Hipertrofik: Sivilcenin meydana getirdiği ciltteki hasarı onarmak için cilt çok fazla kolajen üretir. Bu durum da cilt üzerinde kabarık, sert, yumuşak, pembe, kırmızı ya da kahverengi gibi farklı özelliklerde izlere neden olabilir. Bu tarz lekelere hipertrofik izler ismi de verilir.
1 yıl geçtikten sonra hala kaybolmamış renk değişikliği veya cilt hasarı varsa bunlar kalıcı sivilce izi olarak kabul edilir.
Cilt, sivilcenin (aknenin) deride oluşturduğu hasarı iyileştirirken bu süreçte bazen çok fazla kolajen üretir. Bu da cildin yüzeyinde sert, kabarık, yığın benzeri bir dokuya, yani izlere sebep olur.
Sivilce (akne) patlatmak kalıcı ve derin bir iz bırakabilir. Eğer sivilce (akne) sıkma işlemini, papül (beyaz başsız bir sivilce) tip bir sivilcede (aknede) yapıyorsanız, ondan kurtulmak yerine cildinizin çok daha fazla kızardığını ve şiştiğini görebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
1) Sürekli aynı bölgede çıkan, hafif şiddetli, iltihaplı kırmızı sivilceler tedavi edilmezse o bölgede iz kalmasına neden olur. 2) Sivilce yarım santimetreye yakın ve çok derinse iz kalabilir. 3) Sivilcenin sürekli ve kontrolsüz bir şekilde sıkılması ve oynanması iz kalmasına neden olabilir.
Dermatoloğa Danışın. Evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler mevcut olsa da daha sağlıklı ve etkili sonuç alabilmek için mutlaka bir dermatoloğa danışmalısınız. Cildinize ve lekelere uygun vereceği ürün ya da tedaviler ile daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Kalıcı sivilce lekeleri kendiliğinden geçmez.
Sivilce lekelerinin bir kısmı biraz sabır ve bakım ile tamamen geçer. Özellikle kırmızı sivilce lekeleri bir süre sonra kaybolur. Ama tabii bu süreçte cilt bakımını aksatmamaya özen göstermen gerekiyor. Eğer sabreder ve tenini temiz tutarsan bu lekelerin en fazla 6 ay içerisinde geçtiğini görebilirsin.
Beyaz uçlu yağ butonları zaman içinde açılıp siyah noktalar haline gelebilir. Sıkıldığı zaman iltihaplanarak iz bırakabilir.
Bu tür izler zaman içinde kendiliğinden de hafifler. Retinoik asitli ( A vitamini türevi) , meyve asitli veya antioksidan içeren kremler faydalı olabilir. Damarsal etki gösteren lazerler ( pulse dye lazer, ND: YAG lazer) kımızı lekeleri giderebilir. Kimyasal peeling cilt yenileyerek iyileşmeyi hızlandırabilir.
İyileştikten sonra geride kalan sivilce izlerini cilt üzerinden temizlemek için sivilce izi kremi kullanabilirsiniz. İzleri geçirmek için cildi soyucu etkileri bulunan kremlerin her cilt tipine uygun çeşitleri vardır. Cilt tipinize uyan sivilce izi kremi ile akne izlerinden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Cildinizi Temizleyin
Bunun yanında organik asit olan benzoil peroksit ve salisilik asit içeren ürünlerden yararlanmak cilt temizliğini sağlayarak sivilce izlerine iyi gelecektir. Burada önemli olan bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka kullanım talimatına uymanız olacaktır.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Eğer yara yüzeyselse cilt kendini tamamen yeniler, fakat özellikle alt deriyi (dermis) etkileyen derin yaralarda iz kalma ihtimali vardır. Ergenlikte orta şiddette veya ağır sivilce sorunu yaşayan bireylerin %30'unda sivilce izleri oluşumu görülmektedir.
Bir sivilce, aşırı miktarda deri yağı (sebum) ve ölü deri hücrelerinin, derideki deliklerde (porlarda) birikmesi sonucu oluşan bir komedon çeşididir.
Kırmızı sivilce lekeleri genel olarak kendiliğinden geçmektedir.
11) Güneş ışınları sivilceleri (akneleri) azaltabilir.
Ancak, güneş ışınları cildi kurutarak, ölü cilt hücresi miktarını artırır. Bu da gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir, sivilce (akne) oluşumu da kaçınılmaz bir hale gelir.
Cildin üst tabakasının soyulması olarak tanımlanabilir. Sivilce izlerinin tedavisinde en basit yöntem, kimyasal peeling uygulamaktır. Kimyasal peeling, cildin üst yüzeyini soymada etkili olduğu için derinin daha alt seviyelerinde oluşan sivilce izlerinin tamamen yok edilmesi için mükemmel bir etki yaratmayabilir.
Kapsüller, sarı / portakal renkli opak viskoz sıvı içeren, koyu kızıl kahve renkli, oblong yumuşak jelatin kapsüller halindedir • ZORETANİN, aknenin (sivilcenin) şiddetli tiplerinin [örneğin; yumrulu (nodüler), yuvarlak (konglobat) akne veya kalıcı yara izi bırakma riski olan akne] tedavisinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri