Şakül, kısa süreli nokta belirlemelerinde kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Uzunluk ölçümünde vazgeçilmez cihazlardan biri olan şakül, arazi ölçümlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Prizmaların dış kısmı genellikle metalden yapılmaktadır. Beşgen prizmadan meydana gelen iç kısımları mevcuttur.
Küçük alanların ve tekli parsellerin ölçülmesinde ve aplikasyonunda basit ölçme aletleri dediğimiz aletler kullanılır. Bunlar jalon, jalon sehpası, çekül, ölçü fişi(sayma çubuğu),çelik şerit metre ve dik inip çıkmaya yarayan prizma'lardır.
Elektronik takeometre, bu P noktasına konumlandırılır ve coğrafik objelere ait detayla- rın koordinatlarını bulmak için ölçüm amaçlı kullanılır. Güncel elektronik takeometre cihazları kullanılarak yatay açı, düşey açı, eğik mesafe ve yatay mesafe, eğim değerleri ölçülebilir.
Çeşitleri: Jalon, jalon sehpası, metre, prizma, şakul (çekül), sayma çubuğu (fiş). Genellikle 2 veya 3 m uzunluğunda, 3 ile 4 cm çapında fırınlanmış ağaçtan veya demir borudan ucu sivri basit bir araçtır.
GPS cihazı: Uydular vasıtasıyla bulunulan yerin koordinatlarının harita ve diğer gereçlere ihtiyaç duymaksızın görülmesini sağlar.
İlgili 37 soru bulundu
GNSS olarak bilinen Küresel Navigasyon Uydu Sistemi, uzaydan sinyaller yollayan ve bir kullanıcının Dünya'daki coğrafi konumunu belirlemek için küçük uyduları kullanan bir uydu navigasyonu sistemi olarak tanımlanabilir.
GNSS şeklinde de bilinen kavramın tam açılımı Küresel Navigasyon Uydu Sistemi olarak karşınıza çıkar. Buna göre ise, GNSS ile uzaydan bazı sinyaller yollayarak dünyadaki bir kullanıcının coğrafi konumunu rahatlıkla belirleyebilir. Söz konusu konumu belirleyen bu sistem ise, navigasyon olarak tanımlanır.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
KLİZİMETRE: Arazi yüzeyinin yatay düzlem ile oluşturduğu eğim değerini ölçmek için kullanılan ölçü aletidir. Ölçüm, yatay düzlem ile ölçülen düzlem arasındaki oranın belirlenmesi esasına dayanmaktadır.
Küçük arazi parçalarının haritasının çıkarılmasında ve ölçülmesinde kullanılan bir ölçme şeklidir. Ölçme bilgisinde ölçmeler iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar; Geodezik ölçme ve • Düzlem ölçme dir.
Genel anlamda, yeryüzü üzerindeki şekillerin tayini ve ölçülmesi ile ilgili olarak uygulamalı matematiğin bir dalıdır.
Altimetre veya yükseklikölçer, rakım veya irtifayı ölçmekte kullanılan bir cihaz. Radar altimetresi ve aneroid altimetre gibi farklı prensiplere göre çalışan altimetreler bulunur. Bununla birlikte altimetre sözcüğü ile genellik aneroid (barometrik) altimetre kastedilir.
Tarla, bahçe, ormanlık alan gibi büyük yüzeylerin alanlarını ölçmek için arazi ölçüleri kullanılır. Arazi ölçü birimleri; ar (a), dekar (daa), dönüm, hektar (ha) olarak bilinir. Bunlar, genel olarak arazi alan ölçümünde kullanılır, tarım ve ormancılık alanlarında sıklıkla kullanılan alan ölçüm birimidir.
Ölçü aleti, bilim ve teknolojide çeşitli nicelikleri (büyüklük, quantity) ölçmek için kullanılan alet ve araçlara verilen genel bir addır.
Topoğraf Ne Demek? Haritacılık alt disiplininde çalışan topoğraf, dünya yüzeyinin haritalarını oluşturmak ve verileri görselleştirmek için çeşitli bilimsel ölçümleri kullanmakla sorumludur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
GPS: Haritalar, konumunuzu yaklaşık 20 metreye kadar hata payıyla belirlemek için uyduları kullanır.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Kumpaslar, bir nesnenin iki zıt tarafı arasındaki mesafenin ölçümünde kullanılmak üzere iki ayarlanabilir çeneye sahip bir ölçüm aletidir. Genellikle kalınlıkları ve diğer ölçüm cihazları ile erişimi zor iç ve dış çapları ölçmek için kullanılırlar.
Basınç ölçen ve ölçüm görüntüleyen bütünleşik aletlere, basınçölçer, vakumölçer ya da vakummetre denir. Manometre ya da kullanımı yaygın olan Bourdon basınçölçeri, basıncı hem ölçmek hem de ölçümü görüntülemek için kullanılan basınçölçerlere birer örnektir.
Küresel Konum Belirleme Sistemi (KKBS, İng.: Global Navigation Satellite Systems - GNSS), uydu konum belirleme sistemleri için kullanılan bir terimdir.
RTK, Gerçek Zamanlı Kinematik anlamına gelir. Bir konumlandırma ve navigasyon sistemi olarak RTK, drone uçup seçilen alanı incelerken GPS konum verilerini gerçek zamanlı olarak düzeltir. Bu teknoloji, GPS ağının özel kullanımına atıfta bulunulurken yaygın olarak DGPS (taşıyıcı faz düzeltmesi) olarak da bilinir.
GPS'in günümüzde mesleki açıdan yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması ve elde edilen başarılı sonuçlar, ortometrik yükseklik olarak tanımlanan bu yüksekliklerin de klasik yükseklik belirleme yöntemlerine alternatif bir yöntem olarak GPS ile belirlenme imkânını doğurmuş bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri