Geçen yıl kağıt üretiminin Türkiye'de 240 bin ton civarında gerçekleştiğini aktaran Güven, şöyle devam etti: “Türkiye'nin ihtiyacı 700-800 bin ton civarında. Türkiye'ye kağıt en çok Endonezya, Malezya ve Çin'den geliyor.
Kâğıt İthalatından En Büyük Pay Almanya'nın
Yine aynı yılın verilerine göre ithalatta Almanya 385 milyon $ ile ilk sırada yer alırken, Çin, Finlandiya, İsveç, İtalya'nın en çok ithalat yapılan diğer ülkeler olduğu görülmektedir.
Nitekim 1995 yılında 421 bin ton olan kağıt ithalat miktarı, 2020 yılında %495 oranında artarak yaklaşık 2.5 milyon ton seviyesine ulaşmış, selüloz ithalat miktarı ise 229 bin ton civarındayken %522 oranında artarak yaklaşık 1.4 milyon ton civarında gerçekleşmiştir.
Ülkemizde kağıt sektörü firma sayısı, istihdam ve artan ihracat değeri ile önemli bir imalat sanayisidir.2021yılında ihracat payını artırmış ve sektörde yurtiçi ve yurtdışında yeni yatırımlar gerçekleştirmiş, mevcut pazarlarını güçlendirmiş ve pazar yelpazesini genişletmiştir.
Kağıt üretim verileri
Günümüzde modern kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kâğıt ve karton üretiminin %24'ünü yapmaktadır. Türkiye ise yıllık 2,5 milyon ton kâğıt ve karton üretimiyle 25. sırada bulunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Geçen yıl kağıt üretiminin Türkiye'de 240 bin ton civarında gerçekleştiğini aktaran Güven, şöyle devam etti: “Türkiye'nin ihtiyacı 700-800 bin ton civarında. Türkiye'ye kağıt en çok Endonezya, Malezya ve Çin'den geliyor.
Türkiye 'de hammadde olarak kullanılmak üzere, atık kağıdın, 2018 yılında yaklaşık %19'luk kısmı, 2019'da yaklaşık %28'lik kısmı, 2020'de yaklaşık %33'lük kısmı, 2021'de de yaklaşık %24'lük kısmı ithal edilmiştir. 2022'de ise 1 milyon 345 bin ton atık kağıt ithal edilmiş olup, bu da toplamın yaklaşık %27'sine karşılık ...
Türkiye'de ise, modern anlamda kağıt sanayiinin temeli 1936 yılında İzmit Kağıt Fabrikasının hizmete girmesiyle atılmış ve bugün ülke ihtiyacını hemen hemen karşılar duruma gelmiştir.
Türkiye'deki kağıt üretimi, ihracatı ve ithalatı
Türkiye'de kağıt üretiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı “sanayi ürünleri üretim miktarı” verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de 4,8 milyon ton kağıt ve mukavva, karbon kağıdı, duvar kağıdı üretilmiş.
En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday (2,3 milyar dolar), Soya Fasulyesi (1,5 milyar dolar), Ham Ayçiçeği Yağı (1,1 milyar dolar), Palm Yağı (0,6 milyar dolar) ve Arpa (0,6 milyar dolar) oldu. Bu 5 kalem, toplam ithalatın yaklașık %35,5'ini, 3'te 1'inden fazlasını olușturdu.
- İlk sırayı petrol ürünleri 37,2 milyar $ ile almaktadır. - Makine 27,2 milyar $ ile ikinci, - Elektrikli makine 21,2 milyar $ ile üçüncü, - Kıymetli metaller ve motorlu taşıtlar hemen hemen aynı 17,4 milyar $ ile dört ve beşinci, - Demir çelik 16,8 milyar $, - Plastik 13,3 milyar $, ile 10 milyar $ üzerinde ithalatla ...
SEKA fabrikalarının çoğunun özelleştirmeden sonra özellikle odun hammaddesi tedarik şartları, fiyat istikrarsızlığı ve yüksek enerji giderleri gibi sebeplerle selüloz üretiminden çıkması kağıt üretimi için önemli bir eksiklik olarak önümüzde durmaktadır.
Kâğıt Sektörünün üretim kapasitesi ise 3,8 milyon tona ulaşmış durumda. Türkiye'de kâğıt ihtiyacını sağlamak için yurt dışına ödenen rakam yıllık 3 milyar dolar civarında. Ülkemizde 48 adet kâğıt fabrikası bulunmakta. Kâğıt imalatında yaklaşık 2400 firma faaliyet göstermekte.
Kağıt ve kağıt imalatı sektörü ambalaj sektöründe yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Atık kâğıdın ve selülozun ithal edilmesi ve kur farkından dolayı kağıt fiyatlarının çok yükseldiğini belirten Sükan, sektörde uzun süredir yaşanan sorunların, döviz kurundaki artış gibi bazı dönemlerde gün yüzüne çıktığını belirtti.
Aydın/Söke OSB'ye kurduğumuz Batı Kipaş Kağıt Tesisimiz 200 bin metrekaresi kapalı, toplamda 310 bin metrekarelik tesisimiz ham maddesi atık kâğıtlardan olmak üzere ambalaj sektöründe kullanılacak 600 bin ton karton üretecek. İlave yatırımlar ile birlikte 730 bin ton karton üretimi gerçekleştirilmiş olacak.
Kipaş Holding'in Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurduğu ve martta üretime geçmeyi planladığı kağıt fabrikasında 1700 kişiye iş imkanı sağlanacak.
1984 yılında ÖKSÜZ ve GÜMÜŞER ailelerinin öncülüğünde kurulan Kipaş Holding, Kahramanmaraş'ın ilk ve tek holdingi konumundadır. 6 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Başta tekstil olmak üzere; çimento, kâğıt, enerji, eğitim ve lojistik yatırımları olan Kipaş Holding bünyesinde ise 11 bin çalışan bulunduruyor.
Kâğıt üretiminde dünyada 16. sırada yer alan ülkemiz, önemli bir kâğıt üretimine sahiptir. Günümüzde ülkelerin kalkınma düzeylerinin kâğıt üretimi ile orantılı bir ilişkisi vardır. Dünyada kâğıt üretimi sıralamasında Almanya, Hollanda, Kanada, Finlandiya ve İsveç gibi gelişmiş olan ülkeler ilk sıralarda yer almaktadır.
Aydın'ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurulan Batı Kipaş Kağıt Fabrikası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.
2010 yılında şirket, 5 milyon liraya aldığı Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın makinelerini 11 milyon liraya hurdacıya sattı. 2013 yılında hükûmetin talimatı ile Giresun İl Özel İdaresi, Seka Kağıt Fabrikası'nın 684 dönümlük fabrika arazisini 68 milyon liraya Milda'dan satın aldı.
Kağıt sanayii: Balıkesir, Giresun, Taşucu, Zonguldak, Bolvadin, Dalaman, Denizli, Bartın. Kereste fabrikaları: Düzce, Bartın, Rize, Ayancık, Ardeşen, Ordu, Burdur, Isparta, Antalya.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
İthalat veya dış alım en basit tarifiyle, eşyanın başka bir ülkeden satın alınması ve ülkeye getirilmesi olarak ifade edilebilir. Bir başka ifade ile ithalat, eşyanın ülke dışından, vergileri ödenerek veya ödenmeksizin, geçici veya kesin (kat'i) olarak yurda sokulması işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri