Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
%75 ise motorun 4 te 1 i yani çeğreği ölü vaziyette 4 te 3 ü sağlam demektir. Bu oran %80 ise motorun 5 te 1 i ölü geri kalan 5 te 4 ü sağlam anlamına gelir.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir.
70 KW motor gücü, 93.87 beygir gücüne denk gelmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Motor gücü ne kadar yüksek olur, kasa ne kadar hafif olursa o kadar az yakar. Tersi durumda ise çok yakar. Ayrıca lastik ebatlarının da yakıta etkisi vardır. Detaylar için Tıklayınız.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MOTORU | 109bin Beygir 7.6milyon Nm Tork - YouTube.
Motor gücüne göre araçlar içerisinde benzinle çalışan araçlar verimli bir sürüş sunar. Ayrıca motor gücüne göre araçlar arasında benzinle çalışan araçların hızı, dizel araçlara nazaran daha seri olduğu bir gerçektir. Hız ve verimlilik tercih sebebi sayılırsa benzinli motorlardan yana bir tavır takınılabilir.
Araçlar kendi içerisinde motor hacimlerine göre sınıflandırılmaktadır. 1.2 motor tabiri de bu sınıflandırma arasında yer almaktadır. 1.2 motor demek, 1200 litre manasına gelmektedir.
1.2-1.4-1.6-1.8 gibi terimler aracın motor hacimleridir.yani 1200,1400,1600,1800 litre diye gider.
Bu konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse 100.000 km gelmiş bakımları normal yapılmış 5 yaşında ki benzinli bir araçta Lpg bağlantısı yoksa motor gücü standart gücün maksimum %10 altında olması gerekir. Eğer bu değerin altında bir güç ölçülmüş ise yukarıda saydığımız noktaları kontrol etmekte fayda vardır.
2. El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Motor aracın çalışmasını sağlayan ana parçadır. Motor gücü arabanın sahip olduğu maksimum hız, güç anlamına gelir. “Motor gücü nedir?” sorusunun cevabı beygir gücüyle benzer. Arabanın sahip olduğu HP sayısı motorunun gücünü ifade eder.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Sulzer ve Wärtsilä firmalarının ortak yapımı olan Wärtsilä-Sulzer RTA96-C dizel motor tam 109.000 beygir güç üreterek dünyanın en güçlü motoru unvanını elinde tutuyor. RTA96-C dünyanın en güçlü motoru olmasının yanı sıra en büyük hacme sahip motoru unvanını da ele geçiriyor.
Motor hacmi, her silindirin sahip olduğu hacim değerlerinin toplamını ifade ediyor. Örneğin 1,4 litrelik 4 silindirli bir motorun her bir silindiri yaklaşık olarak 350 cc hacim değerine sahip oluyor.
Konya gibi düz bir şehir içinde, hafif bir otomobil ile kullanımda tabii ki 1.4 motor az yakar. Ancak yokuşlu bir şehirde, ağır bir karoser söz konusu ise 1.4 motor pek de az yakmaz.
1.3 olan araç turbo basınçlı motor ile 100 beygir alabilirken, 1.4 atmosferik bir motor 80 hp alabilir. Hacim büyüdükçe daha fazla beygir alınması muhtemel olsa da , bazı firmalar hitap ettikleri kesime göre yakıt / ekonomi / beygir / tork ilişkisi içinde motorlarını düzenlerler.
Aracın yüksek hızlara hemen ulaşması isteniyorsa yüksek araç tork gücüne sahip araçlar tercih sebebi olmalıdır. Eğer aracın uzun yolda aniden hızlanması istenmiyor, ancak hızını koruması isteniyorsa da yüksek araç beygir gücüne önem verilmelidir.
Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse aslında tork, motorun tekerleklere aktardığı itme kuvveti de denebilir. Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence.
Sahip olduğununuz araç ile yüksek değerde hızlara çıkmak istiyorsanız motor gücünüzün (araç beygir gücü) yüksek olması gerekir. Şehir içinde araç kullanacakların araçlarının beygir gücü yaklaşık olarak 90 Hp ile 100Hp arasında olursa yeterlidir.
3 Silindirli, 48 Beygir Motor Seçeneğiyle Yüksek Çekiş Performansı ve Düşük Yakıt Tüketimi Sunan Çiftçinin Hızlı Dostu.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri