Bir F1 aracı ne kadar benzin tüketir? Çok fazla. Standart bir araba 100 km'de 6 litre gibi bir şey tüketirse, F1 aynı mesafeden 45 litreyi görür.
Ortalama bir F1 yarışında 300 kilometreden fazla benzin tüketilir. Bir aracın 100 kilometreden 6 litre benzin tükettiğini varsayarsak bir Formula aracı aynı durumda 45 litre benzin tüketir.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
F1 arabaları zaten yüksek oktanlı yakıt ve son derece kaliteli yakıt kullanır. Ve 2022 için, 87 oktanlı gaz için İngiliz terimi olan ve yüzde 10 etanol olan E10'a geçecek.
Günümüze ise modern F1 araçları, saatte 362 kilometre hıza ulaşabiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
Yarış sırasında zaman zaman sıvı tedariki olsa da, kaynayan ortamda terleyerek kaybettikleri su miktarını dengelemeyi başaramaz ve bu da aşırı dehidrasyona neden olur. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Yakıt deposu pilotun hemen arkasında, motorun önünde yer almalı. Tüm yakıt hatları kendinden yapışkanlı olmalı ve kaza esnasında kokpitten geçmemeli. Yakıt deposu, aracın güvenli hücresini oluşturan ezilebilir yapı içerisinde yer almalı.
İlgi çekici olduğu kadar güzel bu görüntü, F1 arabalarının neden kıvılcım çıkarttığını merak etmemize neden oluyor. Bunun sebebi, 1994 yılından sonra FIA'nın zorunlu tuttuğu, araçların altında bulunan ahşap ve titanyumdan oluşan büyük bir parça.
Ortalama değerler göz önünde bulundurularak aracın yakıt türüne göre 100 kilometrede kaç litre yakıt yaktığı aşağıda verilmiştir. 100 kilometre yolda kaç litre motorin yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir. 100 kilometre yolda kaç litre mazot yaktığı yaklaşık olarak 4 ya da 5 litredir.
İngiliz yarış pilotu Lewis Hamilton, kazandığı 103 Grand Prix ile Formula 1 tarihinde en çok yarış kazanan pilottur. 2020 Portekiz Grand Prix'ye kadar rekoru elinde bulunduran Michael Schumacher'in 91, 3. sıradaki Sebastian Vettel'in ise 53 yarış zaferi bulunmaktadır.
Düzlükte tam gaz giderken pilotlara yaklaşık olarak 0 ile 1 G kuvveti arasında yük binerken düzlük sonu frenlemelerde ve yüksek hızlı virajlarda 5.5-6 G kuvvetine kadar çıkabilmektedir. Bu kuvvetler Formula 1 pilotlarının boyun kasları başta olmak üzere core(çekirdek) kasları ve göğüs kaslarını da etkiler.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Nispeten küçük olan boyutuna ve 15.000 rpm devir limitine rağmen, direkt yakıt enjeksiyon sistemi, tek turbo ve olağanüstü mühendislik bu motorların 600 beygir civarında güç üretmelerini sağlıyor. ERS ise motora ek olarak 160 beygir civarında güç üretiyor.
ABD merkezli medya şirketi Liberty Media'nın Formula 1 'i satın almasıyla birlikte F1 başkanı Bernie Ecclestone görevini Chase Carey'e devretti.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
1961 yılında gelen kuralla birlikte Formula 1 araçlarının en az 450 kilogram olması gerekiyordu. Evet, doğru duydunuz! Bugünün araçlarından 252 kilo daha hafif! Minimum ağırlık kuralı 1981 yılında değişikliğe uğradı ve araçların en az 585 kilo olmasına karar verildi.
55 yıldır gerçekleştirilen Formula 1 yarışlarına ilişkin bazı ayrıntılar şöyle: -Formula 1 araçlarının ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre ve bu hız, ancak İtalya'nın Monza pistinde yapılabiliyor.
Bugatti Chiron Super Sport, tasarım özellikletle 439 km/sa hıza ulaşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri