Türkiye, başta soya olmak üzere yağlı tohumları ve birçok tarım ürününü Arjantin'den ithal ediyor.
Arjantin'in başlıca ithal ürünlerinin başında ise otomobil, oto yedek parçaları, cep telefonları, petrol yağları ve doğalgaz, kamyon-kamyonet, ilaçlar, otomatik bilgi işlem makineleri, diğer hava taşıtları, serum ve aşılar, haşerat öldürücüler ve dezenfekte ediciler gelmektedir.
Arjantin Tango'nun anavatanıdır
En ünlü Latin Amerika danslarından biri olan tango, tutkusu ve yoğunluğu ile bilinir. Tango 19. yüzyılda başkent Buenos Aires'te ortaya çıktı. Zamanla tango küreselleşti ve Arjantin ile yaygın olarak eşanlamlı bir kültürel fenomen haline geldi.
Arjantin 2.791.810 kilometrekare (1.077.924 sq mi)'lik toplam yüzölçümü ile Güney Amerika'da ikinci, dünyada ise en büyük sekizinci ülkedir. Kuzeyde Bolivya ve Paraguay, kuzeydoğuda Brezilya, batıda Şili, doğuda ise Uruguay komşusudur.
Latin Amerika'nın ekonomik açıdan iki önemli ülkesi olan Brezilya ve Arjantin, tahıl üretimi, tüketimi ve değirmencilikte de bölgenin önde gelen iki ülkesidir.
İlgili 26 soru bulundu
Ülke toprakları ve iklimi, özellikle hububat üretimi ve hayvancılık için olağanüstü bir potansiyel sunuyor. Zaten ayçiçek yağı, soya fasulyesi, bal, limon ve sığır eti üretiminde dünyanın lider ülkeleri arasında. Arjantin Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 18'ini tarım karşılıyor.
Arjantin'de yüzde 100'ün üzerindeki enflasyon ve ülke ekonomisinde resesyona neden olabilecek problemler nedeniyle ciddi bir ekonomik darboğaz yaşanıyor. Arjantin'de 3 haneli enflasyon, siyasi çalkantılar ve kuraklık nedeniyle yaşanan resesyon ile döviz kıtlığı, ekonomiyi çökme noktasına getirdi.
1/31. 40 milyonun üzerinde nüfusu olan Arjantin'de resmi rakamlara göre bin Türk yaşıyor.
Arjantin Asgari Ücreti Ne Kadar? 2023 Arjantin asgari ücreti 36.000 Arjantin pesosu, yani yaklaşık 300 ABD doları veya 5181 Türk lirasıdır. Türkiye'deki asgari ücretin 4250 TL olduğu düşünülürse, Arjantin'deki asgari ücreti daha yüksek olduğu görülebilir.
Arjantin ekonomisi, Brezilya'dan sonra Güney Amerika'daki en büyük ikinci ulusal ekonomidir. 418,150 milyar $ (nominal, 2021 tahm.) 1,015 milyar $ (SAGP, 2021 tahm.)
Dışişleri Bakanlığı Arjantin ile 31 Ağustos 1992 yılında yürürlüğe giren vize muafiyet anlaşması çerçevesinde, geçerli tüm pasaport hamili Türk ve Arjantin vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli ve turistik amaçlı seyahatlerde karşılıklı olarak vizeden muaftırlar.
Arjantin'de genel olarak fiyatlar nasıldır? Arjantin'in bizim ülkemizden bir miktar daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Ama et fiyatları ve marketlerdeki fiyatlara bakıldığında, çok daha ucuz olduğunu söylemek mümkün.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ocak ayında Çin'den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi.
Ülkemiz İtalya'dan ağırlıklı olarak makinalar, mekanik cihazlar, petrol yağları, plastik ve plastik eşyalar, demir çelik, tekstil ürünleri, otomotiv parçaları ve medikal ürünler ithal etmektedir.
Türkiye'nin Brezilya'dan en fazla ithalat yaptığı sektörler tohumlar ve meyveler, maden cevheri, pamuk, demir-çelik ve canlı hayvanlardır.
Amerikan Doları Arjantin Pesosu (USD/ARS), anlık olarak 350,0280 TL'ye karşılık gelmektedir.
Başkent Buenos Aries' te bulunan 'Al Ahmad Camii' ise ülkenin ikinci en eski camisi. Son olarak CIRA adıyla bilinen 'Arjantin İslam Merkezi' de burada bulunan meşhur camilerden biri.
Arjantin, idari olarak 23 eyalet ve özerk Buenos Aires kentinden oluşan federal bir cumhuriyettir. Başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Kuvvetler ayrılığı prensibi hâkimdir.
Tarım ve tarıma dayalı sanayi, ekonomi ve istihdam içerisinde önemli ağırlığa sahiptir. Hızla artan tarım ürünleri fiyatları Arjantin ekonomisi için önemli bir büyüme kaynağı haline gelmiştir. Gıda, içecek, kimya-petrokimya, otomotiv ve metal sanayii ülkenin en büyük sanayi sektörleri durumundadır.
Arjantin'de yıllık enflasyon yüzde 124,4 ile son 32 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomik kriz büyüyor. Arjantin'in yıllık tüketici enflasyonu ağustosta yüzde 124,4'e yükselerek 1991'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Arjantin 9'uncu kez iflas ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri