Arap asabiyeti Hz. Peygamber'in vefatından sonra yeniden ortaya çıkmıştır. Bunun sonucu olarak da mevcut kültürün bir parçası olarak mevâlî kavramı yeni bir anlam ve önem kazanmıştır. Kurucu unsur olan Araplar, kendilerine göre sonradan Müslüman olan farklı unsurları mevâlî olarak adlandırdılar.
Mevâli, İslam tarihinde cahiliye devrinde toplumdaki kişilerden birinin ya da çoğunluğunun isteğiyle kabileye katılan insanlara/kölelere verilen ad. Emevi ırkçı politikası olarak da bilinir.
İslamiyet öncesi çağlarda 'azat edilmiş köle' anlamına gelen bu tanım, daha sonra Arap olmayan Müslüman halklar için kullanılmaya başlandı. Türk, Fars, Kürt, Çeçen, Hint, Asyalı bütün Müslüman halklar Arapların gözünde mevalidir, ikinci sınıf Müslümandır.
Suûbiyye kavramı Kur'ân'da geçen “Biz sizi bir erkek ve dişiden yarattık, sonra tanışasınız diye sizi millet ve kabilelere ayırdık” âyetinden alınmıştır. Bu bakış açısına göre Şuûbiyye, millet ile kabileler, dolayısıyla bütün Müslümanlar arasında tam bir eşitliği savunan bir hareket de- mektir.
Ali bin Ebu Talib'in 661'de öldürülmesinden sonra başa geçen Emevîler, 750'de Abbâsîler tarafından yıkılıncaya kadar hüküm sürdüler. Başkenti Şam olan devlet, en geniş sınırlarına Halife Hişâm bin Abdülmelik döneminde sahip oldu.
İlgili 18 soru bulundu
Emevî halifesi (683-684). Nesep âlimi. Hz. Peygamber'in torunu, Hz.
Abbâsîler, Abbâs bin Abdülmuttalib'in soyundan gelmektedirler. Peygamberin amcası ve ailenin en önemli ismi olan Hz. Abbâs İslam'ı kabilenin diğer üyelerine kıyasla daha geç bir dönemde kabul etmiştir.
Mevâlî, terim anlamında ilk İslâmî fetihlerin ardından kendi istekleriyle müslüman olan, çoğunluğunu doğuda İranlılar ve Türkler'in, Kuzey Afrika ve Endülüs'te Berberîler'in, Mısır'da Kıbtîler'in oluşturduğu gayri Arap müslümanları ifade etmek üzere kullanılmaya başlanmıştır.
Şuubiye, Emeviler ve Abbasiler döneminde Arap olmayan Müslümanlar arasında gelişen hareket. Emeviler döneminde mevali adıyla anılan Arap olmayan Müslümanlar Araplarla eşit sayılmıyordu. Yönetimin bu tutumu Fars ve Türk kökenli Müslümanları İslamın öngördüğü eşitliğin gerektirdiği hakları almak için mücadeleye yöneltti.
Karluklar İslamiyet'i benimseyen ilk Türk topluluğudur. Karluklar, Moğollara itaat eden ilk Müslüman Türk topluluğudur. Karluklar, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların kurulmasında da etkili olmuştur (840).
Kelime olarak “doğru yolu bulmak, yol göstermek” anlamlarına gelen hüdâ (hidayet) kökünden türemiş olup “gerçeğe ulaşmak, doğru yolu bulmak” demektir. Terim olarak inançsızken veya başka bir dine mensupken İslâm dinini benimsemeyi ifade eder. İhtida eden kimseye mühtedi denir.
Muaviye, Ömer döneminin sürdüğü 641'de Şam valisi olarak atanmış ve Suriye'yi denetimi altına almıştı. 661'de kurduğu halifelik devletinin başkenti de Şam'dı. Emevîler, Muhammed'in ölümünden sonra kurulan dört Arap halifelik devletinin ikincisidir.
Emevi namazı diye bir şey yoktur. Namaz Kur'ân ile sabittir.
Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra (632-661) Suriye'nin merkezi Dımaşk'ta kurulan İslâm tarihinin bu ilk hânedan-devleti, adını kurucusu Muâviye b. Ebû Süfyân'ın mensup olduğu Benî Ümeyye (Ümeyyeoğulları, Emevîler) kabilesinden almıştır.
Tanım. Abbasiler, evvela 750'de halifeliği üstlendikten sonra İslami imparatorluğun ekserisine (bazı batı bölgeleri hariç) hükmeden bir Arap hanedanıydı, daha sonra imparatorlukları parçalandı, mamafih 1258'ye kadar halife olarak manevi üstünlüğü korudular.
Üçüncü Emevî halifesi Muâviye b. Yezîd'in, çok kısa bir süre sonra yerine kim- seyi tayin etmeden halifelikten ayrılması ve ardından gelen ani vefatı, Emevî devle- tinde yaklaşık yedi buçuk ay süren ciddi bir siyasî krize neden olmuştur. Bu kriz dönemi, Mervân b. Hakem'in halife seçilmesiyle sona ermiştir.
Abbasi Devleti, Hz. Muhammed'in amcası Abbas'ın soyundan gelen Ebul Abbas tarafından kurulmuştur. Abbasiler, 750 yılında Emevi yönetimine karşı ayaklanarak halifeliği ve iktidarı ele geçirmişlerdir. Kurulduğu tarihten itibaren 1258 yılına kadar Abbasiler, İslam dünyasının büyük bölümüne egemen olmuşlardır.
Emevîler döneminin aksine Arap olmayan unsurlar için değil, esasen Arap geleneğinde olduğu üzere devlet hizmetine alınan Arap olmayan unsurlara “mevâlî” denilmiştir.
Emevîlerin mezhebi tek bir hükümdarın mezhebiyle çelişir o da Ömer b. Abdülaziz'dir. Onun mezhebi Raşid halifelerin yoludur. Yani halife aynı zamanda dinin de imamıdır.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Abbasi başkenti Bağdat da daha çok askeri alanda faydalanılan bu kişiler kentin yerleşik düzeninde ki aksaklıklara neden olmuştur. Bunun üzerine daha kuzeyde yer alan Samarra kenti Türklerin yerleşmesi için kurulmuştur.
Alevilerde dışa karşı toplumsal bütünleşmeyi ve dayanışmayı sağlayan bir diğer etken de 'ötekileştirme'dir. Alevilerde 'Yezid' sözcüğü bir küfür ve hakaret anlamı taşımaktadır. Yezid, saltanatı döneminde Hz Hüseyin'i ve beraberindekileri öldüren II. Emevi halifesidir.
Birebir savaşta çok fazla kayıp veren Ömer bin Sa'd'ın ordusu Şimr bin Zi'l Cevşen'in emriyle toplu hücuma geçti ve her taraftan ok ve mızraklar Hüseyin'in üzerine yağmaya başladı. Sinan bin Enes en-Nehai veya Şimr bin Zi'l Cevşen kafasını kılıçla keserek Hüseyin'i öldürdü.
Hazret-i Muaviye, Peygamber efendimizin kâtiplerinden idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri