Güçlü sorular, hakkında konuşmakta olduğunuz konudan ziyade, kişi odaklıdır. Örneğin “Bu noktada tam olarak ne yapmak isterdin?”, “Burada önem verdiğin konu nedir?” gibi sorular sorulabilir. 2. Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır.
Etkili (güçlü) soru, danışanın düşüncelerini, hislerini, değerlerini ve hedeflerini derinlemesine anlamasına ve farkındalık kazanmasına yardımcı olan bir sorudur. Etkili sorular, açık uçlu, keşfetmeye teşvik edici, yargısız, kişisel ve derin düşünmeyi gerektiren sorulardır.
1. Açık uçlu sorular sor. Soruları yalnızca bir evet veya hayır ile geçiştirilecek şekilde değil de, daha fazla bilgiyi koparabileceğin şekilde sor; neden, nasıl gibi açık uçlu şekillerde. Örnek: ''Filme izlemeyi sever misin?” değil de “Film izlemeyi neden seversin?''
İlgili 15 soru bulundu
Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur.
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır. “Ne” soruları, karşıdakinin hayal gücüne yöneliktir. “Nasıl” soruları ise analiz odaklıdır.
Soru- cevap yöntemi; Öğretmenin formule ettiği soruları, öğrencilerin sözel olarak cevaplamalarına dayanan bir öğretim yöntemidir.
İnsanların soru sormaları için merak etme, ilgi duyma ve anlama isteğinin var olması gerekmektedir. Gelişen, değişen ve soru soran insan fark eden, farkındalığı olan insandır. Soru sormak, soru soracak duruma gelmek bir gelişimdir. Aydın insan, inceleyen, soran, sorgulayan, araştıran ve sonuç çıkaran insandır.
Huni Sorular: Daha fazla ayrıntı almanıza yarayan sorulardır. Verilen Cevaplara göre yönlendirilir. Sondalama Sorular: 5N tekniği de diyebileceğimiz yöntem ile konuya açıklık getirir ve elde etmek istediğiniz tüm verileri elde edersiniz.
Sorularımızı sorarken kısa ve net cümleler kullanmaya özen göstermeliyiz. Aklımıza takılan şeyleri direk bir şekilde sormak, daha net cevaplar alma ihtimalimizi de artırır. Ayrıca, bütün soruları aynı anda sormaktansa her soruyu teker teker sormak da tatmin edici cevaplar almamıza yardımcı olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre çok soru soran ve soruyu tartışarak çözen öğrenci daha iyi öğreniyor. Nitelikli ve doğru bir kaynağı çözmeniz başarıyı getirir. Bu yüzden çok soru çözmek yerine çok soru soran olun!
Normalde 1 soru için 1 dakika ayırabiliyorsan süper. Bu paragrafın zorluk düzeyine göre değişir. ' dakika ayıracağın sorular da olur 3 dakika ayıracağın sorular da. Ama hepsine 2-3 dakika ayıramazsın.
Soru anlamı taşıyan ve karşı taraftan bilgi almak için kurulan cümlelere soru cümlesi denir. Bu cümlelerin sonunda yer alan fiillerin sonuna (-mı, -mi, -mısın, -misin) eklerinden biri getirilir. Bunun dışında soru cümlelerinde ''nasıl, ne zaman, niçin'' gibi soru zarfları da kullanılır.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Araya hakimi katmaksızın, tarafların doğrudan doğruya tanık, sanık, katılan veya bilirkişiye soru sormasıdır.
Nedir bu açık uçlu sorular? Açık uçlu sorular, yanıtlayanlardan soruları kendi sözcükleriyle cevaplamalarını ister ve çoktan seçmeli sorulara veya diğer kapalı uçlu formatlara kıyasla daha fazla bilgiyi ortaya çıkarmak üzere tasarlanmıştır.
Bunlardan açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir. Görüşmelerde genellikle bu tür sorular sorulur.
Açık uçlu sorular, tek kelimeden fazla yanıt gerektiren, birkaç seçenek arasından seçim yapmayı, düşünmeyi ve ayrıntılı cevaplar vermeyi zorunlu kılan sorulardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri