Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurularda ALES'ten en az 70 Yabancı Dil Sınavından en az 50 alınması gerekmektedir. Bu puanlar taban puanlar olup, Üniversiteler tarafından bu puanlar yükseltilebilmektedir.
Araştırma görevlisi olmak için ALES'ten (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) en az 70, YDS'den (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) en az 50 puan almak gerekir.
-ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ
YDS'den en az 50 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak. En az lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır.
İlk atamalarında Madde 4'de belirtilen ölçütlerden birini sağlayan öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarında bulunanların yeniden atamalarında (görev süresi uzatmalarında) yabancı dil belgesi istenmez.
Sizden ALES, YDS/YökDil sınavlarından geçerli puanı almanız ve lisans mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması beklenir.
İlgili 37 soru bulundu
YDS'den En Az Kaç Puan Almak Gerekir? Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adayların YDS'den <strong>en az</strong> 50 puan almaları gerekir. Yani toplamda 40 soruyu doğru cevaplamaları gerekir. Doktora, doçent ve sanatta yeterlilik için başvuran adayların YDS'den en az 55 puan almaları gerekir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak.
eleman.net verilerine göre, Araştırma Görevlisi 2023 yılında ortalama 25.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Araştırma Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 20.680 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.628 TL maaş alıyordu.
2. 35 yaşını doldurmamış olmak (19/10/1980 ve sonra doğanlar başvuru yapabilecektir), 3. Araştırma görevlisi olarak çalışmasına engel olacak herhangi bir sağlık problemi bulunmamak, 4. alanda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'den en az 70 (yetmiş) puan almış olmak.
Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası kapsamındaki öğretim görevlisi kadroları hariç olmak üzere meslek yüksekokullarının öğretim görevlisi kadrolarına başvurularda yabancı dil şartı aranmaz.
YDS sınavında her soru 1.25 puan olup, toplamda 80 adet soru bulunmaktadır. Sınav sonuçları 100 puan üzerinden hesaplanmakta olup, doçent adaylarının minimum 65, doktora ve sanatta yeterlilik adaylarınınsa minimum 55 almaları gerekmektedir. Dil tazminatı ve yurt dışı görev içinse minimum puan 70 olmalıdır.
Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK'ün kadroların yayınladığı internet ...
Bilindiği gibi, 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine göre atanmış araştırma görevlilerinin süreleri yüksek lisans için 3 yıl, doktora için 6 yıldır. Atamalar başarı durumuna göre birer yıllık dönemler halinde yapılır.
- 80 -89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, - 70 -79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, - 60 -69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, - 50 -59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.
3. Sınavlara Hazırlanın
Yüksek lisansa başvurabilmeniz için başvurduğunuz fakültenin istediği minimum diploma notuna sahip olmanız yeterli değil. Bunun yanı sıra YDS, YÖKDİL gibi yabancı dil sınavlarından ve ALES'ten yeterli puanı almanız gerekir.
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak değerlendirildiğinden adayların aldıkları puan ayrıca önem kazanmaktadır.
Bu madde ile 2 yıllık önlisans eğitimi veren meslek yüksekokullarında ilan edilen öğretim elemanı kadrolarında (yabancı dil okutmanı hariç) asgari 50 puan yabancı dil şartı aranmamaktadır.
Devlet üniversitelerinde lisansüstü eğitim süresince görev yapan kadrolu araştırma görevlileridir. Daimi bir kadro değildir, doktora veya diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık ya da sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların kadro ile ilişikleri bir yıl uzatılır.
eleman.net verilerine göre, Öğretim Görevlisi 2023 yılında ortalama 28.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Öğretim Görevlisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.660 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 13.992 TL maaş alıyordu.
Öğretim görevlisi, üniversitelerde öğrencilere ders veren ve doktora derecesine sahip olma zorunluluğu bulunmayan kişilerdir. Araştırma görevlisi ise üniversite bünyesinde bilimsel çalışmalar yaparak ve öğrencilere yardımcı olarak çalışan, genellikle doktora öğrencisi olan bireylerdir.
Doktoralarını tamamlayan Araştırma Görevlileri 10 saate kadar ek ders ücreti alabilir. Normal örgün eğitimde ücret karşılığı haftada verilebilecek maksimum ek ders, 20 saattir.
Asistanlar ortalama olarak 13.500 TL ile 30.000 TL arasında değişen rakamlarda maaş alabilirler. Seminerler ve Konferanslara Ulaşmak İçin Tıklayınız.
70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi, olarak değerlendirilir.
Sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.
uyarınca, KPDS, ÜDS, YDS ile e-YDS sınav sonuçlarının sınav tarihinden itibaren geçerlilik süresinin 5 yıl olduğuna karar verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri