylüyor firma mahkemeye başvurmanız gerekiyor diyor. 1 haftalık telefonun arızalanması ayrı sorun, basit bir telefon arızası halledilemedi ve yasal haklarınızı kullanabilirsiniz diye cevap veriliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
İlgili kanun maddesibe ve yönetmeliğine göre her ürün için ayrı ayrı azami tamir süreleri belirlenmiştir. Buna göre binek otomobiller ve komyenetler için 30 günlük azami tamir süresi belirlenirken diğer günlük hayatta kullandığımız bir çok ürünün azami tamir süresi 20 iş günü olarak kabul edilmiştir.
Azami tamir süresi, yetkili teknik servisin önüne gelen bir ürünü incelemesi için kendisine tanınan maksimum yasal tamir süresi aralığını ifade eder. Tüketiciler ürünün makul bir sürede (yasal olarak öngörülen azami tamir süresi içerisinde) onarılmasını ve teslim edilmesini istiyor.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Hizmet (Servis) Ömrü
Bir yapının veya yapı bileşenlerinin herhangi birisinin, bakım veya onarım için beklenmeyen maliyetler veya bozulmalar çıkarmaksızın kullanılabildiği esas süreye hizmet ömrü ya da servis ömrü denmektedir.
Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 6. maddesinin 4. fıkrasına göre, otomobillerin de aralarında bulunduğu sanayi malın tamir süresi en fazla 30 iş günüdür.
Kasko hasar beyanı yapıldıktan sonra ekspertiz raporu ile hasar tespit edilir. Belgelerin eksiksiz olması ve hasarın tespitinden sonra 10 iş günü içerisinde kasko hasar ödemesi yapılır. Kasko şirketine hasar ihbarının yapıldığı ilk günden 45 gün içerisinde ise kasko hasar tazminatı şirket tarafından ödenmelidir.
Tamir süresi aşımı sigorta şirketine bağlı olarak 24 - 48 saat arasında değişim gösterebilir. İkame araç almak için gerekli olan tamir süresine pazar günleri dahil edilmez.
Eğer ürün tamir edilemeyecek şekilde arıza yapmışsa, yetkili servisin bu yönde rapor tutması halinde, üretici – ithalatçı – satıcı belirli bir ücret karşılığı ürünü muadil yenisiyle değiştirmek zorundadır.
Garanti kapsamındaki bir cihaz, aynı arızayı iki kez ya da farklı arızaları dört kez peş peşe tekrarlarsa, üretici firma o ürünü ücretsiz değiştirmek zorunda.
Garanti süresi bittikten sonra ise kullanım ömrü süresince bakım ve onarım hizmetlerini üretici veya yeni ithalatçının sunması zorunludur.”düzenlemesi bulunmaktadır.
Veliler de bu ücreti nasıl geri alabileceğine dair araştırma yapmaya başladı. Okul servis ücretlerini geri almak ise çok kolay. E-Devlet üzerinden yapabileceğiniz başvuru ile servis ücretlerinin tarafınıza iade edilmesini isteyebilirsiniz.
Evinize ya da iş yerinize geldiğimizde yerinde yaptığımız incelemeler ile arızanın ne olduğunu çözmeye çalışıyoruz. Talep ederseniz arıza da gideriliyor. Ancak arıza giderilmiyor olsa dahi pek çok servis tarafından sizlerden ücret talep edilmesi durumu yasalara aykırı değildir.
"Şikâyet edin"
Yüksek meblağlar talep eden servisçilere karşı velilerin şikâyet hakkı bulunduğunu ifade eden Ersin, “153'ü arayıp şikâyet edebilirler. Öğrencisinin durumunu, okulunu, hatta firma ismini de belirterek şikâyet edebilirler.
Bu süre, garanti süresi içerisinde mala ilişkin arızanın yetkili servis istasyonuna veya satıcıya bildirimi tarihinde, garanti süresi dışında ise malın yetkili servis istasyonuna teslim tarihinden itibaren başlar.
(2) (Değişik:RG-12/2/2020-31037)(1) Tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanımlar hariç olmak üzere, yetkili servis istasyonları, garanti süresi içerisinde tüketicilerden nakliye, posta, kargo veya servis elemanlarının ulaşım gideri gibi herhangi bir ücret talep edemez.
Bir malın arızalanması durumunda, garanti kapsamında tamirde olduğu süre garanti süresine eklenir. Tüketicinin garanti ile ilgili hakları nelerdir? Tüketici arızalanan ürünü için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 11 inci maddesinde yer alan seçimlik haklarından birini kullanabilir.
Cihaz aynı arızadan 3 kez üst üste servise gittiği zaman cihazın yenisini yada para iadesini talep etme hakkınız var. Ama sizin ürün farklı nedenlerden dolayı servise gittiği için bir şey yapamazsınız.
Bu durumda Kanun'da ücretsiz onarım hakkı veya ayıplı malın misli ile değişimi hususunda belirlenen “azami tamir/inceleme süresi” 30 iş günü olarak belirlenmiştir.
Vatandaşların kullanımına açılan www.servis.gov.tr adresli internet sitesinin “yetkili servis sorgulama” bölümünde üretici/ithalatçı veya marka bilgileri girilerek ürün bazında servis araması yapılabilmekte, servisler illere ve ilçelere göre aranabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri