Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Sağ taraftaki gaz, sol taraftaki ve genellikle daha büyük olan pedal frendir.
ön tekerlerde 8 tane balata var (balata değişim hikayesine bakın) - YouTube.
2.Ayak freni Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak için kullanılır. Ayak frenine basıldığında ön ve arka tekerlekler birlikte durur.
Genel olarak fren sistemin parçaları; fren pedalı, fren servosu (westinghouse), Fren ana merkezi, Hidrolik valf modülü, firen boruları ve hortumları, fren diskleri, fren kampanaları, kaliperler, tekerlek fren silindirleri, fren balataları.
İlgili 38 soru bulundu
Sürüş güvenliğimizin en önemli unsurlarından biri olan fren sistemi, aracımızın kontrollü bir şekilde hızını azaltan, istenmeyen hız artışlarını engelleyen ve aracımızın durmasını sağlayan bir araç kontrol sistemidir.
Kaliperi ya da daha yaygın haliyle fren kaliperi; araçlardaki disk fren sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biridir. Bazı araçlarda mavi ya da kırmızı renklerde olabilir. Bu parçalar, aracı durdurmak ya da yavaşlatmak için balatalar, disk ve hidrolik sistemi ile birlikte hareket ederler.
El freni, mekanik olarak iki tekerleği kilitleyerek/bloke ederek aracın sabit durumdan kaymasını önler.
Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir. ABS, güvenli bir sürüş sağlamak amaçlı geliştirilmiştir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçilir.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Fren balatası biterse ne olur? Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
En uygunu ön arka birlikte kullanımıdır, ancak dediğim gibi ön fren her zaman birincildir. Tabi bu standart kullanım için, viraj esnasında mümkün olduğunca fren kullanılmaz, kullanılması şartsa arka fren kullanılır. Dik yokuş yukarı kalkışlarda arka fren kullanılır.
Arka fren, motorun sağ tarafında ve sağ ayağımızın hemen önünde bulunur.
Tüm yol kontrolleri yapıldıktan sonra aracı hareket ettirmek için sol ayak debriyaj pedalının üzerinden yavaşça çekilmeye başlanır. Bunu yaparken yumuşak ve yavaşça yapmaya dikkat etmek gerekir. Debriyaj pedalı aniden bırakıldığında aracın motoru çalışmayı durdurabilir.
ABS fren sistemi, dört tekerleğin fren basınçlarını birbirinden bağımsız olarak düzenler. Saniyenin 1/18'i kadar kısa bir sürede fren süresinin kısaltılmasını sağlayan ABS, sürücünün direksiyon hakimiyetini korur ve aracın yol tutuşunu sabit tutar.
Sürüş güvenliği teknolojilerinden biridir. Burada tekerleklerdeki ivme ölçerler tekerlek hızını ölçerken aracın hızı onlarla beklenen oranda benzer değilse ABS devreye girer. Çünkü burada bir tekerlek kilitlenmesi olduğunu anlar ve ilgili tekerleğin kilitlenmesine engel olur.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
Ayrıca otomobiliniz eski bile olsa el frenini veya elektronik park frenini aktifleştirmemeniz durumunda aracın yerinden kayması ve çok büyük maddi hasarlara neden olması olasıdır. Bu nedenle kışın el frenini çekmeniz veya elektronik park frenini aktifleştirmeniz önerilir.
Fren merkez silindiri (fren merkez pompası), sürücünün fren pedalına uyguladığı kuvveti, hidrolik basınca dönüştürerek tekerlek fren mekanizmalarına gönderen parçadır.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Fren kaliperleri aracınızın freninde hayati önem taşıyan parçalardan birisidir. Fren kaliperleri aracın durdurma gücünün üretilebilmesi için diske basmaya başlayacak balataya yataklık eden, balatayı taşıyıp, diske doğru ileri-geri gerekli hareketini sağlayan hidrolik parçalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri