Can kelime karşılığı olarak ruh, hayat, diride olan kudret/kuvvet gibi pek çok anlama gelir. Aleviler kendi cem/ibadet ayinlerinde, dişi-erkek, sen-ben ayrımını ortadan kaldırıp insanı öne çıkarmak için bu kavramı kullanırlar (Seyyid Hakkı, 2017).
Mevlevîlik ve Bektaşîlik'te dervişler birbirlerine can diye hitap ederler veya isimlerin sonuna bu kelimeyi ilâve ederek kullanırlar.
Alevilerde dedeye bağlı olan ve sevenler pirim seklinde hitap ederler.
Alevilikte; “Hakk ile bir olmak”, “Hakk ile Hakk olmak” ve “Hakk'tan geldik, Hakk'a gidiyoruz” gibi deyimler kullanılır. Bu nedenle kişi için “öldü” sözcüğü yerine “Hakk'a yürüdü”, “Don değiştirdi” denir.
Ali kapısıdır, hikmeti dileyen kapıya gelsin.” dediğine inanırlar. Bu nedenle Alevi-Bektaşi inancında kapı ve eşik kutsaldır, Ali'yi simgeler. Ali'yi simgelediği için eşiğe basılmaz, oturulmaz ve hatta kutsal mekânların (yatırlar vb.) kapıları ve eşikleri öpülerek içeri girilir.
İlgili 25 soru bulundu
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Allah'a, Hz. Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna, onun ümmetine tebliğ edip hayatında uyguladığı dini hükümlere inanan ve bunları kabul eden herkes Müslümandır. Bu itibarla evlenirken aranan nokta, kişinin Müslüman olup olmadığının tespitidir. Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez" denildi.
Cenazeyi yıkayana yuğucu, suyu dökene de kuyucu adı verilir. Cenaze yıkanacak suyun içine de gül suyu katılır (Şahin, 2006: 67). Cenaze erkekse göbekten dizlerine kadar, kadınsa göğüslerinden dizlerine kadar olan kısmı bir bezle örtülür. Ölü, yıkandıktan sonra kurulanır ve kefenleme işlemine geçilir.
Aleviler, cennet hevesiyle yaşamaz; cehennemden de kork- maz. Önce kendisinden emin olmak ister. Onun için çalışır, insanı-ı kâmil olmayı amaçlar. Çünkü insan-ı kâmil için dünya ve dünya ötesi her yer birer cennettir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
"MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ" YANITI
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, -bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir.”
Türkçede kullanılan "Hayy'dan gelen Hu'ya gider" sözünde demek istenen de aslında Allah'tan gelenin Allah'a döneceği anlamını taşır ki Hayy, Allah'ın isimlerinden birisidir ve "diri, dirilten, yaşamın kaynağı olan" anlamına gelir. Eskiden dervişler arasında kullanılan bir selamlaşma sözüdür.
Erkek çocukları için uygun bir isimdir. Yazımızda Can isminin ne anlama geldiğini, Kur'an'da geçiyor mu ve caiz mi gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Can ismi Türkiye'de en fazla kullanılan isimler arasında yer almaktadır. Can ismi Farsça kökenli bir isimdir.
Hz. Mûsâ'ya verilen asâ mûcizesinde, değneğin bir yılan gibi hareket ettiğini belirten âyetlerde (en-Neml 27/10; el-Kasas 28/31) cân kelimesi “yılan” mânasına gelmektedir. Hz. Âişe'den rivayet edilen bir hadiste Resûlullah cânnın saf ateş alevinden yaratıldığını beyan etmiştir (Müslim, “Zühd”, 60).
İslam'a ve diğer semavi dinlere göre insan beden ve ruh olarak ikiye ayrılır. İnsanı hayata bağlayan bedeni değil ruhudur. Can kelimesi de yüzlerce yıldır ruh ve hayat manasında kullanılmaktadır.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Köken. Arapça عَلَوِيَّة (ʿaleviyye) (Arapçada "Alevî" Peygamber Muhammed'in kızı Fatıma ve Ali'nin soyundan gelen anlamındadır. Hüseyin'in soyundan gelenlere “seyyid”, Hasan'ın soyundan gelenlere “şerif” denir. Neslen veya nisbeten Ali'ye mensup olanlara, yani soyundan gelenlere da Alevî derler.
Nitekim Zeydiyye, İsnâaşeriyye gibi mutedil Şiîler'in yanında Beyâniyye, İsmâiliyye ve Bâtıniyye mensupları Alevî diye bilinirler. Fakat çağımızda asıl Alevîler olarak tanınan iki itikadî mezhep vardır.
Nikahı Alevi inanç önderleri olan dedeler kıyar. Çok az olmakla beraber nikahı analarda kıyıyor. Genel olarak Alevi inanç önderleri olan dedelerin nikahı kıyması en makbul olanıdır.
Helallik hem kişinin yıkandığı yerde hem de mezarlıkta olmak üzere iki defa alınır. Cena- zeyi kaldıran kişi, hoca ya da sofu topluluğa karşı “konu komşu haklarınızı helal ediyor musunuz?” diye üç defa sorar, cenazeye katılanlar üç “defa helal olsun” der ve helallik alınmış olur.
Bununla beraber kız tarafı da, aile büyüklerini aynı gün çağırarak tamamen ailelerin huzurunda bir sohbet havası içinde kız isteme gerçekleşir. Kız isteme olayı, öncelikle gençlerin kendi aralarında ve tamamen kendi istekleriyle yani rızasına dayanarak yapılır. Eğer gençler istemezse kesinlikle zorlama yapılmaz.
Sünniler saf namazı kılarlar. Aleviler halka namazı ( cem ayini ve semah ) kılıp niyaz ederler. Sünnilerde Kabe, Allah'ın evi olarak adlandırlır. Aleviler, Allah'ın evinin insanın kalbi olduğuna inanırlar.
Alevilik Arapça'da, “Ali'ye mensup”, “Ali'ye ait” anlamlarına gelmekte, İslam tarihi ve tasavvuf edebiyatında ise, “Hz. Ali'yi sevmek, saymak ve her hususta ona bağlı olmak “anlamlarında kullanılmaktadır. Bu bakımdan Ali'yi seven, sayan ve ona bağlı olan herkese “Alevi” denir.” (Fığlalı, 2006, s.5).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri