Pampal, “Savrun Fayı kırılacak ve Adana yıkılacak” görüşüne katılmadığını belirterek şunları söyledi: “Çalışmalarım sonucunda da gördüğüm için görüşüm daha netleşti. Özellikle Adanalılar, Savrun Fayı'ndan dolayı çok tedirgin. Adana ile ilgili olarak ayrıntılı çalışıyorum.
Profesör Doktor Süleyman Pampal: "Adana'da uzun süre deprem beklemiyorum. Olursa da 6.5 ten büyük deprem olmaz. Adanalılar cesur insanlardır.
Halk Tv canlı yayınında konuşan ve 7 Şubat'ta Adana ve İskenderun yöresine dikkat edelim dediğini hatırlatan Görür, "Deprem büyüklüğü de stresi transfer ettiğin zaman deprem oluşturacak fay boyutu nedir o önemli. Küçük fay öyle büyük deprem üretemez" dedi.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan, Adana Kozan'daki depremle ilgili 'Bunun ardından daha büyük deprem gelirse ya da Adana'ya inerse şaşırırım' dedi. Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Görür, İstanbul'da minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de ifade etti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
İlgili 41 soru bulundu
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
Örnek olarak Adana'da bulunan Seyhan Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün 385 yılında Romalılar tarafından yapıldığı ve 1700 yıldır aktif olarak kullanılan dünyadaki nadir yapılardan biri olduğunu biliyoruz. Bu da Adana'da en azından 1700 yıldır 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem olmadığını gösterir.
Adana Kozan'da dün meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bugün saat 11.30'a 140 artçı oldu. Sarsıntıların en büyüğü 4,4 olarak kaydedildi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtiyor.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır. Fay, 20 km ve 40 km uzunluğundaki 2 fay segmentinden yapılıdır.
“Potansiyel olarak 6.5'lik bir deprem oluşturabilir”
Hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayının 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olduğunu belirten Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir.
1998 Adana-Ceyhan depremi veya 1998 Adana depremi, yaklaşık 6,3 büyüklüğünde depremdir. Deprem, 27 Haziran 1998 tarihinde yerel saatle 16.55'te Çukurova olarak bilinen Türkiye'nin güney bölgesini vurdu.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda inceleme yaptı. Pampal, "Savrun Fayı kırılacak ve Adana yıkılacak" görüşüne katılmadığını belirterek, dikkat çeken detayları açıkladı.
Adana'da, çok sayıda Doğu Anadolu fay zonuyla ilişkili veya ona yakın olan deprem üretecek faylar, fay saçakları var. 5,6'lık bir deprem oldu, Adana'da belirli yerlerde, belli ölçüde yıkıma neden oldu. Şimdi Adana bölgesi halen hassasiyetini koruyor.
Normal şartlarda 20 km uzunluğundaki bir fay segmenti 6.2 büyüklügüne varan deprem üretebilir.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Adana'nın 6.3 şiddetindeki bir depremle perişan olmasına sadece 20 saniye yetti. Bu süre içinde başta kentin güney kesimindekiler olmak üzere, çok sayıda ev çöktü, duvarlar çatladı.
Dr. Osman Bektaş, Adana'da 1998'de gerçekleşen 6.3 büyüklüğündeki depremin benzerinin yeniden meydana gelebileceğini söyledi. Manmaraş merkezli 11 ilde yıkıma neden olan 6 Şubat'taki depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor. Jeoloji mühendisi Prof.
AFAD'dan yapılan bilgilendirmede, "Büyüklük:4.4 (Mw) Yer:Kozan (Adana) Tarih:2023-07-25 Saat:10:57:54 TSİ Enlem:37.59 N Boylam:35.888 E Derinlik:9.06 km" ifadelerine yer verildi.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Adana'nın Aladağ ilçesinde saat 17.36'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu'nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.
1998`deki Adana Ceyhan depremini oluşturan Karataş-Osmaniye Fay Zonu, Mersin ve Çukurova bölgesinde büyük deprem etkisi oluşturma potansiyelindedir. Anamur Fay Zonu (Namrun Fay Zonu) Büyük depremlerde Mersin`i etkileyebilecektir.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri