Arsenik bakır, kurşun gibi metallerin eritilmesi ile yan ürün olarak da oluşabilmektedir. Arseniğin bazı biçimleri metale benzemekle birlikte element olarak genellikle ametaller arasında sınıflandırılır.
Arsenik, yer kabuğunun doğal bir bileşenidir ve havada, suda ve karada çevreye yaygın bir şekilde dağılmıştır. İnorganik formunda oldukça zehirlidir. Arsenik hemen hemen her yerde bulunur. Kayalar ve toprak yoluyla yeraltı sularına sızabilir ve böcek ilacı, ahşap koruyucuları ve tütünde kullanılır.
Deniz bitkilerindeki arsenik konsantrasyonu daha yüksektir. Bazı yosun türlerinde bu oran daha da artmaktadır. Deniz ürünlerinde arsenik miktarı istenen oranların çok üzerinde olabilir. Örneðin morina balığının karaciğer yağında, yengeçte ve planktonlarda yüksek oranda arsenik saptanmıştır.
Kısaca tanımlarsak: Arsenik, Kimyasal Element periyodik tablosunun 33. sırasında bulunan Kimyasal sembolü "As" olan ve atom numarası 33 olan kimyasal elementin adıdır. Arsenik, doğal olarak bazalt, granit, şeyl, maden cevherleri ve yer altı sularında bulunabilir.
1 mg / kg yutulması potansiyel olarak öldürücüdür. Artezyen suyundan kronik zehirlenme genellikle 10+ yıl sürer. Çocuklar: Herhangi bir arsenik insektisit yutulması, potansiyel olarak ölümcül olarak kabul edilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Arseniğin bol bulunduğu gıdalar deniz ürünleri, pirinç, mantar ve kümes hayvanlarıdır. Tavuk tüketilmesi ile günlük 21-30 mikrogram arsenik alınmaktadır. Organik arsenik, kümes hayvanlarında antimikbiyal olması nedeni ile kullanılmaktadır.
Arsenik zehirlemesi, hem soluma hem de ağızdan alınmayla canlıları zehirler. Çoğunlukla inorganik arsenik bileşikleri organik olanlara nazaran daha zehirlidir. Çoğunlukla Arsin gazına maruz kalınması ciddi zehirlenmelere sebep olur. Ağız vasıtasıyla alındığında etkin olan arsenik bileşeni ise Arsenik trioksittir.
Arsenik zehirlenmesi
Arsenikli bileşikler, böcek ve tarım ilaçları, fare zehiri, bazı kanser ilaçları, boya, duvar kağıdı, seramik gibi çeşitli ürünlerin imalatında kullanılır.
FDA tarafından yapılan yeni araştırmalar da dahil olmak üzere yayınlanmış araştırmalar, pirinci fazla suda pişirmenin (altı ila 10 kısım sudan bir kısım pirince) ve fazla suyu boşaltmanın inorganik arsenik içeriğini yüzde 40 ila 60 oranında azaltabileceğini göstermektedir.
sulara, yeraltı suyuna) sızması ile, Tarım alanlarında kullanılan böcek öldürücülerden (örneğin bakır asetoarsenit) suya karışır. En toksik formu gaz formudur. Arseniğin akut toksisitesi kimyasal formuna bağlıdır.
Endüstriyel alanda besin koruyucu ya da pestisid olarak kullanılan arsenik de içme suyuna karışabilmektedir. Arseniğe maruz kalım ağız yoluyla, solunum yoluyla ya da deriden olmasına karşın, ağız yoluyla maruz kalım en önemli maruz kalıma yoludur.
Atom numarası 33 ve atom ağırlığı 74,91 olan ( As); özellikleri bakımından metallerle ametaller arasında yer alır. Arsenik ve bileşikleri zehirlidir ve halk arasında doğal arsenik sülfüre “zırnık” denir.
Hem inorganik hem organik bileşikleri olabilir. İnorganik arsenik bileşikleri oluşturmak için oksijen, klor ve kükürt ile birleştirilir. Hayvanlar ve bitkilerdeki arsenik bileşikleri ise karbon ve hidrojen ile birleşerek oluşan organik arsenik bileşikleridir.
Arseniğin başlıca birikim yerleri kayalardır. Kayaların aşınması, jeotermal ve volkanik faaliyetler arseniğin birincil doğal kaynaklarıdır. Diğer doğal kaynakları ise toprak ve okyanuslardır. Yer kabuğunun doğal bir bileşeni olan arsenik aynı zamanda insan vücudunda da bulunmaktadır.
Yeraltı ve yüzey sularındaki arseniğin kökenleri arasında, küresel ısınma, volkanik hareketlilik, mineral-kayaç çözünmesi gibi doğal yollar yanında, orman yangınları, denetimsiz endüstriyel atıklar, arsenik içeren tarım ilaçları ve kimyasal maddelerin kullanımı gibi toplumsal nedenleri sayabiliriz.
Evet, arsenik arıtılabilir. Arsenik arıtma teknolojileri, genellikle suyu arsenik ve diğer kirleticilerden arındırmak için kullanılır. Bu teknolojiler, koagülasyon ve filtrasyon, iyon değişimi, adsorpsiyon, membran teknolojileri (örneğin, ters ozmoz), ve oksidasyon ve redüksiyon işlemlerini içerir.
Yıkamazsak ne olur? Pirinçleri yıkamamızdaki esas amaç ne? Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Genetiği koruma altına alınmış Basmati pirinç tohumundan, geleneksel tarım yöntemleri uygulanarak ilaçsız olarak yetiştirilen, GDO, Arsenik ve Pestisit Analizli Basmati pirinç. Çapraz bulaşmaya maruz kalabilmektedir.
Kronik Arsenik Maruziyeti
Kronik zehirlenme belirtileri iştahsızlık, genel zafiyet, kusma, dişetlerinde kanama, dişetlerinde siyah çizgi, dermatit, hiperkeratozis, şiddetli deri döküntüsü, kolik, nefeste sarımsak kokusu, el ve ayak tırnaklarında açık lekeler en belirgin özelliklerdir.
Arsenik Nedir. Metal ile ametal arasında bir özelliğe sahip olan arsenik yerkabuğunda en çok bulunan elementlerden biridir. Aynı zamanda toksik ve kanserojen bir maddedir.
Ağır metaller, Ağır metal kan testi, kanda potansiyel nitelikte bulunan zararlı metallerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir laboratuvar testidir. Ağır metal kan testleri yoluyla miktarı ölçülen en yaygın metaller; kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur.
arsenik konsantrasyonunun akciğer ve mesane kanseri riskini ve arsenikle ilişkili cilt lezyonları riskini artırdığı bildirilmiştir (Mahurpawar, 2015).
Organik ve Sertifikalı Pirinçler: Organik veya sertifikalı pirinçlerin, kimyasal gübreler ve böcek ilaçları kullanılmadan yetiştirildiği için daha düşük arsenik içerebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle, mümkün olduğunca organik veya sertifikalı pirinçleri tercih etmek önemlidir.
Arsenik (3) bileşikleri, arsenat (5)'e göre suda 4 ila 10 kat çözünür halde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri