Ülke içerisinde konuşmada görülen farklılıklar ağız terimini, ülkeler arasında görülen değişimler ise şive terimini oluşturur. 4. Argo: Çoğunlukla eğitimsiz kişiler tarafında kullanılan ve her yerde kullanılmayan söz veya deyimlere argo denir.
Bir dilin tarihi, siyasi, bölgesel nedenlerden dolayı yapı, ses ve söz dizimi özellikleri ile diğerlerinden ayrılan koluna lehçe ismi verilir.
Ağız, aynı konuşma dili içerisinde söz dizimi olarak veya anlamca farklılık gösteren bir konuşma dilidir. Farklı yerleşim bölgelerine göre konuşmada oluşan farklılıkları ifade etmektedir. Bir dilin en küçük ayrılmış parçası olarak ifade edilebilir.
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
Ancak her iki iletişim biçimini birbirinden ayıran farklı topluluklar mevcuttur. Örneğin, argo dili yalnızca sokak kitlesi tarafından konuşulurken Jargon dilinin en büyük farkı yalnızca sokağa özgü olmayıp, belirli meslek grupları tarafından kullanılmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Bilimsel olarak argo genişçe şöyle tanımlanabilir: “Argo, farklı bir anlaşma bi- çimi sağlamak üzere aynı meslek veya topluluktaki insanların ortak dildeki kelime- lere özel anlamlar vermek, bazı kelimelerde değişiklik yapmak, dilin lehçelerinden, eskimiş unsurlarından ve yabancı kökenli kelimelerden ve bunların farklı ...
Türkçe argo. Kullanılan ortak dilden ayrı olarak aynı meslek veya topluluktaki insanların kullandığı özel dil veya söz dağarcığı.
Ağız ya da alt lehçe; aynı standart dilin birleştirdiği lehçe içinde birbirine benzeyen konuşma biçimlerinin ve birey dillerinin toplamı. Örneğin: Kütahya, Rize, Erzurum, Urfa, Nevşehir ağzı; İstanbul ağzı ölçünlü Türkçeye temel olan ağızdır.
Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.
Lehçe (język polski), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
lehçe: bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. şive: konuşma tarzıdır. şive aksan olarak da adlandırılabilir. bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Şivenin tanımı gereği Azerbaycan Türkçesi de Türkçenin bir şivesi olarak değerlendiriliyormuş. Aynı zaten. Ikisi de Türki Diller Ailesi'ndeler. Ikisi de Oğuz Dilleri.
Dilbilimi, bilindiği gibi, şu konuşma türlerini tanır: idyolekt (tek bir kişinin konuşma alışkanlıklarının tümü; birey diyalekti), ağız (birbirine benzer idyolektler toplamı; Alm. Mundart, Rus. govor), lehçe ya da diyalekt (birbirine benzer ağızlar toplamı), dil (birbirine benzer diyalektler toplamı).
Yakutça veya Sahaca (Saqa tıla), Saha Türklerinin konuştuğu dildir. Çuvaşça ile birlikte Türkçenin toplam 2 lehçesinden biridir. Türk dillerinin Sibirya grubuna bağlı dil 450.140 kişi tarafından konuşulur. Ayrıca Taymir Yarımadası'nın doğusunda yaşayan halkların ticaret dilidir (Ruslar hariç).
YAZI DİLİ (STANDART DİL)
Bir dilde birliği ve anlaşma kolaylığını sağlamak için kullanılan dildir. Konuşma dili her bölgenin doğal, günlük dili olmasına karşılık yazı dili, okuma yazmada kullanılan ortak dildir. Bir dil, o dilin ağızlarından birine göre yazılır ve bu yazılış̧, standart yazı dilini oluşturur.
Şive ise, bir dilin, konuşulanların birbirlerinden uzak bölgelerde yaşaması sonucu geliştirdiği, ses ve anlam, kimi zaman ise kelime ve dilbilgisi kuralları açısından değişmiş sürümleridir. Örnek vermek gerekirse, Türkçe, Azerice, Kazakça gibi diller aslında aynı dilin şiveleridir.
1. Lehçe öğrenmek Slav Dillerini Öğrenme Fırsatı Sağlar. Lehçe'de latin alfabesi kullanıldığı için Türkiyeliler'e, Rusça, Sırpça, Bulgarca, Ukraynaca gibi Sırp dillerinden daha yakın bir dil denebilir. Kiril alfabesini öğrenmeye gerek yoktur.
Lehçe; dilin yazılı metinlerle takip edilmeyen çok eski bir dönemde ayrılan ve önemli sesbilgisi ve şekilbilgisi farklılıkları gösteren koludur (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır. Türk dilinden ilk ayrılan Çuvaşça, ikinci ayrılan ise Yakutça olmuştur.
Lehçe, Şive ve Ağız Farkları Nelerdir? - Lehçe, bir dilin tarihsel olarak bölgesel ve siyasal nedenlerden dolayı yapı, ses ve söz dizimi özellikleriyle birbirinden ayrılan kolu demektir. - Ağız, belli yöre ve bölgelerine ya da sınıflara özgü konuşma dilidir.
Ağız: “Bir dilin veya lehçenin yazı diline oranla ve çoğunlukla ses, bazen de şekil, anlam ve söz varlığı bakımından birbirinden az çok ayrılan konuşma biçimleri” olarak tanımlanır (Korkmaz 2010: 12).
Sözlü ve yazılı olarak ikiye ayrılır.
Argo, kişileri aşağılayıcı ve küçük düşürücü sözler olarak addedilirken, küfür ise insanların onuruna, kişiliğine ve iffetine ağır sözler kullanarak hakaret etme olarak tanımlanmaktadır.
Eskiden küfür olarak sayılan kimi sözcükler bugün günlük yaşamdaki sıradan sözcükler olarak kullanılmaktadır. Örneğin: Salak sözcüğü 1980'li yıllara kadar en kötü ve büyük küfürlerden sayılırken günümüzde o denli etkili bir küfür değildir. Küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir.
Herkes bilir, "küfür" ile "argo" tamamen farklı kavramlardır... Küfür, hakaret ve aşağılama maksadı ile kullanılan kaba sözlerdir; argo sözler ise küfrün yanında yaratıcılık eseri olan ve daha zarif sözler gibi kalır...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri