Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Armut dibine düşer" atasözü; "Kişiyi dünyaya getiren ve yetiştiren ebeveynleri kimse çocuk da onlar gibi olur" anlamında kullanılır.
Armut dalının dibine düşer - Vikisözlük.
Doğrulanmış Cevap
Armut dibine düşer atasözü mecaz anlamlıdır. Armut dibine düşer ne demektir? ➤Bu atasözünün anlamı bir ailenin çocuğunun aile fertlerine benzeyeceğidir.
[1] Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz,alçakgönüllü olur.
Bazen kişiler bazı işler ile ilgili emek harcamak istemezler ve hazır bir şekilde önlerine gelmesini isterler. İşte bu gibi durumlar için armut piş ağzıma düş deyimi kullanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Durmadan akan suya uyuyor denilebilir de sesi çıkmayan, kıpırdamayan düşmana uyuyor denilemez. fırsat beklemektedir.
Zenginle, iş başında olanla herkes dostluk kurar. Çünkü ondan çıkarları vardır. Zengin kişi yoksul düşünce, iş başındaki işten ayrılınca, çevresinde o dostlardan kimse kalmaz. Hepsi, eskidostlarını kötü durumuyla baş başa bırakırlar.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
[1] Başta bulunan nasıl bir yol tutarsa onun yönetiminin altında bulunanlar da o yolu tutarlar.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Fazla Mal Göz Çıkarmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Hangi türden ve ne kadar mal olursa olsun elden çıkarılmamalıdır. Bir mal her zaman değerlidir ve mutlaka elde tutulmalıdır.
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İşi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
Eşek hoşaftan ne anlar sözünün doğrusu 'eşek hoş laftan ne anlardır' şeklinde yapılan düzeltmeler(!) doğru değildir. Zira atasözünün devamı vardır ve şu şekildedir: "Eşek hoşaftan ne anlar; suyunu içer, tanesini bırakır."
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Azıcık aşım ağrısız başım atasözü, kişinin elinde bulunan az şeylerle yetindiğinde daha huzurlu bir hayat sürebileceği anlamına gelmektedir.
[1] Önemli bir işini, başkasının yardımı ile başaramazsın. Yardım her an durdurulabilir; işin yarıda kalır.
[1] Kişinin değerini en iyi bilenler, kendi çevresinde bulunanlardır. Onun için hatırı, daha çok kendi çevresinde sayılır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
NE KARANLIKTA YAT, NE KARA DÜŞ GÖR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Her konuda tedbirli ve ihtiyatlı olmak büyük yarar sağlar ancak tedbirli ve ihtiyatlı olursak tehlikeleri kolaylıkla başımızdan kovabiliriz.
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Keskin Sirke Küpüne (Kabına) Zarar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: öfkeli, sert kimsenin zararı kendisinedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri