Eksantrik konum sensörü diğer bir adı ile krank mili konum sensörü, motor kontrol ünitesine araç içerisinde yer alan pistonların konumu ve zamanı hakkında bilgi akışı sağlayan bir parçadır. Verilen bilgiler doğrultusunda motor kontrol ünitesi, yakıt sistemlerinde düzenleme yapmaya başlar.
Eksantrik Mili Sensörü Arızası
Aracınız seyir halindeyken eksantrik kam mili sensörü arızalandığı takdirde motorunu bir süre daha çalışmaya devam eder. Ancak durmanız veya stop etmeniz durumunda eksantrik mili sensörü arızalı bir aracı tekrar çalıştıramazsınız.
Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz. Krank sensöründe hata varsa motor gürültülü bir şekilde çalışır. Aynı zamanda motor yüksek devirlere çıkamaz.
Özellikle eksantrik mili konum sensörü bir sızdırmazlık sağlaması nedeniyle motor bloğundan yağ sızmaz. Bu da aracın doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Ancak arızalanma halinde motor bloğundan yağ sızar ve motor bölümünün kirlenmesine neden olarak iç bileşenleri tehlikeye atar.
İlgili 16 soru bulundu
Eksantrik konum sensörü diğer bir adı ile krank mili konum sensörü, motor kontrol ünitesine araç içerisinde yer alan pistonların konumu ve zamanı hakkında bilgi akışı sağlayan bir parçadır.
E ksantrik mili konum sensörü günümüz teknolojik araçlarının hemen hepsinde bulunmakla birlikte ana görevi kam milinin mevcut konumunu belirleyerek, dönme hızı, dönüş bilgileri gibi verileri toplayıp ECU(Elektronik kontrol Ünitesine) ya aktarmaktır.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Gaz pedalı konum sensörü, gaz pedalına ne zaman basıldığını algılayan bir sensördür. Gaz kelebeği gövdesi üzerinde bulunur ve genellikle ECU'ya bağlanır. Genellikle ne kadar gaz pedalına basıldığını tespit etmek için kullanılır. Gaz pedalı konum sensörü arızalanırsa, motor ne kadar gaz pedalına basıldığını algılayamaz.
Eksantrik (kam) milinin amacı, supapların açılma-kapanma zamanlarını ayarlamaktır. Motor devriyle orantılı çalışan bu mil, motorun düzgün çalışması için çok ince ayar yapılarak motor üzerine konumlandırılmıştır. Kam milleri yüksek kaliteli karbon çeliklerinden genellikle döküm yöntemi ile imal edilir.
Krank mili sensörünün daime en üst seviyede olması yüksek motor performansının sağlanması açısından oldukça önemlidir. Hatalı bir sensör motor bilgisayarına yanlış veri gönderir ve motorun verimliliğini olumsuz yönde etkiler.
Yeni nesil teknoloji ile donatılan araçlarda ise elektronik bir arıza söz konusu olduğunda güvenlik nedeniyle araç kendini stop edebilmektedir. Km sensörü arızası kendini gösterdiğinde araç stop etme noktasına kadar gelecektir.
MAP sensörü, içten yanmalı motorların emme manifoldunda bulunur ve emiş hattında oluşan basınç değerini ölçer. Elektronik kontrol sisteminde kullanılan bu parça, mutlak basınç sensörü veya manifold basınç sensörü olarak da bilinir. MAP ismi ise İngilizcedeki “manifold absolute pressure” tanımının kısaltmasıdır.
Motorda bulunan güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM), EGR valfine belirli bir miktarda açma veya kapama komutu verir. EGR valfi üzerindeki konum sensörü, valfin gerçekte ne kadar açıldığını bildirir.
Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
Volant sensörü olarak da bilinen krank devir sensörü, motor devrinin ve krank milinin arasındaki pozisyonu ölçmeye yarar. Ölçülen bu pozisyon daha sonra motorun beyin kısmına iletilir. Araç beyni, bu veriler doğrultusunda motor bloğundaki silindirlerin konumunu hesaplar ve yakıt sisteminin çalışmasını sağlar.
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
Motor arıza lambasını yakabilir ya da ateşleme sistemini karıştırabilir bu nedenle araç doğru düzgün çalışmaz hatta bazı zamanlarda araç hiç çalışmayabilir. Araçta motor gürültülü çalışmaya başlar. Araçta motor yüksek devirlere çıkamaz.
Araçlardaki kritik parçalardan olan devir sensörü, krank milinin açısal konumunu tespit ettikten sonra toplamış olduğu bilgileri elektronik kontrol ünitesine (ECU) aktarır. Ayrıca, motor devrini kontrol eder. Öte yandan devir sensörü motorun ön kısmında yer alır. Söz konusu sensör krank kasnağının arkasındadır.
Motor devri sensörü diğer adıyla krank sensörü, motor devrini ve krank milinin pozisyonunu beyne bildirir. Krank devir sensörü içerisinde mıknatıs ve bobinden oluşan bir yapıya sahip olup araçta çok önemli görevler üstlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri