Alacaklının kendisine ya da vekiline yapılan ödemedir. İcra dairesine ödeme yapılmaz, icra dosya kapatma için alacaklının ya da vekilinin talep etmesi gereklidir. Bu yolla tahsil harcı %2,27 olarak ödenir ve tasarruf sağlanabilir.
İcra Müdürlüğü harcın kim tarafından ödendiğiyle ilgilenmez.
Feragat harcının yükümlüsü, feragati yapan yani alacaklıdır. Feragat harcında da, haricen tahsil beyanında olduğu gibi, ödenmesi gereken harcın yarısı icra müdürlüğünce tahsil edilir.
Borcu ödediğinizde, alacaklı tarafından yapılan talep üzerine mahkeme kararı ile icra dosyanızın kapatılması sağlanır. İbraname ile de icra dosyası kapatma işlemi yapılabilir. Bunun yanında, e-Devlet üzerinden ödenen icra dosyalarının düşme tarihi görüntülenebilir.
Kapalı Borcun Tamamının Ödenmemesi Ne Demek? İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Tüm icra ve iflas davalarında icra takip ücretleriyle birlikte avukat vekalet ücretleri borçlu taraftan tahsil edilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
İcra başvuru harcı 2021 yılı için 59,30 TL dir. İcra takibinde vekaletname varsa vekalet suret harcı ve vekalet pulu da yatırılmalıdır. Bunların tutarı ise 21,9 TL tutar.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Borçlu alacaklı ya da vekiline değil direkt icra müdürlüğüne ödeme yapar ise icra müdürü dosyayı kendiliğinden kapatmak zorundadır. Bu durumda tahsil harcı %4,55 olarak alınır. İcra dosya kapatma işlemi için; dosyanın bulunduğu icra müdürlüğünden dosyaya ilişkin kapak hesabı yapılması zorunludur.
1 yıl boyunca dosyada herhangi bir işlem yapılmamış ise doyasının işlemden kaldırılması mümkündür. Alacaklı tarafından borcuna karşılık icra takibi yapılmasın adına harç ve diğer masrafları ödemesinin ardından dosyanın yeniden işleme koydurulmasını istemesi mümkündür.
Kapanan icra dosyası e-devlete ne zaman düşer? Kapanan icra dosyası icra dairesinin yoğunluğuna göre 1-2 günde düşer.
Bu duruma hukuki uygulamada borcun haricen tahsili de denir. Yani bir nevi icra borcunu avukata ödeme şeklinde gerçekleşir. İlgili borcun tamamı ödendiğinde alacaklı kişinin avukatı ya da kendisi borcun haricen tahsil edildiğine ilişkin bir dilekçe yazar ve dosyanın kapatılma talebini icra müdürlüğüne vermektedir.
Benzer şekilde 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir. Fakat borçtan kurtulmak için bahse konu olan borcun tamamının ödenmesi gereklidir. Burada dikkat edilmesi gereken, borca ait en ufak bir tutarın bile kalmaması gerektiğidir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Tahsil harcı, icra takibi konusunun değeri üzerinden nispi olarak alınır. Tahsil harcı da, borçluya ait olup, sonuçta ayrıca hüküm ve takibe gerek kalmaksızın borçludan tahsil olunur (İİK m. l5/1) (Kuru, Baki : İcra ve İflas Hukuku, El Kitabı, Ankara 2013, s. 118-119).
ÖNEMLİ NOT: Ödemenizi doğrudan nakit olarak yapmak isterseniz, ödeme yaparken alıcı bilgilerine ilgili icra dairesini (Örn: Ankara 55. İcra Müdürlüğü) açıklama kısmına ise dosya numarasını ve adınız ile soyadınızı (Örn: 2017/9999 Fatih Cihan) yazmanız gerekmektedir.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Borçların silinmesi için vatandaşın borcu için icra sürecinin başlamış olması şartı aranıyor. Vatandaşın borcu var ancak icraya işlem başlamamışsa kapsama girmeyecek. 15 Ağustos tarihinden sonra icra başlamış borçlar kapsamda olmayacak. Silinecek borçlarda sınır 2 bin lira olacak.
İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir. Kapak tutarın ödemesi sonrasında İcra Dairesi görevlileri tarafından dosyanın kapatılması için gereken işlemler başlatılacaktır.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
vatandas.uyap.gov.tr üzerinden e-imzası veya e-devlet şifresi ile giriş yaparak, gerekli işlem adımlarını takip edip icra borcu ödemesi yapabilirsiniz.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK
Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri