Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Antik Yunan dünyasında “mimêsis”, taklit anlamına gelen bir kelimedir. Bu kelime Platon'da estetik, Aristoteles'te ise estetik ve sanatsal bir terim olarak kullanılmıştır. Platon ve Aristoteles sanatı “mimêsis” yani taklit olarak görmüştür.
Mimesis, doğayı taklit ederek sanat eseri üretmek anlamına gelir. Örneğin bir ormana bakarak onun resmini çizmek, mimesistir. Aristoteles'e göre, sanatın kökeni taklittir.
Mimesis; yansıtma, taklit/öykünme gibi anlamlara gelmektedir. Aslında etrafımızda gördüğümüz her şey, kendi ideasının bir yansımasıdır. Bunlar eksik ya da kusurlu olabildikleri hâlde idealar tam ve kusursuzdur. Bunların zihinsel çabalarla aşılması gerekir.
Aristoteles'e göre sanat bir taklit (mimessis)tir. Sanatçı doğa unsurlarını, insan ilişkilerini, hem olanı hem de olabilir olanı yansıtır. Ama olabilir olanı yansıtırken de gerçeğe bağlı kalır, ondan uzaklaşmaz. Çünkü başka bir dünya yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Aristoteles'e göre sanat, genel olarak taklittir (mimesis). O, buradaki taklit terimini, sanatçının taklit etme etkinliğine ilişkin olarak kullandığı gibi, bir taklit ürünü olan sanat yapıtlarına ilişkin olarak da kullanmaktadır.
Edebiyat eserlerinde kullanılan anlatı kiplerini (narrative modes) birbirinin mukabili olan bu terimler vasıtasıyla ikiye ayırmak mümkündür. Buna göre mimesis, konuşmanın ve hareketin doğrudan takdimini; diegesis ise olayların sözlü temsilini ifade eder.
Mimari tasarımda daha önceden gerçekleştirilmiş emsallerin bilgisinden yararlanarak yeni bir tasarım oluşturmak, dolayısıyla yeni bir bilgi kaynağı oluşturmak, basit bir kopyalama olarak adlandırılamaz. Bu süreç mimesis kavramı bağlamında olağan ve yaratıcı bir taklit olgusu- dur.
Mimesis, (Kadim Yunanca: μίμησις, mīmēsis) Klasik Yunan'da "öykünmek" anlamına gelen felsefî terimdir. Eflâtun ve Aristo düşüncesinde mimesis, doğaya öykünmek, doğa ve gerçeği yansıtmaktır.Maddeci estetikçilerden H. Koch'a göre ise, sanat, özel bir gerçekliği yansıtma biçimidir.
Yansıtma kuramı, Platon'un Devlet diyalogları sonrasında, Aristo'nun “mimesis” kavramı ile karşımıza çıkar. Bu kuramın ilkelerini Aristoteles, "Poetika" (şiir sanatı) ve "Retorik"(ifade sanatı) adlı kitaplarında sistemli bir şekilde açıklanmıştır.
Platon için sanatsal yaratı; bilinçli, bilinerek yapılan bir şey olmadığı için ve kopyanın kopyası olduğu için değersizdir. Bir taklittir. Gerçeklikten pay almadığı için bizi hakikat'e götürmez. Politik açıdan sansürden, dene- timden geçmeyen bir sanat eseri toplum için zararlıdır.
Yansıtma Kuramı
Bireysel ve toplumsal yaşamın katmanlarını olay kurgusu içinde yansıtması ile sanat/edebiyat, çerçevesi (sınırı/kapsamı) stilize edilmiş bir ayna gibidir. Plato'nun idealist felsefesinde “mimesis” (taklit), nesneler ve ideler dünyasındaki ilişkiyi belirleyen temel olgulardan/kavramlardan biridir.
Aristoteles için “mimêsis”, “evrenselin (/ rastlantılardan arındırılmış olanın, genelin) yansıtılması” ve “idealin (/ olması gerekenin yani iye ve güzelin) yansıtılması” anlamına gelir. Platon ve Aristoteles'in fikirlerinden üç temel yansıtma kuramı ortaya çıkmıştır.
Yansıtma teorisine göre sanatsal eserde karşımıza çıkan tabiat ve insandır. Sanatçı yapıtında bize bu realiteyi tıpkı dünyaya ayna tutar gibi aktarmaktadır. Sanatı ayna gibi görmek asırlar boyunca pek çok sanat adamı tarafından ifade edilmiştir.
Yansıma kuramının temeli tek bir kaynaktan olduğu düşüncesidir. Kaynağın ilahi bir kişi tarafından insanlara aktarıldığına inanılmaktadır. Başlıca yansıma kuramı, dilin kaynağının tek olduğunu savunan bir görüş olarak bilinmektedir. Farklı filozof görüşleri arasında birden farklı görüş bulunmaktadır.
Sözcük anlamıyla bir işi ustalıkla yapma, bir amaç gözeterek ortaya yeni bir şey koyma olarak tekhne kavramı, amacı üretmek, yaratmak olan Yunan felsefesinde sanat için kullanılmıştır (Güçlü, Uzun, Uzun ve Yolsal 2003, s. 1406).
Poiesis, tek başına yapma, meydana getirme anlamına gelse de Platon terminolojisinde yapma ve olmayı bir arada iç içe tutar. Her yapma/olma pratiği bireydeki dönüşümü mümkün kılar. Dolayısıyla sınırsız bir değişim imkânı açılır.
Mimesis, estetik bir kavram olarak Antik Yunandan bugüne birçok felsefecinin, tiyatro ve diğer dallardaki uygulamacı ve sanatçının bakış açısından dönüşümlere uğramış ancak özünde sanatın taklit ve yeniden yaratma özelliklerine vurgu yapan bir kavramdır.
Diegesis, Gerald Prince'ın A Dictionary of Narratology çalışmasına göre, "(1) Anlatılan durumlar ve olayların gerçekleştiği (kurgusal) bir dünyadır; (2) Göstermenin, canlandırmanın karşıtı olarak anlatma, aktarmadır."
Diegetik yapıda okuyucu/izleyici, anlatıcının anlatma eylemine doğrudan tanık olur. Okuyucu/izleyici, olayları bir anlatıcının 'doğrudan anlatımı'yla ve böylece bulunduğu mekân-zaman ayırımı içinde ve belli bir zihinsel mesafeden öğrenir.
Diegetic ses, öykü evreninin içinde var olan seslerdir ve yukarıda sınıflandırılması yapılan sesler, eğer öykü evreninin içinden geliyorsa diegetic sestir. Buna başka bir deyişle öyküsel olan sesler de denilebilir.
Aristoteles'e göre, düşüncenin ürünü olmayan düşünsel varlıklar, var olmak için başka bir şeye gereksinim duymazlar, tam tersine diğer bütün var olanların varlık nedenini oluştururlar.
ARİSTOTELES'TE GÜZELLİK FELSEFESİ
Buna göre, taklit insanlarda doğuştan vardır. İnsanlar bütün öteki varlıklardan taklit etmeye olağanüstü yetili olmalarıyla ayrılırlar. Bu görüş, Platon'un mimesis kuramından temelde farklıdır. Platon'da mimesis olumsuz bir anlama sahiptir.
Aristoteles'e göre politika, 'insan mutluluğunu gerçekleştirme sanatı' olup, insanın kendisini 'zoon politikon' olarak görmesinden itibaren ortaya çıkmıştır. Platon'a göre ise politika, insanları rızaları ile yönetme sanatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri