Nüfus Yapısı ve İşgücü Merkez ilçenin nüfusu 22.169 kişidir. Ardahan'ın en büyük ilçesi Göle'dir(5.969).
Göle, nüfus ve yüzölçümü bakımından Ardahan'ın en büyük ve en önemli ilçesidir.
Nüfusu en az olan il 83 bin 645 kişi ile Tunceli oldu
Tunceli'yi, 85 bin 42 kişi ile Bayburt, 94 bin 932 kişi ile Ardahan, 145 bin 826 kişi ile Kilis ve 150 bin 119 kişi ile Gümüşhane takip etti.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Kıpçak kökenli Ahıska Türkleri oluşturur. Geriye kalan kısım ise Kürtler, Terekemeler ve Alevi-Türkmenler'den oluşur. Aynı zamanda çoğunluğu göç etmiş olsa da Gürcü, Çerkez, Tat, Lezgi ve Poşalar da Ardahan'da yaşamaktadır. Bunun dışında az da olsa Kafkas halkları da mevcuttur.
Türkiye'nin en az nüfusa sahip olan ili ise, 77 bin 790 nüfus ile Bayburt olurken Bayburt'u 81 bin 695 nüfus ile Tunceli, 96 bin 533 nüfus ile Ardahan, 137 bin 174 nüfus ile Kilis takip ediyor.
İlgili 38 soru bulundu
Gürcistan'daki Kürtler'in büyük bir bölümü I. Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir.
Ardahan'ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir.
Ardahan ili, 27 Mayıs 1992'de çıkarılan yasayla, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi'nde yapılan araştırmalar, yörede Eski Tunç Çağı'na ait kalıntıları ortaya koymaktadır. Eski adı Artan'dır.
Harzemşahlardan sonra 1239'da Moğol Cengiz İmparatorluğu'nun İran Genel Valisi Baycu Noyan Ardahan'ı da içine alan bütün Aras ve Kür boylarını fethedip imparatorluğuna tabi kıldı. 1267 İlhanlı Abaka Han, kardeşi ile girdiği taht mücade- lesinde çok yaralılık gösteren Çaklı baba Sargis'e Ardahan ve Ahıska valiliğini ver ...
Ardahan, yarım yüzyıldan fazla, tam 66 yıl Kars iline bağlı bir ilçe olarak yer aldı. 27 Mayıs 1992 tarih ve 3806 sayılı kanun ile tekrar 1921'deki gibi bir İl haline getirildi.
23 Şubat 1921'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. 7 Temmuz 1921 tarihinde mutasarrıflık yapılan Ardahan, 1926 yılında ilçe yapılarak Kars iline bağlanmış, 27.05.1992 tarihinde ise il olmuştur.
252 bini #İstanbul'da 85 bini #Ardahan'da 47 bini #Kocaeli'de 39 bini #Ankara'da 30 bini #Bursa'da 27 bini #İzmir'de Haritalar için: drdatastats.com/odsy20190302_H…
İlimizde Çıldır,Damal, Göle, Hanak ve Posof olmak üzere 5 İlçe, 1'i İl Belediyesi, 5'i İlçe Belediyesi ve 1 Belde Belediyesi (Köprülü) olmak üzere 7 belediye, 227 köy, 39 mahalle ve 126 bağlı bulunmaktadır. İl ve İlçe merkezlerinde yaşayanların toplam sayısı 38.181, Belde ve köylerde yaşayanların sayısı ise 60.154'tür.
İlçenin Merkez Belediyesi ve Aşıkşenlik Belediyesi olmak üzere 2 adet belediyesi, 35 köyü vardır. Nüfus: İlçenin toplam nüfusu 14.869'dur. İlçe merkezinin nüfusu 2.415, köylerin nüfusu ise 12.454'tür.
Anadolu'nun kuzeydoğusunda yer alan Ardahan, Kuzeyinde Acaristan Özerk Cumhuriyeti, Kuzeydoğusunda Gürcistan ve kısmen de Ermenistan, güneydoğu ve güneyinde Kars, güneybatısında Erzurum ve batıda da Artvin illeri ile çevrilidir.
Dersim aşiretleri, Doğu ve İç Anadolu Bölgesi'nde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan, Erzurum çevresine yayılmışlardır.
Ardahan yöresi düz do- kumaları denilince akla Ardahan merkez olmak üzere, Çıldır, Posof, Hanak, Damal ve Göle yö- resinde dokunan kilim, cicim, zili vb. dokuma- lar akla gelir.
Göle'nin Gülistan, Yeniköy, Kalecik köyleri Alevi inançlı Türk köyleridir. Ardahan ve Çıldır'da Zaza ve Alevi köyü yoktur.
İki kardeş il Kars ile Ardahan'ın arasını, bu illerin futbol takımlarında yaşanan kötü tezahürat bozdu. Serhat Ardahansporlular, Karsspor ile deplasmanda oynadıkları maçta kendilerine küfür edildiği gerekçesiyle 'Kars-Ardahan-Iğdır Dernekleri'nden adının çıkarılmasını istedi.
Tarihçe. Gedik köyünün eski Laustan / Lavustan'dır. Nitekim 1886 tarihli Rus nüfus tespitinde Laustan (Лаустан), 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Lavustan (لاووستان) biçiminde yazılmıştır. Gürcüce kaynaklarda ise, Laustani (ლაუსტანი) olarak geçer.
Buğday, arpa, çavdar ve az miktarda patates yetiştirilir. İlçede büyük oranda meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşan doğal orman alanı içerisinde yer almaktadır.
Posof Elması: Ardahan'ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi
Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof elması adıyla tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekmeyi başardı.
Ardahan, geniş meraları ve hayvancılık için uygun iklimi ile büyükbaş hayvancılık, arıcılık ve kaz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bir ildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri