Sigortalanan aracın sahibi değiştiğinde trafik sigortası iptal edilmektedir. Aracın satış ve alış durumlarında ruhsat sahibi değişir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir.
Yeni trafik sigortası genel şartları gereğince araç sahibinin, aracı satıldıktan sonra noter satış sözleşmesi ile poliçesini iptal ettirmesi gerekiyor. Eğer poliçeni iptal edilmesini talep edersen sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sana iade etmekle yükümlüdür. Yeni araç için ise yeni poliçe düzenlenmelidir.
Trafik sigortasının iptal edilmesi halinde para iadesi üç ila beş gün arasında gerçekleşir. İade işlemi yukarıda da söylediğimiz gibi ödeme yöntemine bağlı olarak değişir. Kredi kartı ödemelerinde iade yine kredi kartınıza yansır.
Satmış olduğum aracın trafik sigortasını yeni aracımda kullanabilir miyim? Araç değişikliği durumunda mevcut trafik sigortası poliçenizi iptal ettirip yeni aracınız için yeni bir poliçe düzenlemeniz gerekiyor. Trafik sigortası kapsamında kazandığınız hasarsızlık indirimi yeni poliçenize aktarılabilir.
Bu nedenle ikinci el araç satın alımlarında aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süre boyunca zorunlu trafik sigortası yürürlükte bulunmaktadır. Araç aldıktan sonra sigorta süresi 2023 yılı itibariyle 15 gündür. Ancak ikinci el araç satın alımları ile sıfır araç satın alımlarında farklılık mevcuttur.
İlgili 41 soru bulundu
Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma
Aracın satıldığı tarih, noterde kaydedilen tarih olup, bu süre içinde bildirim yapılmazsa prim iadesi alınamaz. Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihinden itibaren sona erer ve prim iadesi gün esasına göre yapılır.
Standart zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi kısa süreli sigortada da devlet kontrolleri uygulanmakta, koşullar yasalar ile belirlenmektedir. Bu iki özel şart dışında kısa süreli trafik sigortası yaptırmak mümkün değildir.
Trafik sigortası kapsamında bulunan hasarsızlıklar yeni poliçenize de aktarılabilir, bu mümkün. Kasko poliçesinde kullanım şekli ve araç sahibinde değişiklik olmazsa kazanılan hasarsızlıklar yeni araç için düzenlenen poliçeye aktarılarak araç değişikliği zeyilnamesi düzenlenir.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Trafik sigorta bedeli iadesi için öncelikle araç sahibinin araç satış belgesini ve sigorta poliçesini sigorta şirketine teslim etmesi gerekir. Aynı zamanda noter satış sözleşmesi ile sigorta poliçesi iptal ettirilmelidir. Bu işlemlerin ardından sigorta şirketi poliçenin kalan süresini baz alır ve primleri hesaplar.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Duyurularda adı geçen kişiler sigorta primi iadesinden faydalanabilecek. Duyuru işlemi 31 Temmuz'dan itibaren başlayacak , İadeler yine 31 Temmuz'da başlayacak ve iki yıl sürecek. Para iade işlemi sigortalının belirttiği banka hesabına ve ya sigortalının kredi kartına yapılacak.
Şirket Üzerine Alınan Araç Kaç Yıl Satılamaz? Bir şirket üzerine alınan araçların satışı konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması genellikle yoktur. Ancak, vergi indiriminden yararlanmak amacıyla alınan araçlar genellikle belirli bir süre boyunca şirket adına kayıtlı tutulmalıdır.
Trafik sigortası yaptırmadan araç ile kara yoluna çıkan sürücüler, (2023 yılı için) 436 TL trafik cezası ödemek zorunda kalır.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
2023 Plaka Değişiklik Ücreti Ne Kadar? Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL'dir. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL'dir. (2023 fiyatlarıdır).
Yani aracın şase numarası üzerinden hasar kaydı kayıt işlemi yapılır ve sorgulama işlemi yine şase numarası üzerinden yapılabilir. Bu nedenle plaka değiştiğinde hasar kaydının silinmesi mümkün değildir.
Trafik sigortası iptali şartlarını karşılayan sigortalılar poliçe iptalleri için sigorta şirketine başvuruda bulunmalıdır. 1 yıllık düzenlenen trafik sigortası poliçesinde kullanılan gün 1 yıl üzerinden düşer ve kalan günler geri ödeme iadesi olarak sigortalıya iade edilir.
İkinci El Araçlarda Trafik Sigortası Yaptırma Süresi
Bu süre zarfında aracın herhangi bir kazaya karışma durumu olursa masraflar önceden yapılmış olan trafik sigortası tarafından karşılanır. Aracın aktif olan trafik sigortası yeni araç sahibine devredilemez ve iptal ettirilir.
İptal başvurusunu yüz yüze yapılabileceğin gibi gerekli evraklar ve bir ön yazı ile birlikte e-posta ya da faks yoluyla da yapabilirsin. Aracın el değiştirmesi nedeniyle trafik sigortası iptal edeceksen araç satış belgesini de sigorta şirketine iletmen gerekecektir.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Aracına 1 yıldan kısa süreyi kapsayan bir sigortaya sahip olmak istiyorsan aylık kasko seçeneklerine yönelebilirsin. Sen de bütçene uygun araç sigortası yaptırmak istiyorsan cazip fiyatlar ile dikkat çeken aylık kasko sigortası yaptırabilir ve aracını güvence altına alabilirsin.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri