Borçlu taraf, borca itiraz edebileceği gibi imzaya karşı da itiraz edebilir.
Borçlu, imzaya itirazı ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi hâlde senet altındaki imzayı kabul etmiş sayılır. Borçlunun imzaya itiraz dışındaki diğer tüm itirazları, borca itiraz niteliğindedir (m. 60/II, b, 3-4).
Borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren, on gün içerisinde borcu ödeyebilir ya da beş günlük süre içerisinde icra mahkemesine vereceği dilekçe ile borca veya imzaya itiraz edebileceği gibi hem borca itirazı hem de imzaya itirazı birlikte yapabilir.
İİK m.68'de düzenlenen belgelere sahip olmasına karşın, alacaklı, borçlu tarafından yapılan itirazın kesin kaldırılması talebiyle icra mahkemesine müracaat etmek istemezse, borçlu itirazının kendisine tebliğ edildiği tarihten başlayarak 1 yıl süre ile doğrudan genel mahkemede itirazın iptali davası açabilir.
4. Kambiyo Takiplerinde Senet veya Çekteki İmzaya İtiraz Takibi Durdurur Mu? İİK m. 170 uyarınca imzaya itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.
İlgili 16 soru bulundu
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
İtirazın iptali davası, yargılama usulü bakımından genel hükümlere, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na tabidir (M.67/1). Borçlu, itirazın iptali davasına karşılık vereceği cevapta veya varsa ikinci cevapta ödeme emrine itiraz ederken bildirmiş olduğu itiraz sebepleri ile bağlı değildir.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil. Talep ile birlikte dosya yeniden harçsız ve yenileme yapmadan işleme alınır. Zaten açılmış bir dava zamanaşımını keser.
Genel haciz yoluyla yapılan icra takibinde borçlu senet altındaki imzasına itiraz ederse, alacaklı itirazın kendisine tebliğinden itibaren altı aylık yasal sürede icra mahkemesine başvurarak itirazın geçici kaldırılmasını isteyebilir.
Ancak imzaya itiraz halinde itirazın kesin olarak kaldırılmasını talep edemez. Yalnızca itirazın geçici kaldırılması mümkün olacaktır. İtirazın geçici kaldırılması talebi, takibin yapıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu icra mahkemesine yapılır. Basit yargılama usulü uygulanır.
İmzaya itiraz dilekçesinde senetteki imzaya itiraz edildiği açıkça belirtilmelidir. Aksi takdirde, itirazınız “imzaya itiraz” değil “borca itiraz” olarak değerlendirilebilecektir. İmzaya itirazın ardından, İcra Mahkemesi'nde duruşmalı olarak inceleme yapılacaktır.
Tıpkı istisna içine girmeyen tüm genel mahkeme kararları ile icra mahkemesi kararları gibi, imzaya itiraz, borca itiraz gibi davalardan verilen hükümlerin kesinleşmesi gerekmez. Bir tazminat davasından çıkan hükmün infazı için kesinleşme beklemezsiniz, icra mahkemesi kararı da farklı değildir.
Borçlu itiraz sebepleri ile bağlı değildir. Bu nedenle itirazın iptali davasında itiraz sebeplerinde farklı savunma yapılabilir.
Bu karar uyarınca kararda yazılı yargılama gideri ve vekalet ücreti vb. taleplerin de karar kesinleşmedikçe cebri icra yolu ile infazı istenemez.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
Sözgelimi ödeme emrine haksız olarak itiraz eden borçlu, alacaklının itirazının iptali davası açmasından önce icra dairesine borcunu öderse, icra takibi son bulacaktır. Bu durumda borçlu ödemeyle aynı zamanda itirazından vazgeçmiş sayılmakla itirazının iptali davasına konu bir itirazda kalmaz.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
İtirazın iptali davası sonucunda davanın kabulüne karar verilmesi halinde, ilamsız icra takibinin başlatıldığı dosya üzerinden icra takibine konu alacak bütün ferileriyle birlikte kesinleşmiş olacağından takibe devam edilip tebligat yapılmasına gerek olmaksızın haciz işlemi yapılabilecektir.
İlâmsız icrada borçlunun ödeme emrine yaptığı itiraz nedeniyle duran takibi canlandırmak isteyen alacaklı itirazın iptali davası açabilir. Bu davada davalı, yani borçlu itirazında haksız görülürse itirazı iptal edilir; ayrıca, alacaklının talebi üzerine icra inkâr tazminatına mahkûm edilir.
İcra mahkemesinin (imzaya) itirazın kabulü kararı, takip konusu alacakta ihtilaflı kalan miktarın temyiz sınırını geçmesi şartı ile, temyiz edilebilir (m.363/3).
Takibe neden olan adi senedin dayanağını oluşturan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler itirazın iptali için dava açabilmektedir. Borçlunun 7 gün içinde ödeme emrine itiraz etmesi halinde söz konusu takip durdurulmaktadır. Söz konusu takip için yapılan itirazlarda iki farklı unsur davaya konu olabilir.
Özet: Mahkemece her ne kadar İcra Hukuk Mahkemesi'nden alınan rapora göre hüküm kurulmuş ise de İcra Hukuk Mahkemeleri dar yetkili olup, takip hukukundan kaynaklanan davalara bakan mahkemelerdir. İcra Hukuk Mahkemelerinde yapılan imza incelemesi genel yetkili mahkemelerde kesin delil olarak kabul edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri