Araplara göre 1967 savaşının sebebi; “İsrail'i çeviren Arap Devletlerinin topraklarına karşı” İsrail tarafından gerçekleştirilen “zalim saldırı ve kışkırtma” hareketleriydi. Araplar savaşın en önemli sebeplerinden biri olarak 1948 yılından beri var olan “Arap mülteciler meselesi”ni göstermekteydi.
1948 Arap–İsrail Savaşı veya Birinci Arap–İsrail Savaşı, Filistin'de İngiliz manda rejiminin sona ermesinin hemen ardından 14 Mayıs 1948'de Tel-Aviv'de toplanan Yahudi Millî Konseyi'nin, İsrail Devleti'nin kurulduğunu ilan etmesinden birkaç saat sonra Arap Birliği'nin İsrail'e savaş ilanıyla başlayan savaştır.
l 1948 yılında İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bütün Arap Ligi ülkelerine sıçrayan Arap başkaldırısıyla ortaya çıkan Arap İsrail savaşıdır. Halen sürmekte olan Arap İsrail Savaşı'nın nedeni 1948 yılında Orta Doğu'da İsrail Devleti'nin kurulması olmuştur. Orta Doğu'daki Arap ülkelerinin tamamı İsrail'e cephe almıştır.
İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü.
7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekat başlattı.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
İsrail, İngiltere ve Fransa'nın Mısır'a karşı başlattığı harekâta paralel olarak 29 Ekim 1956'da harekete geçmiş, beş gün içinde Sina yarımadasının büyük bir bölümünü işgal etmiştir. Savaş, Birleşmiş Milletler ve Amerika'nın baskısı üzerine 7 Kasım 1956 tarihinde sona ermiştir.
Filistin‟in adı bilinen ilk sakinleri, Tevrat‟a göre dünyanın en eski milleti olan ve İslâm tarihçilerinin Arapların atası olarak kabul ettiği Amâlika kavmi idi.
İsrail'in kurulmasın- dan sonra Arap devletleri İsrail'i ortadan kaldırmak için harekete geçti ve 1948, 1956, 1967, 1973 tarihlerinde dört tane Arap-İsrail Savaşı meydana geldi. 1973 savaşına kadar İsrail'in ortadan kaldırıl- ması temel hedef iken 1973'te İsrail'e kaptırılan toprakların geri alınması temel hedef oldu.
1973 Arap-İsrail Savaşı öncesinde ilkokul mezunu sıradan bir asker olan Mısırlı bir köylünün zekice bulduğu şifreli muhabere (iletişim/haberleşme) sistemi sayesinde Mısır ordusu, Süveyş Kanalı'nı geçerek ilk elde yenilmezlik unvanıyla övünen İsrail ordusunu yenmeyi başardı.
Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri (başlıca Mısır, Suriye, Ürdün ve Filistin) ve İsrail Devleti arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir.
52 yıl önce İsrail ile komşuları arasında savaş çıktı. Bu savaş sadece 6 gün sürdü ama etkileri bugüne kadar devam etti. 1948 yılının sonunda Arap komşuları yeni kurulan İsrail devletini yok etmek için bir harekat başlattılar ve yenildiler.
Altı Gün Savaşları, diğer bir adıyla 3. Arap- İsrail Savaşı ya da Haziran Savaşı, 1967 yılında Pan-Arabizm ülküsü güden Arap devletleriyle İsrail arasında gerçekleşmiş ve Arapların hezimete uğramasıyla sonuçlanmış bir savaştır.
İsrail Kara Kuvvetlerinin Sina Yarımadası'ndaki ilerleyişi. İsrail'in eline geçti. Lübnan (5 Haziran'da hava saldırısı yaptı.) Savaş, İsrail'in kesin üstünlüğü ile bitmiştir.
Arap İsrail Savaşları Sonuçları
Arap İsrail Savaşları'nın sonuçlarını Camp David Antlaşmaları çerçevesinde ele alalım. 1948 yılında İsrail'in kurulmasının sonucunda başlamış olan Arap-İsrail Savaşları, 1978 yılında İsrail ve Mısır'ın imzalamış olduğu Camp David Antlaşması ile yeni bir sürece girmiştir.
Türkiye Ordusu ve İsrail Ordusu, dünyanın en güçlü ordularından ikisidir. Her iki ordunun da kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Genel olarak, Türkiye Ordusu daha büyük bir savaş gücüne sahipken, İsrail Ordusu daha gelişmiş ekipmana ve eğitime sahiptir.
1. Pasaportlarında İsrail vizesi veya İsrail'e giriş-çıkış damgalarıyla seyahat eden yabancıların İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan ve Yemen'e girmelerine izin verilmemektedir.
Soyu. Muhammed'in annesi Âmine ve babası Abdullah'ın, ortak ataları olan Mürre bin Kâ'b'a dayanan soy haritası. Rivayet kültürüne göre Muhammed, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyundan, Adnaniler kavmine uzanan bir soy hattından, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesinden gelmektedir.
Tevrat'ta “Kaftor”, Mısır vesikalarında ise “Keftiu” olarak isimlendirilen Girit adası, Filistinlilerin anavatanıdır. Demek oluyor ki, Filistinliler bugünkü Filistin'e Girit'ten gelmişlerdir ve onlar, orijin olarak, Hint-Avrupai kavimlerden biridirler. Filistinliler, MÖ. 1190 tarihinde, Mısır firavunu III.
Filistin, Orta Doğu'da yer alan ve tarihsel olarak önemli coğrafi ve ulusal bölgedir. FİLİSTİN NEREDE, HANGİ KITADA, KOMŞU ÜLKELERİ KİM? Filistin, Orta Doğu'da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır.
Filistin'in Türkiye'ye yaptığı son ziyaret, Dışişleri Bakanı Riad Malki'nin 25 Ekim 2018'de yaptığı ziyaret olmuştur. Bu ziyarette Türkiye-Filistin Ortak Komitesi Birincisi Toplantısı yapılmıştır. Ayrıca Türkiye, Filistin'de ulusal birliğin sağlanmasını desteklemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri