Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Arsanın mülkiyet durumunu, tapu kayıtlarını, geçerli imar durumunu ve herhangi bir hukuki sorunu incelemeniz gerekmektedir. Uygunluk kontrolleri yapın: Arsanın kullanım amacına uygun olup olmadığını kontrol edin. Bölgedeki imar planlarına uygun olduğundan emin olmak için ilgili belediyeden bilgi alabilirsiniz.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
İmar durumu; bir bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şartlarda ve nasıl kullanılabileceğini gösteren belgeye denir. Söz konusu bölgeye inşa edilecek yapılar, imar durumu belgesindeki detaylar esas alınarak yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Yüzde 35 İmarlı Ne Demek? “yüzde 35 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %35, yani 0,35'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %35'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 350 m2'yi geçmemelidir.
Arsa, imar planı çıkmış, üzerine ev yapma izni olan toprak parçasıdır. Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı, “tarla” yazıyorsa ya imarsız ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Arsanızın değeri, arsanın içinde bulunduğu bölgede sosyal imkanlar, fiziksel koşullar, ulaşım olanakları ve diğer avantajlı durumlar ne kadar artarsa, o kadar artar. Arsanızın çevresindeki inşaatlar ve projeler, arsanızın değerinin artışını destekler. Göç alan ve kentleşmenin kaydığı bölgeler mutlaka değerlenir.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Arsanın imara açık olup olmadığını nasıl anlarız? İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
Arsa/arazi tapulu yapı denilince aklımıza gelmesi gereken durum (imar planı olan yerde dahi olsa), bu tür tapu olarak ifade edilen yapıların çok büyük bir ihtimalle ruhsat alınmadan kaçak şekilde inşa edilmiş ve birçok kurumla başı belada olan yapılar olduğudur.
Yasa, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklar için çıkarılmış olsa da, bu yasaya göre, belediyeler istedikleri alana el koyup bu bölgedeki tapulu araziyi bile rahatça kamulaştırabiliyorlar.
Arsa alım satım aşamasında hisseli arsanın bulunması arsanın sahibinin birden fazla kişinin olduğunu gösteriyor. Yani bir arsa için tapu araştırması yapmanız ardından birden fazla dolayısı ile iki sahibi varsa hisseli arsa olarak tanımlanır. Hisseli arsanın çok sayıda maliki bulunabilir.
Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre Haziran 2023 itibarıyla Türkiye'de arazi, bağ, bahçe ve tarım alanlarında satılık birim metrekare fiyatları 330 TL oldu, son bir yıl içerisinde fiyatlar yüzde 119 arttı. 2023 yılının başından bu yana artış ise yüzde 34'e ulaştı.
Haziran 2023 verilerine göre Türkiye'de ortalama arsa metrekare fiyatları ise 2 bin 662 TL oldu, son bir yıl içerisinde arsa fiyatları yüzde 91 arttı. 2023 yılının başından itibaren imarlı arsalarda artış yüzde 26 olarak hesaplandı.
Kazançlı bir yatırım için arsa almak yatırımcılar tarafından en çok kullanılan akıllı bir yatırım enstrümanıdır. Doğru zamanda doğru lokasyonda gayrimenkule yapılan bir yatırım, orta ve uzun vadede büyük bir getiri sağlayabilir. Size bu yatırımlardan en yüksek kazancı sağlayacak olanlardan biri de arsa yatırımlarıdır.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Arsanızın konut imarına uygun olup olmadığı, belediyeler aracılığıyla sorgulanmalıdır. Konut imarlı bir arsa üzerine ev yapmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak bunun tam tersi durumlarda yani imarsız arsa/araziler üzerine ev yapılamaz mı? Elbette ki yapılabilir.
Tapu senedinin üst bölümü gayrimenkul hakkında bilgileri içerir. Yani gayrimenkulün yer aldığı il, ilçe, mahalle, köy, sokak ve mevkii gibi bilgiler yazılıdır. Bu bölümde parsel, ada ve pafta numaraları görülür. Her gayrimenkulün kendine özel parsel, ada ve pafta numarası vardır.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
0,10 ila 0,80 arasında değerler bölgeye göre değişebiliyor. KAKS ise kat alanı kat sayısıdır. Binanın katlar alanı toplamının imar parsel alanına oranından elde ediliyor. KAKS oranları 0,20 ila 3,0 arasında değişebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri