Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Siyah Duman: Bu en yaygın olanıdır ve sadece hava - yakıt oranında bir dengesizliktir. Çok fazla yakıt veya yetersiz havadan kaynaklanır. Bu durum, karışıma çok fazla yakıt eklendiği veya yakıtı yakmak için yeterli oksijen sağlanmadığı anlamına gelir.
Araba gaz pedalından aldığı tepkiler ile hava yakıt karışımını ayarlar. Ani hızlanmalar ya da gaza fazla yüklenme sonrası çıkan siyah dumanlar, tipik bir yakıt yanma problemidir. Ani olarak giden fazla yakıt ve havanın bir kısmı tam olarak yanmadan atılıyor ve siyah duman olarak açığa çıkıyor.
Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar. Tüm bu nedenlerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına sebep olduğunu öğrenebilmek için aracınızı bir oto tamircisine ya da araç servisine götürebilirsiniz.
Su ve karbondioksit üretilmesi için yakıtın tamamen yakılması gerekir. Bu iki unsur siyah dumana neden olmaz. Bu nedenle, siyah duman üretmekten kaçınmak istiyorsanız, doğru hava ve yakıt kombinasyonu çok önemlidir. Bu nedenle, tıkalı veya kirli olup olmadığını görmek için hava filtresi sisteminizi kontrol edin .
İlgili 24 soru bulundu
Düşünülenin aksine siyah duman egzozdan çıkan dumanlar arasında en masumudur. Siyah duman genellikle hava filtresinden kaynaklanmaktadır. Hava filtresinin tıkanması durumunda siyah duman görülmesi muhtemeldir. Ancak bu durum hafife alınmamalıdır.
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Genel olarak dizel otomobillerde olmakla birlikte benzinli otomobillerde de nadiren karşılaşılabilen siyah duman, zengin karışım anlamına gelmektedir. Zengin karışım ise tam olarak yanmamış yakıtdır.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Motora – gaza çok fazla yüklendiğiniz zaman, gaz hava ile bütünleşmektedir. Bu da arabanın siyah duman atmasına sebep olur. Yakıtınızı değiştirseniz bile, motorunuza ne kadar fazla yüklenirseniz yüklenin, aracınızdan siyah duman çıkması kaçınılmaz olacaktır.
EGR(Exhaust Gas Recirculation)'nin Siyah Duman Atmaya Etkisi
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler.
Hava Filtresi tıkandığında veya gerektirdiği gibi görevini yerine getiremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli hava miktarını iletemiyor ve siyah duman atmasına sebep olabiliyor. Yetersiz hava miktarı nedeniyle sağlıklı bir yakıt yanması gerçekleşemiyor ve aracın yakıt tüketiminde artış gözlemleniyor.
Dizel motor enjektör temizliği hakkında (2. sayfa) yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Araç ilk çalıştığında gaz pedalından aldığı tepkiler doğrultusunda hava ile yakıt karışımı gerçekleşir. Ani hızlanmaların yapılması ya da gaza birden basınca duman gelmesi gibi etmenler, yakıt yanma problemini oluşturur. Bu da dizel araç ilk çalıştığında aynı işlemlerin yapıldığı zaman duman atmasına sebeptir.
Egzozdan Gri Duman Çıkması Ne Anlama Gelir? Aracınızın egzozundan gri duman çıkması durumunda en sık karşılaşılan sorun turbo yataklarının ve turbo milinin üzerinde yer alan segmanların aşınmasının sonucu olarak turbonun yağ yakmasının göstergesi olabilir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Motor yağının ya da soğutma suyunun birbirine karışması sebebiyle renk değişmesi, Araç motorunun hararet yapması sonucu duman çıkması ve aracın yolda kalması conta yanığının son evresidir ve motorun ciddi şekilde zarar gördüğünü gösterir.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
İs lekesi yıkamayla çıkmıyorsa ipa veya m600 tinerle çıkarılabilir. Kil hare yapar. Kilden sonra genelde polisaj gerekiyor maalsef. En kolayı yüzeyi waxtan temizleyip tekrar wax atmak.
Çünkü yakıtın yanma kalitesinde, havaya bağlı bir biçimde azalma görülmektedir. Bunun miktarı ise farklılık gösteriyor. Hal böyle olunca siyah duman da kesinlikle kaçınılmaz bir sonuçtur. Genellikle yaz aylarında ise bunun çok fazla yaşanmadığını biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri