Buna göre “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus sürenin 30 yahut 60 gün değil iş günü olmasıdır.
İlgili mevzuatta açıkça belirtildiği üzere arşiv araştırması talebi 30 iş günü içerisinde cevaplanması gerekirken taleplerimiz ortalama 90 günün üzerinde cevaplanmaktadır. 180 günden fazladır cevap beklediğimiz 33 kişi vardır.
Güvenlik soruşturması sonucu sorgulama yapabilmek için E-devlet veya benzer bir sorgu sistemi yoktur. Güvenlik soruşturması biten adaya başvurduğu kurum tebligat gönderir. İkinci ihtimal ise CİMER üzerinden veya kuruma dilekçe ile başvurarak güvenlik soruşturması sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Arşiv araştırması 30 iş günü güvenlik soruşturması ise 60 iş günü içinde tamamlanır hükmü ilgili yasada mevcuttur. Ancak uygulamada talep edilen bilgi ve belgeler ile ilgili dosyaların gelmesi ve gerekli değerlendirilmelerin yapılması işlemi 6 ayı bulabilmekte hatta geçebilmektedir.
Güvenlik soruşturması arşiv araştırmasıyla beraber uzun bir süreci oluşturmaktadır. Çünkü araştırılması gereken yani soruşturulması gereken birden fazla olgu mevcuttur. Dolayısıyla güvenlik soruşturmasının ne kadar süreceği konusunda kısa bir zaman dilimi beklenmemektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması konusunda ilk yasal düzenleme 26.10.1994 gün ve 4045 sayılı Kanunla gerçekleştirilmiştir.
Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması niteliği itibariyle öncelikli olarak kişinin herhangi bir adli tahkikat geçirmiyor olması ve adli sicilinin temiz olup olmadığının tespitine ilişkindir. Dolayısıyla telefonlarınızın dinleniyor olması için hakkınızda bir tahkikat yürütülüyor olması gerekir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasında telefon konuşmalarının dinlenmesi, mesajların okunması ve takip edilmesi diye bir şey yoktur.
Resmi yazışmaların da kayda değer sürelerde tamamlandığı dikkate alınırsa 30 ve 60 iş günü içerisinde tamamlanması gereken bu süreç çoğu zaman daha uzun sürede tamamlanmaktadır.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48. Madde de yer alan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.
Arşiv araştırması kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve kişinin hakkında tahdit olup olmadığının belirlenmediği bir süreçtir. Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, mahkeme kararının olup olmadığına net bir şekilde bakılıyor. Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir.
Kanun uyarınca arşiv araştırması, memuriyet ve kamu görevine atamaların tamamında yapılacaktır. 657 sayılı kanun uyarınca yapılacak atamalar da bu kapsamdadır.
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kimlere Yapılır? Arşiv araştırması, ilk defa veya yeniden memuriyete veya kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.
“Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,” hükmünü içermektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sırasında elde edilen kişisel veriler, işlenme amacının ortadan kalkması hâlinde veya her durumda iki yılın sonunda değerlendirme komisyonlarınca silinir ve yok edilir.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Derece Akrabaya Bakılır mı? Güvenlik soruşturmasında kişinin kendisi hakkında araştırma yapılır. Tek başına birinci derece akrabalar incelenmez. Araştırma sırasında kişi hakkında verilmiş mahkeme kararları, adli sicil kaydı, kişinin kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadığı gibi bilgiler incelenir.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri