Arsa ve araziye ait imar durumunu belediyeden almanın bir diğer tabiri ise; o arsa içerisinde ne kadar ve nasıl bir yapılaşma olacağını öğrenmek demektir. Yasal olarak tüm bu bilgileri arsanızın bağlı olduğu belediyeden öğrenebileceksiniz.
Bir arsanın imar durumunu öğrenmenin birden fazla yöntemi bulunmaktadır. Bir imar durumu sorgulaması için ilgili arsanın ait olduğu belediyeye giderek imar durum bilgisi sorgulama yapabileceğiniz gibi internet üzerinden de bunu kolayca gerçekleştirebilmeniz mümkündür.
Arsa niteliği kazanmamış araziler imara açık değildir. İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
İmar durum belgesi, söz konusu arsa üzerinde yapı projesinin oluşturulması için oldukça önemlidir. Çünkü “Mülke hangi tür yapılar yapılabilir, yapılar kaç katlı olabilir?” gibi tüm detaylar, bu belgede verilir. Belgeyi alabilmek için de arsanın bağlı olduğu belediyeye gerekli evrak iletilerek başvuru yapılmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
İmar durumu arsanın bağlı olduğu ilçenin E-belediye sisteminde yer alan e-imardan online olarak öğrenilebilir. Orada bulunmuyorsa taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeye gerekli belgelerle başvuruda bulunarak, imar planını öğrenebilirsiniz.
E- Çap İmar Durum Belgesi başvuruları artık online! - YouTube. keos.bcekmece.bel.tr/BELNET adresine girerek e-devlet üzerinden güvenli giriş yapabilir, başvurularınızı anında belediyeye gönderebilirsiniz .
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
İmar durum belgesi başvurusu yapabilmek için belediyeye dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuru hakkı, arsa sahibine ve onun yetkili kıldığı kimseye aittir. Başvuru için tapu kaydı da gerekmektedir.
Arsa alırken tapu üzerinde haciz ve ipotek gibi herhangi bir şerhin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca arsanın tek kişiye ait mi yoksa hisseli mi olduğunun bilgisinin alınması gerekmektedir.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
Burada geçen “0,40” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
Hayır yoktur. Tapu o gayrimenkulün mülkiyet bilgilerini içeren bir sahip olma belgesidir.İmar durumu ise yapılan nazım planlar ve imar planlarıyla belirlenen arazi kullanım kararlarıdır.
Gayrimenkul sektöründe ada, kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir.
MADDE 10 – (1) İmar planı değişikliği teklifi, plan değişikliğine konu alan sınırları içinde yer alan taşınmaz sahiplerinin tamamının veya vekillerinin noter onaylı vekâlet bilgilerini içeren bir dilekçeyle idareye verilerek başvuru yapılır.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
İmar uygulaması yapıldığında belediyelerin DOP kesintisi o bölgede yapılan 18. madde uygulamasındaki ortalamadır. Yani bir parselden yüzde 40 bir başka parselden belediye yüzde 30 kesemez. Ortalama oran belirlenir ve herkesten aynı şekilde bu oranda kesinti yapılabilir.” dedi.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Takbis Üzerinden Parsel Sorgulama
Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
Kat irtifakı bulunmayan ya da iskanı alınmamış olan binalarda yer alan daireler halk arasında arsa tapulu ev olarak adlandırılıyor. Aslında arsa tapulu kavramı hisseli tapuyu ifade ediyor. Arsa tapulu bir konut satın aldığınızda aslında daire değil, binanın yapıldığı arsadan bir pay satın almış oluyorsunuz.
İmar durum belgesi ücreti 2022 ne kadar? Belediyelerin imar harç bedellerine göre bu fiyat 66 tl olmaktadır.
İmar planları 1 ay süreyle eş zamanlı olarak ilan edilmektedir. Bir aylık ilan süresi içinde eğer itiraz varsa yapılmak zorundadır. Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi 15 gün içinde inceleyerek kesin karara bağlamakla yükümlüdür.
İmar Yoksa Ne Olur? Bir toprakta imar yoksa, üzerine ev yapılamaz. Yapsanız da kaçak olur. Yani belediye tarafından yıkılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri