Tanımı: Sarkıcı ve örtücü dayanıklı bitki türüdür. Bulunduğu toprağı örten bol sayıda çok küçük, açık yeşil renkli parlak yaprakları vardır. Bitki çok hızlı bir şekilde büyüyerek bulunduğu saksıdan taşarak yayılır. Işık İsteği: Direk güneş ışığı almayan aydın ortamlarda yetiştirilmelidir.
Kas bölgelerinde hasar giderme, yorgunluk giderici özelliğiyle sıkça tercih edilir. Mide asidinin azaltılmasında faydalara sahip olan Arapsaçı otu, rezene gibi anne sütü arttırıcıdır. Arapsaçı otunun anne sütünü arttırdığı ifade edilir, ancak emziren ve hamile olan annelerin kullanım öncesi uzmanlara danışması gerekir.
Arapsaçının en yaygın kullanım şekli bitkinin kök ve yapraklı kısımlarından zeytinyağlı ot yemeği, yoğurtlu meze, soğanlı ya da yumurtalı kavurma yapılarak tüketilmesidir. Haşlanan arapsaçı, kuzu ya da koyun etinin içine katılarak etli yemek olarak da tüketilebilir.
Aktarlarda bolca görebileceğiniz bu bitkinin bilinen bir diğer adına değinmek istiyoruz. Arapsaçı ne demek diyenler için yabani rezene olarak bu otu tanıtabiliriz.
Etli yemeklerde, salatalarda, patates püresinde, ayrıca yemek ve salataların dekore edilmesi ve süslenmesinde kullanılır. Çok eskiden beri özellikle Akdeniz Ülkelerinde sebze ve salata olarak kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Arapsaçı Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Arapsaçı 500 Gr
Giritlilerce yaygın olarak kuzu etiyle pişirilmekte, Ege ve Akdeniz'de karışık ot kavurmalarında, böreklerde, balık ve diğer et yemeklerinde kullanılmaktadır. Dereotuna benzeyen, özellikle otla yapılan yemek ve böreklerde, dolma ve sarma içlerinde kullanılan, kendine has aroması olan bir ottur.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
**yabani rezene de denilen arapsaçı otunun bilimsel ismi foeniculum vulgare olup bitki bolluk otu, rezdane, sincilip ve mayana olarak da isimlendirilmektedir.
Otlar kavrulunca üzerini örtecek kadar sıcak su ve tuzunu koyup, düdüklü tencerede 45 dakika pişirin.
Hazırladığınız terbiyeyi tencereye azar azar ekleyip birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Zeytinyağlı arapsaçını, yanına çok yakışan pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Deyimin aslı ''Arap sacı'' şeklindedir. Sac bir pişirme aracıdır. Osmanlı döneminde Araplar tarafından yapılan saclar tasarım harikası olsa da pişen etlerden çıkan yağların kötü kokmasına neden oluyordu. Bu dönemde Arap sacı deyimi, güzel başlayıp kötü sonuçlanan şeyleri tanımlamak için kullanılırdı.
Veya arapsaçı, madımak, ısırgan, yabani kuşkonmaz, köremen gibi pek çok ot mevsiminde bolca alınıp, ayıklanıp doğrandıktan sonra kendi suyunda pişirilip hacmi azaltılarak, soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay edilerek dondurulabilir.
Öncelikle arapsaçı otunu ayıklayıp yıkıyoruz. 15 dakika haşlıyoruz.
Her yıl aynı bölgelerde yabani olarak arapsaçı otları çıkar ve köylüler tarafından toplanır. Arapsaçı kendine özgü müthiş bir kokusu ve tadı vardır. Görüntü itibariyle dereotuna benzemektedir. Kokusu ve tadı itibariyle taze anasona benzer.
Sonbahar ve ilkbaharda ekimi yapılan çeşit, sıcaklara toleranslı ve çürümeye dayanıklıdır. Çok lezzetli olmasından dolayı çok tercih edilir. Baş ağırlığı yaklaşık 500-700gr ağırlığındadır. Hasada gelme süresi 55-60 gündür.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Arak sulandırılarak veya susuz olarak genelde meze ile tüketilir. Benzerleri Türkiye'de rakı, Yunanistan'da uzo, İtalya'da sambuca, Fransa'da pastis, Balkanlarda rakija/rakiya ve İspanya'da anis del mono adıyla üretilmektedir.
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
Rezene, libido güçlendirici ve hem kadınlarda hem erkeklerde cinsel arzuyu arttırıcı olarak bilinir. Orgazm süresinin uzamasını sağlarken, mesane ve prostatla ilgili sorunların giderilmesinde yardımcıdır.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
KUZU ETLİ ARAP SAÇI YEMEĞİ (EGE YÖRESİ) - YouTube.
Hızlı büyüyen bir bitki olarak bilinen arapsaçı, kurak hava şartlarına uyum sağlayamaz. Sıcak iklimlerde canlı renginden hiçbir şey kaybetmeyen bu bitki don olması anında hemen kurur. Saksıda standart bir toprak ile kolay bir şekilde büyüyebilir.
Rizom kesimleri, steril bir bıçak veya kesme aleti kullanılarak yapılır. Kesilen rizom parçası, nemli bir ortama yerleştirilir ve yeni kökler oluşturmak üzere sulanır. Bölünerek üretim: Olgun bir arapsaçı bitkisi, kökleriyle birlikte bölünebilir. Bu yöntemle bitkinin kökleri, çoğaltılacak yeni bitkiler için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri