Arife (Arapça: يوم عرفة)ya da ön gün, herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır.
Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur.” (Müslim, Sıyam, 196-197) buyurmuştur.
Arefe günlerinde vatandaşların en sık yerine getirdiği uygulama ise kabir ziyaretidir. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arefelerinde vatandaşlar öteki dünyaya göçen yakınlarının kabirlerini ziyaret eder, onlara dua eder ve Allah'ın affına sığınırlar.
TERVİYE NE DEMEK? Terviye, TDK sözlüklerine göre ''düşünmek, akıl yormak; sulamak, suya kandırmak'' anlamına gelir. Hac ibadetinin yapıldığı ay olan Zihilce aynın, 8. günü Terviye günüdür. Arife gününden bir önceki gün olan Terviye gününde oruç tutanın, bazı hadis-i şeriflere göre 1 yıllık günahları silinir.
Diyanet İşleri Bakanlığı'nın 2023 takvimine göre, Ramazan ayının son günü olan 20 Nisan, arife günü olarak idrak edilecek.
İlgili 17 soru bulundu
BAYRAMDA CİNSEL İLİŞKİ GÜNAH MIDIR? Diyanet İşleri'nin açıklamasına göre Bayramda eşlerin cinsel ilişkiye girmelerinde bir engel yoktur. Oruç, imsak (fecr-i sadık) vaktinden güneşin batımına kadarki süre içinde yeme, içme ve cinsel ilişkiden, ibadet niyetiyle uzak durmaktır.
Arife günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.
Zihilce ayının sekizinci ve Arefe gününden bir önceki güne Terviye günü denir. Peki, terviye günü nedir, ne zamandır? İslam dünyası için önemli bir gün olan Terviye günü, Arife gününden bir önceki gündür. Aynı zamanda sabah namazı kılındıktan sonra hacıların topluca Mekke'den Mina'ya doğru hareket ettikleri gündür.
Hicri takvimin son ayı olan zilhicce, aynı zamanda Kurban ve Hac ibadetlerini de içine alan bir süreçtir. Zilhicce ayı 1. gün 2023'te Haziran'a denk gelmektedir. 19 Haziran Pazartesi Zilhicce ayının 10. günü Kurban Bayramı'na denk gelmektedir.
Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah'tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.
Ruh, evine her zaman gelir; ruh genellikle Cuma akşamları ve bayram akşamları gelir. O günlerde dua okunur ki, ruh ağlaya ağlaya gitmesin; güle güle gitsin.
Peygamber Efendimiz bir kabrin yanından geçerken yanındakilere "Selam size ey mü'minler yurdunun sakinleri!" diyerek selam vermelerini emir buyurmuşlardır. Selam anlayana verileceğine göre ölüler kendilerini ziyaret edenleri tanıyorlar demektir.
"Ölünün kendisini ziyâret edeni hissetmesi konusunda Allah Teâlâ en iyi bilendir. Seleften bazı kimseler, ölünün kendisini ziyâret edeni hissettiğini söylemişlerdir. Ancak bildiğimiz kadarıyla buna delâlet eden hiçbir açık delil yoktur.
Arife günü yıkanmanın ise sünnet olduğu ve birçok fazileti olduğu biliniyor.
Birçok yerde anneler çocuklarını arefe günü yıkarken, bu uygulama “Arefe veya arife suyuna girmek” olarak adlandırılır. Sünnette böyle bir âdet yoktur. Belki de fazla yıkanmaktan hoşlanmayan çocukların gönlünü alarak, yıkanmalarını sağlamaya yönelik bir tedbir, sonradan âdet haline gelmiştir.
Arife gününe hürmet gösterip her türlü günahtan uzak durmalı, kalbi temizlemeye çalışılmalıdır, Gün içerisinde bol bol dua edilmeli ve istiğfarlar çekilmelidir, 1000 adet ihlas-ı şerifin okunmasının faziletli olduğu bilinmektedir.
Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın son ayıdır. Zilhicce ayı Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen hac aylarından biridir. Hac ayları, hicrî takvimdeki Şevval ve Zilka'de aylarının tamamı ile Zilhicce ayının ilk 10 günüdür.
Zilhicce ayı içerisinde birçok ibadeti yerine getirmek, insanların faydasına olacak ve onların kurtuluşa ermesinde vesilede bulunacaktır. Bu ay içerisinde birçok ibadet yapmak mümkünken, önemli olan haram işlerden uzak durmaktır. Zina ve alkol gibi Allah'ın haram ettiği her şeyden uzak durmak gerekiyor.
Arefe haccın en önemli farzı olan vakfenin yapıldığı yerin (Arafat) diğer adıdır. Vakfe, kurban bayramının bir gün öncesi olan zilhicce ayının dokuzuncu günü burada yapıldığından bu güne yevmü arefe (arefe günü) veya Türkçe'de kısaca arefe (arife) denilmiştir.
Hayır, bir mahzuru olmaz.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
arife✅ (Doğru kullanım)
"Arefe Günü 1000 İhlâs okuyanın bütün günahları af olur ve duâsı kabul olur." (Hepsini Besmele ile okumalıdır.) "Arefe gecesi ibâdet edenler, Cehennemden azat olur."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri