Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının mevcut kayıtlardan saptanması.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunuzu öğrenmek için çalışmak istediğiniz kurumun en merkezi organına dilekçe göndermeniz gerekir. Çünkü güvenlik soruşturmaları kurumların özel değerlendirme komisyonlarında yapılır. Bu komisyonlar ise kurumun en yetkililerinin yer aldığı özel bir komisyondur.
Bu araştırma kapsamında da kişi hakkında bazı bilgiler incelenir. Arşiv araştırmasını kolluk kuvvetleri yapar. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların da işe alımları sırasında haklarında arşiv araştırması yapılmaktadır.
Eski Güvenlik Soruşturması Yönetmeliğin 12. maddesinde şöyle yazıyordu; “Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
Hakkında herhangi bir tahditolup olmadığına, Hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olgulara, Hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığına bakılır.
İlgili 27 soru bulundu
Hukuka aykırı olduğu iddia edilen pasaport tahdidi işlemi, idare mahkemelerinde açılacak iptal davasıyla ortadan kaldırılabilir. Bu davayı açma hak ve yetkisi, pasaportuna tahdit uygulanmak suretiyle temel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kişiye aittir.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Kişi hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması herhangi bir nedenle olumsuz sonuçlanmış ise idarece tesis edilen bu işlemin iptali istemi ile işlemin kişiye tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idari dava açılmalıdır.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Arşiv araştırması kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen ve kişinin hakkında tahdit olup olmadığının belirlenmediği bir süreçtir. Arşiv araştırmasında kişinin adli sicil kaydına, mahkeme kararının olup olmadığına net bir şekilde bakılıyor. Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Kanun uyarınca arşiv araştırması, memuriyet ve kamu görevine atamaların tamamında yapılacaktır. 657 sayılı kanun uyarınca yapılacak atamalar da bu kapsamdadır.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir. 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmaktadır.
Güvenlik soruşturmasında ise “genel kural” ailenin etkisinin olmayacağı yönündedir. Uygulamada arşiv araştırmasında; aile bireylerinizin sabıkası, yargılaması, işlediği suçlar ya da haklarındaki istihbari bilgiler en ufak engel teşkil etmiyor.
Sosyal medya paylaşımları arşiv araştırmanızı olumsuz etkilemez.
Bu soruyu bir çok aday sormaktadır. Üstte belirttiğimiz gibi güvenlik soruşturmasında internet geçmişi incelenmez.
Whatsapp Yazışmaları ve Güvenlik Soruşturması
Bundan ötürü WhatsApp yazışmaları; “Cumhuriyet Savcılıkları ve MİT, Emniyet İstihbarat gibi kolluk ve istihbarat üniteleri” tarafından takip edilemez. WhatsApp ve Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırması konusu ile ilgili endişeniz olmasın.
Mevzu bahis güvenlik soruşturması olduğunda üzülerek ifade etmeliyim ki son 100 yıllık kayıtlara bakabilme hak ve yetkileri kanundan dolayı söz konusu.
(2) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan birimlerdeki istihbari faaliyete konu olmayan ilgilisine ait güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ait veriler, iki yılın sonunda silinir ve yok edilir.
Güvenlik soruşturmanızın/arşiv araştırmanızın başvurduğunuz kuruma göre süre açısından değişkenlik gösterecektir. Bazı kurumlar tahkikatı çok ağırdan alabiliyor. Yani güvenlik soruşturmasının/arşiv araştırmasının uzun sürmesinin nedeni kurumun genel yavaşlığı olabilir. O sebeple kusuru hemen kendinizde aramayın.
HAGB (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması) kararının hiçbir hukuki sonuç doğurmayacağına ilişkin bu hüküm doğrultusunda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz etkilenmemesi gerekmektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılacak.
Öğretmen Atamalarında Güvenlik Soruşturması
Ataması gerçekleştiği halde güvenlik soruşturması sonuçlanmayan öğretmenler göreve başlatılmaz. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonunda olumlu değerlendirilen öğretmenler göreve başlar.
Bu uygulamaya; konuyla ilgili olarak yasalarda net ve somut bir yönerge olmadığı için net olarak hukuka aykırı diyemiyoruz. Ancak pratik hayatta mantık kurallarına göre düşündüğümüzde ilk olarak mülakat, yazılı sınav, sözlü sınav, sağlık testi ve en son olarak güvenlik soruşturması yapılması daha doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri