Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir. Virajda iken örneğin sağa dönülecekse sağda bulunan arka tekerleğin az soldakinin ise daha fazla dönmesi gerekir(Arkadan itişli bir araca göre).
Diferansiyel, motorlu taşıtlardaki en önemli parçalardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Taşıtların arka tarafında bulunmakta olan bir sistem olma özelliği barındırmaktadır. Araçlarda bulunan arka tekerleklerin farklı şekilde dönmesini sağlamakla görevlidir.
Aracınızda kalkış esnasında, vites değişikliklerinde ya da virajlarda "tak" diye vuruntu oluyor ise. Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir.
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Bu arızanın görülmesinin bazı sebepleri bulunuyor. Bunlar yanlış yağ kullanımı, yağın gereğinden fazla kullanılması ve yağ contalarında, keçelerinde meydana gelen bozulmadır.
İlgili 24 soru bulundu
Diferansiyel Ötmesi
Dişli sağlığını korumak adına içerisinde yağ bulunur. Fakat bu yağ özelliklerini kaybettiğinde aşınma yaşanır. Normal çalışma sesinden farklı olarak, uğultulu bir ses oluşur. Hız arttıkça bu seste yükselmeye devam eder.
Diferansiyel vuruntu yapıyor, ne demek? Güç aktarma organlarından olan şaft ve diferansiyel bir çok parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında kabul edilebilir oranda çalışma boşluğu bulunur bu boşluk arttığında ise farklı ses yada sesler, vuruntu hissedilebilir.
Ortalama bir diferansiyelin 4 yıl ya da 100.000 Kilometrede bir yağının değişmesi gerekiyor.
Eğer vitesi boşa attında ses kesiliyosa difransiyeldir. Eğer araba hem viteste hemde boşta giderken ses yapıyorsa büyük ihtimal aks bilyesidir.
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Diferansiyel çalışma prensibi, dönme hareketini dengelemek için tekerlekler arasındaki hız farkını ayarlamak şeklindedir. Bir aracın virajlarda dış tekerlek daha hızlı dönerken iç tekerleğin daha yavaş dönmesi gerekir. Diferansiyel bu farklı hızları dengeleyerek aracın istikrarını ve kontrolünü sağlar.
Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir. Virajda iken örneğin sağa dönülecekse sağda bulunan arka tekerleğin az soldakinin ise daha fazla dönmesi gerekir(Arkadan itişli bir araca göre).
Önden çekişli arabalarda diferansiyel ön aks üzerindeki şanzıman kutusunda yer almaktadır. Arkadan çekişli olan araçlarda ise diferansiyel arka aksın ortalarında bir yerde bulunuyor.
Arabanın tahrik mili üzerinde bulunan bir merkez diferansiyel, arka aksta bir arka diferansiyel ve ön diferansiyel olmak üzere 3 adet diferansiyel bulunur.
Yani yağ kaçağı sorununun kaynağı ne olursa olsun tamiri mümkün olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki diferansiyel tamiri ya da değişim işlemi kadar bu işlem esnasında kullanılan ürünün aracınızın motoruna uyumlu ve orijinal olması da oldukça önemlidir.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Diferansiyel yağ seviye kontrolü genel talimatnamelere göre 5.000 km de bir yapılmalıdır. Diferansiyel yağlarının değişimi için ise üretici firmaların belirlediği standartlardaki yağlar (75-80/80-90/140 EP-HP-Sıprax vb) kullanılmalı ve değişim belirlenen kilometrelerde (10.000-15.000-20.000 vb) yapılmalıdır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Diferansiyel Yağı Kaç Kilometrede Değiştirilir? Diferansiyel yağının genellikle her 80.000 ila 100.000 kilometrede bir değiştirilmesi önerilir.
Akslarda oluşan boşluklar, aracın vuruntulu bir şekilde kalkış yapmasına sebep olabilir. Aksların değişimi ile sorun çözülecektir. Motor takozlarındaki deforrmasyon da kalkış esnasında vuruntu olmasına neden olabilir. Motor takozlarının kaliteli bir parça ile değiştirilmesi önerilir.
Motordan şanzımana aktarılan güç, diferansiyel aracılığı ile tekerleklere iletilir. Diferansiyel, motor ve şanzımandan gelen gücü dönüş açısına göre ayarlar. Tekerleklerin tur sayısını ayarlayarak aracın virajlarda kontrollü şekilde dönmesini sağlar. Diferansiyelin nerede olduğu, aracın türüne göre değişir.
Hem benzinli hem de dizel motorlarda kullanımı mümkün. Vuruntu sensörü gelen sinyallere göre ateşleme ve enjeksiyon avansını ayarlar. Blok silindirlerinde 300-500 milivolt arasında bir titreşim gerilimi oluşuyorsa sensör bize silindirlerde vuruntu olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri