Ardışık Düşünme Tekniği: Bu teknikte, net bir sorunun (problemin) gerçek sebebine ulaşabilmek için ardı ardına “Neden?” sorusunun sorulması ile uygulanır. Bazı kaynaklarda “5 Why” yani “5 Neden” olarak geçse de buradaki beş rakamı aslında semboliktir. Sorunun kökteki ana cevabına ulaşılana kadar devam edebilir.
Karar verme sürecinde kullanılabilecek teknikler arasında, fayda/maliyet analizi, alternatif seçim, çözüm önerileri, karar ağaçları, çarpışma çözümleri, karar matrisi, karar tablosu, karar çerçevesi ve olumsuz sonuçları değerlendirme sayılabilir.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, Altı Şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
Karar verme stratejisi, bireyin, karar vermesi gereken bir durumla karşılaştığında, nasıl davranacağını belirlemesi işlemine denir. Bu stratejilerin birbiriyle birleşik olarak kullanılmasının mümkün olduğu belirtilmektedir.
Stratejik kararlar, bir kuruluşun stratejik alternatiflerin uygun şekilde değerlendirilmesi yoluyla uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için aldığı uzun vadeli birtakım kararlardır. Hedefe yönelik ve geleceğe yöneliktir.
İlgili 37 soru bulundu
Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.
Gordon Tekniği sorunla veya konuyla ilgili belirsiz bir takım fikirleri, düşünceleri ve sözleri benimseyen bir grubun veya topluluğun özgür bir ortamda başkalarının fikirlerini, düşüncelerini ve sözlerini eleştirmeden, olumsuz beyanlar vermeden; yeni, sağlıklı, yapıcı fikir ve görüşlerin üretilmesi çalışmasıdır.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
Kısaca 8D olarak anılan 8 Disiplin bir problem çözme tekniğidir. Genellikle bir üreticinin, müşterisinin bildirdiği bir problemi doğru tanımlandığını, düzeltici faaliyetin yapıldığını ve analiz edilerek parça ya da prosese dair önleyici tedbirlerin alındığını metodik olarak müşterisine bildirdiği bir araçtır.
Problem Çözmenin Aşamaları
Problemin çözümünde ilk aşama, bir güçlüğün olması ve onun hissedilmesidir. Var olduğu hissedilen güçlüğün ne olduğunun tam olarak anlaşılması gereklidir. Eğitim-öğretim sürecinde öğretmen, güçlüğün tam olarak ne olduğu konusunda öğrencilere rehberlik etmeli, yol gösterici olmalıdır.
Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Karar Biliminin bir alt dalını oluşturan ve farklı yaklaşımları bünyesinde barındıran bir yöntemler bütünüdür. ÇKKV, karar sürecini kriterlere göre modelleme ve karar vericinin süreç sonunda elde edeceği faydayı enbüyükleyecek şekilde analiz etme sürecine dayanır.
Şeytanın avukatı, olabilecek en kötü ihtimali düşünüp değerlendirenler için kullanılan bir tanımlama. (Örnek: "Bir an için Şeytanın avukatlığını yapalım").
Beklenen Değer (EV): her karar ilişkin ödeme değeri, olası duruma ilişkin olasılık ile çarpılarak tespit edilir. En iyi karar beklenen değeri en yüksek olan seçenektir. Beklenen Fırsat Kaybı (EOL); her karara ilişkin beklenen pismanlık değeridir.
Karar matrisi, karar seçenekleri ve değerlendirme ölçütleri belirlendikten sonra karar verici tarafından oluşturulan × n m boyutlu bir matristir. Burada, n ve m sırasıyla karar seçenekleri ve değerlendirme kriterleri sayısıdır. performansını göstermektedir.
Nominal grup tekniği katılımcıların fikirlerini dengelernede ve karar alma sürecindeçok güçlü bir yöntemdir. Bu tekniğin en önemli avantajı grubun resmi bir biçimde biraraya gelmesini sağ larken, bireylerin bağımsız olarak düşünmelerini ve karar verme- lerini engellememesidir (9).
Beyin fırtınası veya fikir fırtınası, yaratıcı düşünceyi destekleyen, takım çalışanlarını motive ederek kısa sürede çok fazla fikrin üretilmesine ve süreçlerin neden başarısız olduğuna dair çıkarımlar yapılabilmesine olanak sağlayan bir sürekli kalite geliştirme aracı.
ROWE işyerleri, hedeflere ilişkin sorumluluğu tamamen ekip üyelerine devreder. Bir ROWE'de, ofiste olduğunuz saatlerle değil, performansınız, sonuçlarınız veya çıktınızla ölçülürsünüz. Projeleriniz üzerinde yüksek derecede özerkliğe ve hedeflerinize ne zaman ve nasıl ulaşacağınızı seçme özgürlüğüne sahip olursunuz.
-Mevcut p azar payı ve üretim kapasitesinde değişiklik yapmak istemeyen işletmelerde ortaya konan strateji de “Durağan Strateji” olarak adlandırılmaktadır. Durağan stratejide, mevcut iş tanımı değiştirilmemekte ve işletme faaliyetlerinin etkililiğinde küçük iyileştirmeler yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri