Diskaro pulluk; dişli tırmık, diskli tırmık ve döner tırmık gibi çeşitleri bulunur. Diskaroyu, çiftçiler tarlalarında belli zamanlarda kullanırlar. Ekin hasılatından sonra anız bozmada, ekin öncesi tohum için yatak hazırlamada ve arazide çıkan yabancı otları kırma gibi işlemler için kullanmaktadır.
Traktör çeki kancası ile çekilen, hidrolik sistemi traktör tarafından tahrik edilen, tohum yatağı hazırlığında ve keseklerin kırılmasında kullanılan bir toprak işleme aletidir. Toprağı ekime hazırlamada pulluktan sonra veya doğrudan tarlaya girilerek toprağın belli derinlikte işlenip karıştırılmasını sağlar.
Diskli Tırmıklar (Diskarolar)
Pullukla sürümden sonra, bilhassa ağır ve otlu tarlada kesekleri en iyi ufalayan alettir. Ayrıca çok otlu tarlada ve yeşil ot ekim nöbetinde otları ve yeşilliği parçalayıp toprağa karıştırırlar. Yalnız, toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak erozyona yol açacak hallerde kullanılmamalıdır.
Diskaro toprağı havalandırdığı için ekinlerin ihtiyacı olan havanın köklere ulaşmasını sağlar. Tarımda kullanılan gübre çeşitlerinin daha iyi bir şekilde toprağa karışmasını ve fermente olmasına yardımcı olur.
Genel görevleri Toprağı kabartmak, havalandırmak, kesekleri parçalamak gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Tırmıklar; geleneksel toprak işlemede ikincil veya yüzeysel toprak işleme, toprak ve su korumasına yönelik toprak işleme tekniklerinde ise birincil ve ikincil toprak işleme amacıyla kullanılırlar.
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
Toprak pullukla sürülmeden diskli tırmıkla (goble diskaro) işlendiği takdirde, daha sonra pulluğun kesip devireceği toprak şeritleri hava boşlukları bırakmadan çizi tabanına daha iyi oturur. Toprak, pullukla sürüldükten sonra diskli tırmık kesekleri kırar ve tarla yüzeyini düzelterek iyi bir tohum yatağı hazırlar.
Diskaro pulluk; dişli tırmık, diskli tırmık ve döner tırmık gibi çeşitleri bulunur. Diskaroyu, çiftçiler tarlalarında belli zamanlarda kullanırlar. Ekin hasılatından sonra anız bozmada, ekin öncesi tohum için yatak hazırlamada ve arazide çıkan yabancı otları kırma gibi işlemler için kullanmaktadır.
ÜRÜN HAKKINDA. Goble veya Diskaro: toprağı derinden rahatsız etmeden, üst kısımlarını karıştırarak ilerleyen toprak işleme makinasıdır.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
Yağışın azalması ve sıcaklığın artması ile topraktaki yarayışlı nem azalır ve bitki su gereksinimi artar. Tuzluluk ile toprak yüzeyinin kaplayan bitki örtüsü sınırlanır ve verim %90 oranında düşer. Organik madde azalır, toprağın verimliliği azalır.
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Bu yöntemle işlenen tarlalarda toprak üzerinde kalan anız kalıntılarının su ve rüzgar erozyonunu büyük oranda engellemekte ve yağan yağışların toprak içerisine sızmasını kolaylaştırmaktadır.
OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Bu ürünümüz toprağı ikileme, tohum yatağı hazırlama, toprağı gevşetme parçalama, yabancı otları kesme, kesekleri kırma ve sıkıştırma bir tarla yüzeyi oluşturma özelliklerine sahiptir.
Ot toplama tırmığı, çeşitli yem bitkilerinin toplanmasını ve balyalaştırmasını kolaylaştıran alettir.
Anız bozmak ve tohum yatağını hazırlamak için toprak üzerindeki bulunan organik maddeleri kıyıp parçalamakta kullanılan tırmık, yağışın bol olduğu mevsimlerde hızla büyüyen yeşil otları temizler. Tarım işiyle uğraşan çiftçiler için oldukça önemli bir alettir.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri