Adli Sicil Arşiv Kaydını Kimler Görebilir? Adli sicil arşiv kaydını kişinin bizzat kendisi görebilir. Bunun yanı sıra soruşturma ya da kovuşturma söz konusu ise Cumhuriyet başsavcılığı, özel kanunlarda yer almak sureti ile açıkça belirtilen kamu kurum ve kuruluşları da bu belgeyi görebilir.
Karşılıksız yararlanma suçunda etkin pişmanlıktan yararlanan şüpheli, sanık veya hükümlü hakkında verilen kararlar ayrı bir sisteme kaydedilir. Yani adli sicil ve arşiv kaydında bu suçun işlendiği görünmez.
Adli sicil kaydından silinen bilgiler adli sicil arşiv kaydına alınır. Sabıka kaydında arşiv kaydı görünmemekte, ancak belli kamu kurumları, bazı işlemlerde adli sicil arşiv kaydını dikkate almaktadır.
Adlî sicildeki bilgiler; Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması, genel af hallerinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.
Halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen, adli sicil ve arşiv kayıtlarının varlığı, toplumsal yaşamda olumsuzluklara neden olabilmektedir. Örneğin bir işe başvururken; memurluk ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, ihtiyaç duyduğumuz işe girmemize engel olabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Sabıka Kaydı Olanlar Memur Olabilir mi? Hakkında 1 yıldan daha fazla hapis cezasına hükmolunmuş kişiler memur olamazlar. Memuriyete alımlarda arşiv kaydına da bakılır. Adli sicil kaydı silinmiş olsa da arşiv kaydının silinmesi çok daha fazla zaman aldığı için bu kişiler memur olamazlar.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Adli sicil arşiv kaydında; suçun işleniş tarihi, mahkemenin karar tarihi, infazın ne zaman tamamlandığı, suçun kanun maddesi, kararı veren mahkeme, verilen cezanın niteliği ve cezanın ne kadar süreli olduğu gibi bilgiler yer alır. Ancak bu bilgiler açıkça değil, kodlamalarla ve kısaltılarak ifade edilir.
Adli sicil kaydı e devlet üzerinden alınabilir. Aynı zamanda adli sicil kaydı sildirme işlemi e devlet üzerinden yapılabilir.
Adli sicil kaydı, bir başka deyişle de sabıka kaydı; e-devlet uygulamasından, adli sicil müdürlüklerinden, adliyelerden, kaymakamlıklardan ve büyükelçiliklerden alınabilmektedir.
Bu iki kayıt arasındaki farktan kısaca bahsetmek gerekirse; adli sicil kaydı infazı tamamlanmamış sonuçları devam eden kayıtları içerirken, adli sicil arşiv kaydı infazı tamamlanmış etkisi ortadan kalkmış kayıtları içerir.
Arşiv kaydının silinmesi için başvuru yapmak isteyen kişi, beraat kararı veya davanın düştüğüne dair belgeyi Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne sunmalıdır. Başvuru sonucunda, arşiv kaydı silinir ve kişiye arşiv belgesi verilir. Arşiv belgesi, kişinin arşiv kaydının olmadığını gösterir.
Arşiv kaydınızın olması adli sicil kaydınızın olduğu anlamına gelmez. Öyle ki adli sicil belgenizde "Adli sicil kaydı yoktur, arşiv kaydı vardır." şeklinde bir ifade bulunuyorsa adli sicilinizin temiz olduğu fakat geçmişte bazı suçlardan yargılanıp hüküm giydiğinizi ifade etmektedir.
www.turkiye.gov.tr internet adresindeki e-Devlet kapısı'ndan alınan adlî sicil belgeleri üzerinde güvenlik için barkod numaraları bulunacaktır. e-Devlet kapısı kullanıcıları, bu belgeyi çıktı alarak ilgili kurumlarla paylaşabileceklerdir.
Ceza zamanaşımının dolması, mahkemece hükmedilen cezanın infaz edilememesini ifade eder. Genel af halinde kişinin adli sicil kaydı silinir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
Adli sicil kaydı, verilen cezanın infaz edilmesinden sonra adli sicilden silinerek arşiv kaydına taşınır. Bu arşiv kaydı ise arşive taşınmasından itibaren 5 yıl sonra silinmektedir.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı özel bir sisteme kaydedilir. Ve ilgili soruşturma veya kovuşturma ile bağlantılı olarak hakim ve savcılar tarafından incelenebilir. Bu sebeple Hagb kararı GBT (Genel Bilgi Toplama Sistemi)'de görünmeyecektir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Kanun uyarınca arşiv araştırması, memuriyet ve kamu görevine atamaların tamamında yapılacaktır. 657 sayılı kanun uyarınca yapılacak atamalar da bu kapsamdadır.
Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kimlere Yapılır? Arşiv araştırması, ilk defa veya yeniden memuriyete veya kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri