Motorun yağ yakmasına neden olan bir sebep de aracı uzun süreler boyunca çok yüksek devirlerde çalıştırmaktır. Uzun süre yüksek devirlerde çalışan motor segmanların yıpranmasına neden olarak yağ sızdırmalarıyla sonuçlanır.
Yüksek devirlerde uzun süre çalışan motor aracınızın performansını etkileyerek yağ eksilmesine neden olabilmektedir. Diğer bir sebep ise motor pistonlarınızın zamanla gevşemesi sebebiyle motorun olması gerekenden fazla yağ yakmasıdır.
Motor yağ yakması sebebi pistonların uçlarındaki segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçmasından kaynaklanır. Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait parçaların aşınmasına yol açarak yanmayı tetikler.
Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
İlgili 22 soru bulundu
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
LPG ile çalışan motorda ortam çalışma sıcaklığı benzinle çalışan motora göre daha fazladır. Bu nedenle LPG'li motor nispeten daha yüksek sıcaklıkta çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak motor yağında buharlaşma LPG'li motorda daha çok olur. LPG'li motorda emme valfleri benzinli motora göre daha az soğur.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Bir motor için normal bir değer bir başka motor için aşırı olabilir. Örneğin BMW, bazı motorlarının yaklaşık 1500 km de 1 litre yağ yakmasının normal olduğunu söylüyor. GM ise düzenli bakımları yapılan ve düzgün kullanılan bir aracın, 3000 km. de ortalama 1 litre yağ eksiltebileceğini söylüyor.
Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
1) Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında). 2) Işıklarda dururken ani çıkışlardan kaçınılmalıdır. 3) Araç hareket halinde iken devamlı frene basılmamalıdır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Yağ yakan içecekler denildiğinde ilk akla gelen sudur. Bunun dışında enginarın suyu, havucun suyu, beyaz çay, yaban mersininin suyu, zencefilin suyu, hindistancevizinin suyu, elma suyu ve tarçın çayı yağ yakan içecekler arasında yer alır.
Şeker Tüketimi: İçinde şeker bulunan yiyecek ve içecekler yağlanmaya neden olur. Alkol Tüketimi: Alkol vücudun yağ yakmasını engeller. Alkol ile alınan fazla kaloriler karın bölgesinde depolanarak istenmeyen görüntüler oluşturur. Trans Yağ Tüketimi: Paketli gıdalarda trans yağ bulunur.
Mavi duman çıkması
Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınmasından meydana gelmektedir. Turbo araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanabilmektedir.
Arabadan Mavi Duman Çıkması
Arabadan beyaz, mavi, siyah gibi dumanlarda renk atımı meydana gelebilmektedir. Mavi renk atan bir arabada ilk olarak yağ yakıldığını söyleyebiliriz. Mavi duman, yağ kaçağına sebep olan bir pigmentten oluşmaktadır.
Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar. Tüm bu nedenlerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına sebep olduğunu öğrenebilmek için aracınızı bir oto tamircisine ya da araç servisine götürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri