Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Çekme belgesine sahip olan bir araç çeşitli sebeplerden dolayı aracın trafikten çekilmiş olduğu anlamına gelmektedir. Çekme belgeli araçların çoğu kaza sonucu kullanılamaz hale geldikleri için trafikten çekilir.
Çekme belgesi, aracın tüm borçları ödenerek, aracı vergi ve diğer yükümlülüklerden kurtarmak için alınan bir belgedir. Çekme belgesi alan aracın plakası Trafik Müdürlüğüne teslim edilir ve istenen bir süre boyunca araç MTV, yani bandrol kullanmadan bir garajda bekletilebilir.
Çekme Belgeli Bir Araba Alırsam Ne Olur? Çekme belgeli araç alınır mı sorusunun cevabı ise çekme belgesi olan bir araç devredilemez. Ancak çekme belgesine sahip bir aracı satın aldığınızda aracı trafiğe çıkarmadan önce yeni yasal sahibi olarak aracı kendi adınıza kaydettirmeniz şarttır.
Şoförler ve Otomobilciler Odası'na müracaat ederek 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu edinmelisiniz. EK-1 Formu olarak da bilinen bu belgeyi el yazısı kullanmadan daktilo veya bilgisayar yazısıyla doldurmanız gerekiyor. Belgeyi doldurduktan sonra usulüne uygun bir çekme belgesi dilekçesi yazmalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
Zorunlu trafik sigortasının olmaması, resmi olmayan araçların devlet plakası bulundurması, tescilsiz ve geçici belgesi seyir, araçta olması gereken işaretlerin eksik olması, muayene tarihinin geçmesi, izinsiz yolcu taşımacılığı araçların trafikten uzaklaştırılmasına neden olur.
Tescilsiz araçla trafiğe çıkmak. Her araçta bulunması mecburi olan; kapasite ile diğer niteliklerini belirleyen plaka, ışık, renk, şekil, sembol ve yazı gibi işaretleri araçta bulundurmamak. Araç muayenesini yaptırmamış olmak. Belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırlarında ticari amaçlı yolcu taşımak.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır? Öncelikle aracı muayeneye götürebilmek için Trafik Tescil Şube'den Ek 33/A belgesi almalısınız. Bu belge ile çekme belgeli aracı 1 hafta süre ile trafiğe çıkarabilir ve işlemlerini hallettirebilirsiniz.
Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkamaz. Bu araçlarla trafiğe çıkmak ise para cezasına ve ehliyet ceza puanına sebep olur. Aldığınız ikinci el hasarlı aracınızın tekrar trafiğe çıkabilmesi için üzerindeki çekme belgesinin kaldırılması gerekir.
Trafikten çekme belgesi alıp belli bir süre sonra tekrar trafiğe çıkarılan araçlardan sadece trafikten çekildiği ve belgelenebildiği süre boyunca gecikme bedeli alınmamaktadır. Muayene süresinin kanıtlanamadığı durumlarda 01.01.2005 tarihi esas alınarak gecikme bedeli tahsil edilmektedir.
E-DEVLET İLE ÇEKİLEN ARAÇ SORGULAMA
Kimlik doğrulama işlemi gerçekleştikten sonra sisteme giriş yapıp aracınızın plakasını yazarak çekilen aracınızın hangi otoparkta olduğunu ve ne kadar ceza aldığını görebilirsiniz.
Çekme belgesi olan araçların tekrar trafiğe çıkmadan önce muayeneden geçirilmesi gerekir. Sürücülerin muayene randevusuna gitmeden önce zorunlu trafik sigortası ve egzoz muayenesi yaptırması şarttır. Muayene sonucunda alınan araç tespit raporu ile notere giderek geçici araç tescil belgesini almak mümkündür.
Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Trafikte çekme belgeli araç kullanmanın cezası ise 2023 yılının güncel ceza tutarlarına göre 4.064 TL'dir.
Kaza esnasında bir aracın %70'den fazlası zarar görmüş ise o araç pert olmuş demektir. Ancak artık pert kavramı değil çekme belgeli veya ağır hasarlı ifadesi kullanılmaktadır.
Araç trafiğe çıkmaya elverişli hale gelene kadar sürücüye iade edilmez. Araca kesilen trafik cezası ve otopark ücreti ödenerek araç otoparktan alınabilir. Aracın otoparkta kaldığı süre, gün bazında hesaplanarak ücreti sürücüden talep edilir.
Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
2023 Çekme Belgeli Aracın Trafiğe Çıkma Masrafı
Muayene ücreti, araç türüne göre 557 TL'den başlar 1528 TL'ye kadar çıkabilir. Trafik sigortası; sürücü bilgilerine göre değişiklik gösterir. Plaka ve noter masrafları genellikle 500-600 TL arasında tutar.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır.
Noterde satış işlemi yapılırken aracın sigorta bilgileri kontrol edilmez ve aracın sigortasının olmaması satışına engel değildir.
Yasal olarak trafikten men edileceği belirtilen veya kullanılmayacağını tescil ettirdikten sonra motorlu taşıtlar vergisini ödeme zorunluluğu kalkar. MTV ödeme zorunluluğu olmayan diğer durumlar ise Kızılay Derneği'ne ait araçlar, %90 engelli raporuna sahip kişilere ait araçlar ve hurda belgeli araçlardır.
Trafik ihlalinin Konusu
Cezası: 206 TL.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri